Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Разпродажбата в Левски: "Сините" са далеч от рекордите в България

Веселин Коларов, редактор на Gol.bg, "Бизнес старт", 16.02.2024 г.

12:41 | 16 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

За сезон 2023/24 Левски продаде футболисти за малко над 5,6 милиона евро, като трансферът на Дарлан още не е официално обявен. С него сумата ще надхвърли 6 млн. евро. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Най-много пари Левски взе за бразилските си перли Уелтън и Роналдо, които бяха продадени общо за 5 млн. евро. За Жереми Петрис "сините" получиха 100 хил. евро, а през лятото Лудогорец купи Ноа Сонко Сундберг за 550 хил. евро без бонусите. Спокойно можем да кажем, че това е най-силният период за Левски, що се отнася до изходящи сделки. Но Георги Иванов продължава да бъде най-скъпата продажба в историята на клуба. През лятото на 2002 г. Гонзо премина в Рен за 4,1 млн. евро и няма изгледи това постижение скоро да бъде подобрено, даже и от Хосе Кордоба, който в момента е най-скъпият футболист на Левски", каза Коларов, като подчерта, че през годините сумите имат различна стойност заради инфлациите, но все пак остават официално записани. 

Но ЦСКА и особено Лудогорец могат да се похвалят с далеч по-доходоносни продажби на футболисти. "В ерата на Гриша Ганчев ЦСКА продаде много футболисти. И само най-големите продажби на "червените" надхвърлят 20 млн. евро. Но Лудогорец бие всички рекорди у нас по изходящи трансфери. Разградчани държат четирите най-скъпи продажби в историята на първенството ни. №1 е Игор Тиаго, който през лятото премина в Брюж за 7,9 млн. евро. От новия сезон бразилецът ще играе в Брентфорд, който плати на белгийците 37 млн. евро. И Лудогорец ще вземе 12,5% от тази сума, което се равнява на още 4,6 млн. евро", добави Коларов.

Повече за Европейското първенство по вдигане на тежести, което се провежда в София, както и за представянето на Григор Димитров в Ротердам може да гледате във видеото.

Още новини от света на спорта може да намерите на Gol.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.