Италия и Германия заплашват плана за забрана на двигателите с вътрешно горене

Европейската комисия търси решение за предотвратяване на риска от блокиране на сделката от малцинство

09:01 | 1 март 2023
Автор: Киара Албанезе и Жозефин Фокул
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италия и Германия са против плана на Европейския съюз да започне постепенно премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене, което е ключово за зелената програма на блока.

Планът, който изисква производителите на автомобили да постигнат цел за нулеви емисии до 2035 г., беше временно договорен от страните членки миналата година.

Германският министър на транспорта Фолкер Висинг каза, че работи, за да позволи на превозните средства с двигатели с вътрешно горене да продължат да получават лицензи след 2035 г. „Европейската комисия би предпочела да разрешава само превозни средства, задвижвани от батерии. Ние виждаме това по различен начин“, каза Уисинг във видео в Twitter.

„Освен технологията за батерии, ние искаме водородни горивни клетки и особено екологични горива, защото те могат да осигурят климатично неутрална мобилност в двигателя с вътрешно горене“, каза Уисинг.

Рим също изрази своята съпротива. „Въпреки че Италия споделя целите за декарбонизация, те трябва да бъдат постигнати чрез икономически устойчива и социално справедлива политика“, се казва в изявление на италианското министерство на околната среда.

И Полша, и Унгария заявиха, че са против хода на ЕС. Европейската комисия търси решение за предотвратяване на риска от блокиране на сделката от малцинство, според служител, пожелал анонимност по поверителен въпрос.

Съвместен подход

Италия и Германия водят преговори за координиране на позициите си по въпроса с двигателите с вътрешно горене, каза друг служител. Съвместният им подход отразява близостта им по индустриални въпроси, добави служителят.

По-рано този месец Европейският парламент подписа споразумението, постигнато с държавите-членки. Споразумението изисква те да намалят замърсяването с 55% през това десетилетие и представлява ключов стълб на общата цел на блока за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

Сделката с автомобилите има глобални последици. Като най-големият търговски блок в света, ЕС има репутацията на определящ стандарти в световен мащаб и е дом на много от най-големите производители на автомобили като Volkswagen AG и Mercedes-Benz Group.

Volkswagen AG, най-големият производител на автомобили в Европа, отказа да коментира съпротивата на Висинг срещу забраната на ДВГ, като каза, че целта на ЕС да няма нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. е „амбициозна, но постижима“.

„Ние приемаме решението на ЕС и сме готови да го изпълним“, каза говорител на Volkswagen. „Еко горивата могат да играят роля в битката срещу изменението на климата за съществуващите автомобили, които са на пътя.“

Говорител на Stellantis NV отказа коментар. Главният изпълнителен директор Карлос Таварес говори публично за необходимостта правителствата да мислят по-сериозно за политиките за електромобили, които рискуват да доведат до социални вълнения, тъй като електрическите превозни средства стават все по-скъпи. Липсата на достъпни автомобили също вероятно ще отвори вратата за китайски електромобили с по-ниски цени, допълнителна заплаха за индустрията, каза Таварес.

Одобрение от лобито

Най-голямата индустриална лобистка група в Германия BDI - която представлява производителите на всичко - от автомобили до текстил - заяви, че приветства инициативата на министъра на транспорта и отхвърля "де факто края на двигателя с вътрешно горене".

„Важно е да се обмислят еко горива за нови регистрации на пътнически автомобили и леки търговски превозни средства в регламента за CO2“, според BDI, федерацията на германската индустрия.

Преходът към електрически превозни средства вече има социална цена в Италия. Stellantis обяви съкращения на 2000 работни места в Италия в понеделник, или около 4,3% от нейните 47 000 работници в страната, където Fiat е основана през 1899 г. Автомобилният производител е съкратил над 7000 работници в страната през последните три години, според профсъюза Fiom.

Ford Motor Co. ще уволни около 11% от работната си сила в Европа, тъй като американският производител на автомобили намалява разходите в последния признак на индустриален срив, причинен от преминаването на автомобилния сектор към електрически превозни средства. От общо 3800 работни места, които трябва да бъдат закрити, работниците в Германия и Обединеното кралство ще бъдат най-силно засегнати с около 2300 и 1300 позиции, които ще бъдат премахнати съответно през следващите три години, каза Ford по-рано този месец.