Доставчиците на автомобили и авточасти, напускащи Китай, не са за ожалване

Ценовата мощ, държавните субсидии и бързото навлизане на превозни средства с батерии и хибридни двигатели, направиха чуждестранните марки все по-ненужни в Китай

08:00 | 1 февруари 2024
Автор: Тим Кълпан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Непрекъснатото намаляване на присъствието на чуждестранни автомобилни производители и доставчици в Китай е причина да се замислим и да ни дожалее за "губещите". Но това е ненужно. Стратегическите съкращения, включително обявеното миналата седмица от голям японски производител на части, са знак за прагматизъм и признание, че най-големият автомобилен пазар в света не е непременно печеливш.

Nidec Corp., която произвежда електромотори, използвани в кормилните уредби и електрическите задвижвания, заяви, че ще отчете разходи за преструктуриране, тъй като рестартира стратегията за Китай, за да намали разходите и да ограничи нерентабилните поръчки. В резултат на това компанията намали прогнозата си за оперативните приходи за цялата година с 18%. Nidec не се оттегля напълно, а вместо това ще премине към локализиране на разработването на продукти и поръчки.

Базираната в Киото компания знае, че конкуренцията в китайския сектор на електрическите превозни средства ще бъде жестока, но не и чак толкова жестока. "Колкото повече произвеждаме, толкова повече нарастват загубите ни", каза съоснователят на Nidec Шигенобу Нагамори. "Всички наши клиенти и конкуренти са на червено."

Занапред компанията вярва, че може да избере печелившите области на автомобилния сектор - включително части от бързо развиващия се бизнес с електрически превозни средства - вместо да изразходва енергия в свръх конкурентните и нерентабилни такива.

Миналата година китайците купуват над 30 млн. автомобила, което е два пъти повече от 15-те милиона, закупени в САЩ. Това би трябвало да го превърне в привлекателен пазар за японските, южнокорейските, американските и европейските производители на автомобили и техните доставчици. И в продължение на много години той беше такъв. 

EV
Китай е начело на световните продажби на автомобили. САЩ изостават с половината от обема на Китай. Другите пазари са далеч назад

След това нещата започват да се променят. Китайските автомобилни производители се учат бързо и използват близостта до клиентите си, за да адаптират моделите си към местните нужди. Ценовата мощ, държавните субсидии и бързото навлизане на превозни средства, използващи нови енергии, като например модели с батерии и хибридни двигатели, правят чуждестранните марки все по-ненужни. BYD Co. изпреварва Volkswagen AG, за да стане най-популярната марка в страната през миналата година както при електрическите превозни средства, така и при тези с двигатели с вътрешно горене. Германското име отбелязва четвърти пореден спад в годишните продажби на единици, според Bloomberg Intelligence. 

На бързо развиващия се пазар на електромобили - който през 2023 г. ще съставлява 37% от продажбите - китайските марки превъзхождат всички, освен Tesla Inc. В резултат на това чуждестранните доставчици се отправят към вратата. През март Ford Motor Co. заяви, че съкращава производството си в Китай, признавайки, че "разходите ни не са конкурентоспособни". Дори BYD страда от съперничеството, за което спомогна - компанията отбелязва стабилен ръст на нетната печалба за цялата година, но не успява да отговори на прогнозите на анализаторите, тъй като ценовата война в страната води до намаляване на приходите.

През октомври Mitsubishi Motors Corp. заяви, че ще се оттегли от предприятието си с Guangzhou Automobile Group, като по същество ще прекрати производството на автомобили в страната, след като затвори собствения си завод. Някога Китай беше по-печеливш за Mitsubishi дори от Япония, Европа и Северна Америка, но след това конкуренцията се засили. От продажби в размер на 101,4 млрд. йени (688 млн. долара) през 2018 г., приходите спаднаха до едва 12,4 млрд. йени през 2022 г.

Nidec служи като пример за това защо не е необходимо да се проливат сълзи. Само 25% от приходите ѝ идват от автомобилни продукти, а 41% - от двигатели, използвани в уреди и промишлени продукти като климатици, перални машини и генератори. Компанията произвежда също така и малките шпиндели в компютърните твърди дискове. Забавянето на световната икономика означава, че дори тази малка, но доходоносна дейност е засегната, като приходите са намалели с 21 %.

Въпреки че дългосрочните перспективи за растеж на пазара на твърдите дискове бледнеят в сравнение с китайския бизнес с електрически превозни средства, Nidec се придържа към твърдите дискове и не набляга на най-големия автомобилен сектор в света. Това е разумно решение. Японската компания няма по-голям контрол върху силно концентрирания бизнес с твърди дискове, отколкото върху автомобилния пазар. Но автомобилите са изключително раздробени както по марки, така и по географски райони, така че фирмата все още може да избира в коя част да работи.

Nidec разглежда Китай като т.нар. пазар на CDQ - където клиентите поставят на първо място разходите, на второ - времето за доставка, а на трето - качеството. Разходите не са силната страна на японската компания и тя предпочита да се съсредоточи върху качеството. Така че вместо да гледа колко приходи може да получи оттам, Nidec изчислява колко печалба може да извлече. Тя е преценила, че въпреки размера си, най-големият автомобилен пазар в света е губещ за тях, докато западните географски райони са по-доходоносни.

Такъв прагматизъм трябва да проявят повече чуждестранни доставчици, които се опитват да пробият в Китай. Там се предлагат много приходи, но те не винаги ще се превърнат в печалба. По-бавните и по-стабилни пазари като Европа и Северна Америка може да се окажат по-добър залог.