Светът е достигнал пик на превозни средства, задвижвани с гориво - през 2017 г.

Графика на деня, 31.01.2024 г.

09:21 | 31 януари 2024
Автор: Браян Кан
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Глобалните продажби на превозни средства с двигатели с вътрешно горене намаляват всяка година от 2017 г. насам благодарение на нарастващия дял на електрическите автомобили.

Резултатът: Светът е достигнал пик в продажбите на превозни средства, задвижвани с гориво, каза Колин Маккерахър, ръководител на транспортния и автомобилния анализ на BloombergNEF, на срещата на върха на групата във вторник в Сан Франциско. От този пик през 2017 г. продажбите на автомобили с ДВГ са спаднали с 23%. В същото време продажбите на EV непрекъснато нарастват.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. те представляват 20% от продадените нови пътнически автомобили, според BNEF, въпреки че в някои държави и региони електромобилите навлизат още по-силно. Трябва да се отбележи, че електромобилите представляват повече от 35% от всички превозни средства, продадени в Китай. Страната е една от 23-те, които са надхвърлили така наречената „повратна точка на EV“ от 5% от продажбите на нови автомобили, захранвани с електричество. Светът е похарчил 634 милиарда долара за електромобили през 2023 г., което е 36% увеличение в сравнение с предходната година, показва доклад на BNEF, публикуван във вторник. Това го направи най-големият чист сектор, надминаващ възобновяемата енергия.

Въпреки бързото нарастване на приемането на електромобили, задвижваните с гориво автомобили все още съставляват по-голямата част от общите продажби. BNEF прогнозира, че светът ще има близо 60 милиона електромобила на пътя в края на тази година. И все пак това представлява само 4% от глобалния автомобилен парк, статистика, която подчертава предизвикателството, пред което е изправена индустрията при премахването на въглеродните емисии. Новият доклад на BNEF установи, че инвестициите в чиста енергия като цяло далеч не са напът да накарат света да достигне нетна нула. Докато 1,8 трилиона долара са потекли за декарбонизация през 2023 г., BNEF прогнозира, че светът ще трябва да инвестира повече от 4,8 трилиона долара в по-чисти технологии годишно между 2024 и 2030 г.

Предвижда се продажбите на автомобили в САЩ да нараснат до 15,9 милиона автомобила тази година спрямо 15,5 милиона през 2023 г., според Националната асоциация на автомобилните дилъри, индустриална търговска група. По-голямата част от тези продажби ще бъдат автомобили с вътрешно горене. Cox Automotive очаква продажбите на EV в САЩ да нараснат, но само до около 10% от общите доставки.