За да продадете електромобил, пуснете го с цена 420 000 долара

Вземете Rolls-Royce, олицетворение на екстравагантността на британската висша класа. Неговият Spectre, чиято каталожна цена е 420 0000 долара, е обявен за "първото в света свръхлуксозно електрическо суперкупе"

12:00 | 24 февруари 2024
Автор: Тим Кълпан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световният пазар на електрически превозни средства показва признаци на умора, характеризиращи се с непрекъснати ценови войни, намаляващи продажби и разходи, които все още са твърде високи за повечето потребители. От друга страна, обаче, прегръдката на производителите на луксозни автомобили към превозните средства на нова енергия се оказа благодат за моделите с високи цени.

Вземете Rolls-Royce, олицетворение на екстравагантността на британската висша класа. Неговият Spectre, чиято каталожна цена е 420 0000 долара, е обявен за "първото в света свръхлуксозно електрическо суперкупе". След като стартира през октомври 2022 г., първите модели излизат от завода на компанията в английската провинция през втората половина на 2023 г., което помага на прочутия автомобилен производител да продаде рекордните 6032 автомобила за годината. От решаващо значение за Rolls-Royce, който има склонност да привлича по-възрастна клиентела, изцяло електрическият автомобил привлича по-млади купувачи към елитната марка и помогна на компанията да си осигури поръчки за следващите две години.

За съжаление на Tesla Inc. и нейния китайски конкурент BYD Co., които са двата най-големи производители на чисто електрически превозни средства в света, основният пазар е в криза. Въпреки че през четвъртото тримесечие BYD достави рекордните 526 000 електромобила, нетната печалба спадна в сравнение с предходния период, което е знак за жертвите, които направи, за да поддържа ръст на продажбите. Тази борба ще продължи и през 2024 г., тъй като страната се подготвя за второ поредно годишно забавяне на продажбите на електрически автомобили, според Китайската асоциация за леки автомобили. Tesla също така не успя да постигне очакваните приходи и предупреди за "значително по-нисък" растеж през тази година, тъй като производителите на автомобили достигат предела на съкращенията на разходите, необходими, за да направят електрическите превозни средства достатъчно привлекателни за повечето потребители, за да се откажат от двигателите с вътрешно горене.

Lamborghini, предпочитаният суперавтомобил на крипто любителите, няма този проблем. Моделът Revuelto на италианската компания, чиято начална цена е 600 000 долара, е продаден до 2026 г. Повечето купувачи дори не са виждали автомобила, преди да запишат името си в списъка, заяви главният изпълнителен директор Стефан Винкелман миналата година, скоро след пускането на модела.

Всъщност Revuelto не е истински електрически автомобил. Вместо това нишовото подразделение на Volkswagen AG е съчетало електрическите двигатели на автомобила с V-12 двигател с вътрешно горене, така че най-добре е да се опише като plug-in хибрид. Въпреки това пускането на суперколата и нейната незабавна популярност показват, че сред добре обезпечените почитатели на електрическите превозни средства се наблюдава засилено търсене. Независимо дали те действително се интересуват от по-широкото предназначение на електромобила - енергийна ефективност и въглеродна неутралност - прегръщането на категорията от страна на пазара на най-високия клас сигнализира, че електрическите двигатели са придобили признание дори сред купувачите на автомобили с висока производителност.

Porsche AG вече изпреварва тенденциите. Немският автомобилен производител представи своята изцяло електрическа серия Taycan като концептуален автомобил още през 2015 г. и започна производството ѝ през 2019 г., преди пандемията от Covid-19 да спре световната автомобилна индустрия. Сега това е един от най-бързо развиващите се модели на компанията, като през миналата година доставките са се увеличили със 17% и са надхвърлили 40 000 единици.

За разлика от Rolls-Royce и Lamborghini, Porsche е избрало широка продуктова стратегия, която го превръща в почти масова марка. Цената на по-елитния Taycan Turbo S започва от около 195 000 долара, но входното ниво на Taycan е малко над 90 000 долара. За сравнение, Model S на Tesla започва от 74 000 долара, а Model S Plaid се продава за около 90 000 долара. За да сме наясно, единият е спортен автомобил, а другият - лифтбек седан, но силните поръчки за скъпа германска техника показват, че на пазара на електромобили има търсене.

Най-добрият пример за подобен глад идва от Лотос. Британският производител на спортни автомобили, който сега е част от китайската компания Zhejiang Geely Holding Group Co., направи голям успех през 2019 г., когато представи Lotus Evija - изцяло електрически хиперавтомобил в ограничено производство. Ускорението му от нула до 300 километра в час за 9,1 секунди го поставя в една лига със състезателните автомобили от Формула 1. Цената също не е далеч от тази - 2,3 милиона долара. Въпреки този шок, или може би заради него, Evija се разпродава през първата година на производство, но доставките се забавят поради недостиг на части.

Не всяка луксозна марка се радва на бума. През ноември Lucid Group Inc., производител на Lucid Air Sapphire за 250 000 долара, намали прогнозата си за целогодишното производство през 2023 г. с цели 20%, след като приходите не отговаряха на прогнозите за четири поредни тримесечия. Базираният в Нюарк, Калифорния, стартъп още в началото пострада от недостиг на веригата за доставки и рязко покачване на цените на суровините за батерии, а тези препятствия изглежда са разклатили доверието на потребителите.

Все пак за утвърдените марки с добра репутация скокът към електрическите автомобили и насочването им към купувачите, които са готови да харчат пари, изглежда най-добрият път напред в настоящата зима на електрическите автомобили. Допълнителна полза може да донесе същият ефект, на който се радваме в състезателната индустрия за бензинови двигатели - технологиите, разработени за високопроизводителни автомобили, в крайна сметка се пренасят в масовите превозни средства, като увеличават мощността и правят електромобилите по-устойчиви и достъпни в дългосрочен план.

Тим Кълпан е колумнист на Bloomberg, който се занимава с технологиите в Азия. Преди това е бил технологичен репортер в Bloomberg News.