50 компании, които си заслужава да следите през 2024 г., част 2

От Keurig Dr Pepper и HSBC до Novo Nordisk и SAP, дръжте под око тези глобални акции тази година

18:30 | 22 януари 2024
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Bloomberg Intelligence проследява около 2000 компании в сектори, вариращи от финанси до храни, и тази година неговите анализатори са идентифицирали 50, които изискват по-внимателно разглеждане въз основа на списъка на BI с Focus Ideas. Миналата седмица ви представихме първата група от 50-те компании, които си заслужава да следите през 2024 г. Анализът съчетава противоположни възгледи и предстоящи катализатори за промяна, като ново ръководство, продажби или придобивания на активи и планове за нови продукти и услуги. Компаниите ще бъдат засегнати от развитието на изкуствения интелект и все по-драматичните ефекти на глобалното затопляне. Продължаващите опасения относно инфлацията и перспективата за падане на лихвените проценти също са важни, както и войните в Украйна и Газа, преминаването към електрически превозни средства и проблемния пазар на имоти в Китай.

Galaxy Entertainment

Пазарна капитализация 24.1 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. +29%
Очаквани продажби за 2024 г. 6 млрд. долара

След като разшири своя мегакурорт в Китай в Макао, Galaxy ще увеличи дела си от пазара на хазартни игри в града до 21% през 2024 г. спрямо 19% миналата година. Анализът на BI показва, че разширеното съоръжение – включително нови хотели от Raffles и Andaz, които могат да привлекат по-богати комарджии от масовия пазар и млади туристи – трябва да помогне на компанията да увеличи приходите си от хазарт тази година с 36%, спрямо консенсуса от 22% за индустрията.

General Dynamics

Пазарна капитализация 69.2 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. +7%
Очаквани продажби за 2024 г. 45.8 млрд. долара

Повишеното геополитическо напрежение в Европа и Азия стимулира силните продажби и по-високите маржове на печалба за производителя на оръжия, вариращи от артилерийски снаряди до военни кораби. И с нарастващите доставки на своите частни самолети Gulfstream - два нови модела трябва да бъдат пуснати тази година - анализът на BI предполага, че General Dynamics ще отчете по-добър от очаквания ръст на приходите.

Glencore

Пазарна капитализация 73 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. 0%
Очаквани продажби за 2024 г. 219 млрд. долара

Минният гигант е готов да направи първата стъпка в пътуването си далеч от въглищата, които представляват повече от една четвърт от приходите през последното десетилетие. Но Glencore ще стане по-голям в областта на изкопаемите горива, преди да се измъкне: купува звеното за производство на стомана на Teck Resources, което планира да комбинира със собствените си активи за топлинни въглища. Целта е да се създаде бизнес, който ще се отдели през следващите години, което ще изчисти продуктовото портфолио на Glencore и ще подобри имиджа му сред инвеститорите.

НСА

Пазарна капитализация 72 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. +5%
Очаквани продажби за 2024 г. 67.5 млрд. долара

Веригата болници в САЩ е изправена пред предизвикателства в областта на разходите и приходите, които сочат намаляване на нейния оперативен марж. Заплатите се увеличават, особено за медицинските сестри, както и нетрудовите разходи поради общата инфлация. И по-малкото посещения при лекар показват намаляване на търсенето на грижи в области като планови операции.

HSBC
 
Пазарна капитализация 150 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. -1%
Очаквани продажби за 2024 г. 64.8 млрд. долара

Анализаторите продължават да увеличават прогнозите си за обратно изкупуване на акции от мегабанката и това вероятно ще продължи и тази година. BI очаква възвръщаемостта на акционерите, включително дивиденти, да надхвърли 40 милиарда долара за 2023-24 г. Спадът в китайските недвижими имоти – потенциално главоболие за HSBC поради нейния 40% дял в Bank of Communications на страната – изглежда управляем, като е малко вероятно всякакви потенциални отписвания на този дял да ограничат капацитета ѝ за изплащане.

ICBC
 
Пазарна капитализация 221 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. +5%
Очаквани продажби за 2024 г. 128 млрд. долара

Най-големият кредитор в Китай е изправен пред множество предизвикателства тази година, задавайки мрачен тон на индустрията. Неговите заеми за проблемния имотен сектор и слабите финанси на общините заплашват да увеличат кредитните разходи след изненадващо силната 2023 г. А решимостта на Пекин да стимулира икономиката вероятно ще означава по-ниски лихвени проценти за по-дълго време, запазвайки капака на разширяването на маржа на ICBC.

Impala Platinum

Пазарна капитализация 4.2 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. +17%
Очаквани продажби за 2024 г. 4.9 млрд. долара

Слабите цени на благородните метали създават проблеми за южноафриканските минни компании, като няколко са напът да пропуснат прогнозите за печалбите за 2024 г. BI анализът показва, че Impala Platinum е една от най-рисковите поради значителното си производство на паладий. Търсенето на метала в автомобилната индустрия, където е използван в каталитичните конвертори, намалява с напредването на прехода към електромобили.

Intuit

Пазарна капитализация 173 млрд. доларa
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. +12%
Очаквани продажби за 2024 г. 16.7 млрд. долара

Доставчикът на данъчен софтуер „направи си сам“ яхва вълната на изкуствения интелект, пускайки платформа, наречена AI-Assist, за да подобри своите услуги както в потребителския, така и в бизнес сегмента. Сценарият на BI показва, че компанията се справя по-добре с превръщането на първоначалните регистрации в плащащи клиенти, които подават декларациите си с TurboTax, което може да увеличи приходите за 2025 г. с 2 милиарда долара над консенсуса.

Keurig Dr Pepper

Пазарна капитализация 45.5 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. +4%
Очаквани продажби за 2024 г. 15.5 млрд. долара

Производителят на напитки подготвя възстановяване на печалбите си за 2024 г., водено от своя сегмент за кафе. Бизнесът представлява около една трета от печалбата на компанията, а домашното използване се стабилизира след нестабилен период, първо подсилен от дистанционната работа по време на пандемията, а след това ударен със завръщането на офиса. BI очаква по-високи обеми на продажби и по-големи маржове на печалба за K-cup кафе капсули на Keurig тази година, тласкайки печалбата на акция над текущия консенсус.

Knight-Swift

Пазарна капитализация 9.4 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. +14%
Очаквани продажби за 2024 г. 8.2 млрд. долара

Силният опит на превозвача в закупуването и интегрирането на превозвачи с пълен товар, както и стабилното му разширяване на пазара на превозвачи с по-малък товар, трябва да стимулират растежа на приходите отвъд консенсусните очаквания. Тъй като цикълът на товарни превози е готов да се възстанови, придобиването на US Xpress от Knight-Swift миналата година е готово да се изплати. Компанията също трябва да постигне по-нататъшен напредък към целта си за създаване на национален превозвач чрез вътрешен растеж и възможни сливания и придобивания.

Lyft

Пазарна капитализация 5.9 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. +13%
Очаквани продажби за 2024 г. 5 млрд. долара

Дело във Върховния съд на Калифорния, което заплашва да принуди компаниите в гиг икономиката да третират шофьорите в щата като служители, представлява огромен риск за Lyft и неговите колеги. Решението вероятно ще бъде взето през втората половина на годината и решение срещу компаниите може да повиши разходите на Lyft с повече от една четвърт от консенсусните продажби през 2024 г., налагайки съкращения на работни места и повишаване на цените. Но въпреки че има причина за безпокойство – съдът можеше да остави предишната победа на компаниите в сила – анализът на BI предполага, че те имат голям шанс да спечелят, резултат, срещу който пазарът изглежда залага.

MasTec

Пазарна капитализация 5.7 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. +5%
Очаквани продажби за 2024 г. 12.5 млрд. долара

Строителната компания е изправена пред провал през 2024 г., след като през последните две години многократно намалява насоките. MasTec се сблъска със слабост в областта на чистата енергия, електричеството и комуникациите и се бори да интегрира придобивания, насочени към диверсификация от петролни и газови проекти. С повишен ливъридж след покупката през 2022 г. на IEA, насочена към възобновяема енергия, компанията има потенциала да надмине консенсусните прогнози тази година, тъй като намалява дълга си и лихвените проценти падат.

Match Group

Пазарна капитализация 9.4 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. +8%
Очаквани продажби за 2024 г. 3.6 млрд. долара

Ребрандирането на платформата за запознанства Tinder от Match, добавянето на седмични абонаменти и по-добрата селекция на снимки с активиран изкуствен интелект са готови да се изплатят тази година, тъй като повече хора се регистрират за платени услуги. И неговото приложение Hinge продължава да расте в САЩ, докато се планира глобално разпространение. Добавете всичко и BI очаква Match да победи консенсусните приходи.

MediaTek

Пазарна капитализация 50.2 млрд. долара
Очаквана промяна на приходите за 2024 г. +20%
Очаквани продажби за 2024 г. 16.3 млрд. долара

Нарастващото търсене на смартфони и нарастването на приложенията с изкуствен интелект за мобилни и домашни устройства предполагат потенциална изненада за печалбите за най-големия азиатски производител на чипове без фабрично производство. BI очаква процесорите Dimensity на MediaTek да спечелят пазарен дял в премиум смартфоните в сравнение с конкурентните продукти на Qualcomm, а партньорствата с Meta и Nvidia са готови да отключат възможности в пазарите на алтернативна/виртуална реалност, компютри и автомобили.

Novo Nordisk

Пазарна капитализация 452 млрд. долара
Очаквана промяна в приходите за 2024 г. +22%
Очаквани продажби за 2024 г. 41.1 млрд. долара

След като САЩ и Европейският съюз са готови да одобрят хапче за отслабване, фармацевтичният гигант е на път да разшири драстично своя франчайз Wegovy за лечение на затлъстяване тази година, тъй като оралното дозиране би отключило масово търсене с увеличаване на предлагането. Novo Nordisk също така очаква одобрение за използване на лекарството си за отслабване като лечение на сърдечно-съдови заболявания. Сценарият на BI предвижда продажбите да се удвоят до поне 8 милиарда долара през 2024 г., дори при ограничения в доставките и навлизането на пазара на Zepbound на Eli Lilly.

Persimmon

Пазарна капитализация 5.5 млрд. долара
Очаквана промяна в приходите за 2024 г. +5%
Очаквани продажби за 2024 г. 3.3 млрд. долара

На фона на всеобхватните притеснения относно жилищата в Обединеното кралство, пазарът изглежда прекалено песимистичен по отношение на Persimmon. Със спад на обемите с почти 40% през 2023 г. това наистина беше лоша година за строителя на жилища. Прогнозите сочат само 6% възстановяване през 2024 г., но BI очаква по-ниските лихвени проценти по ипотечните кредити и новите проекти да помогнат да се постигне около два пъти повече.

Roblox

Пазарна капитализация 27.8 млрд. долара
Очаквана промяна в приходите за 2024 г. +14%
Очаквани продажби за 2024 г. 3.9 млрд. долара

Партньорство с Meta – и вероятно с Apple – ще даде тласък на платформата за игри в рекламата и достъп до нови играчи, използващи устройства за виртуална реалност. Roblox се разширява в областта на образованието и електронната търговия и като сайт за социални медии побеждава съперниците си в привличането на потребители от Gen Z, поставяйки го на път да надхвърли консенсусните оценки тази година.

Sabic

Пазарна капитализация 65.8 млрд. долара
Очаквана промяна в приходите за 2024 г. +5%
Очаквани продажби за 2024 г. 40.8 млрд. долара

Продажбата на саудитския конгломерат на неговото стоманодобивно звено, за да се съсредоточи върху основния си нефтохимически бизнес, е навременна, за да може компанията да спечели от потенциалното възстановяване на глобалната икономика през втората половина. Sabic, най-ценният производител на химикали в света, се възползва от достъпа до евтин саудитски газ, което му помага да издигне своите маржове на печалба далеч отвъд тези на конкурентите и го позиционира за още по-добро представяне, ако цените на петрола се възстановят.

SAP

Пазарна капитализация 188 млрд. долара
Очаквана промяна в приходите за 2024 г. +9%
Очаквани продажби за 2024 г. 37.3 млрд. долара

Облачният бизнес на SAP ще печели, тъй като корпорациите се стремят да намалят разходите за центрове за данни. Това може да доведе до ръст на новите базирани в облакa поръчки с най-малко 20% тази година, като анализът на BI предполага, че консенсусните прогнози за 2025 г. достигат до нисък двуцифрен ръст на продажбите.

Sika

Пазарна капитализация 50.5 млрд. долара
Очаквана промяна в приходите за 2024 г. +10%
Очаквани продажби за 2024 г. 14.2 млрд. долара

Най-големият световен производител на химикали за строителната индустрия е готов да надхвърли очакванията тази година, ако успее успешно да интегрира MBCC, немския съперник, който купи през май. Добавянето на специализираната продуктова гама на MBCC, както и силната му позиция в Япония, Индия и Саудитска Арабия, ще допълнят силните страни на Sika в Европа и Америка.

Stericycle

Пазарна капитализация 4.4 млрд. долара
Очаквана промяна в приходите за 2024 г. +2%
Очаквани продажби за 2024 г. 2.7 млрд. долара

Анализаторите изглеждат прекалено оптимистично настроени за увеличаване на печалбите от нова система за планиране на корпоративните ресурси в Stericycle, която изхвърля медицински отпадъци и предлага сигурно раздробяване на чувствителни документи. Водещи индикатори като по-малко вземания от лекарски кабинети и слаби цени на нарязаната хартия, която компанията продава, предвещават разочароващи приходи през тази година.

Sun Hung Kai

Пазарна капитализация 30.4 млрд. долара
Очаквана промяна в приходите за 2024 г. +12%
Очаквани продажби за 2024 г. 10.2 млрд. долара

Най-големият строителен предприемач в Хонконг рискува да пропусне договорената си цел за продажби от 33 милиарда хонконгски долара (4,2 милиарда долара) следващото лято, тъй като високите лихвени проценти по ипотечните кредити продължават да се влошават. BI е загрижен, че разочароващите продажби и свиващите се маржове за развитие на имоти ще затруднят Sun Hung Kai да поддържа годишния си дивидент.

Truist

Пазарна капитализация 48.9 млрд. долара
Очаквана промяна в приходите за 2024 г. -2%
Очаквани продажби за 2024 г. 22.9 млрд. долара

Кредиторът се опитва да натрупа капитал, докато Федералният резерв се придвижва към по-строги правила за резервите, които банките трябва да държат. Един източник на пари може да бъде продажбата на звеното за застрахователно посредничество на Truist, което ще укрепи капиталовата му база и ще му позволи да разтовари нежелани ценни книжа. Компанията може също така да насочи средствата към инвестиции и кредитиране при днешните повишени лихвени проценти, повишавайки перспективите си за печалба.

Union Pacific

Пазарна капитализация 148 млрд. долара
Очаквана промяна в приходите за 2024 г. +4%
Очаквани продажби за 2024 г. 25.1 млрд. долара

Под ръководството на новия главен изпълнителен директор Джим Вена, железопътната компания е готова да повиши рекорда си по безопасност и да добави пазарен дял. Опитът на Вена в прецизното планиране по време на неговите четири десетилетия в Canadian National ще му помогне да се съсредоточи върху повишаването на производителността и намаляването на режийните разходи, поставяйки Union Pacific на път към постигане на консенсусни маржове тази година.

Vivendi

Пазарна капитализация 10.7 млрд. долара
Очаквана промяна в приходите за 2024 г. +12%
Очаквани продажби за 2024 г. 12 млрд. долара

Трансформацията на европейската медийна компания е готова за неочакван обрат тази година, тъй като нейният борд обмисля разделяне на три отделни изброени звена: Havas (реклама), Canal+ (платена телевизия) и инвестиционно подразделение (държащо многомилиардни дялове в Lagardère, Universal Music и Telecom Italia). Ходът има за цел да стесни голяма отстъпка на конгломерата и може да предизвика вълна от сливания и придобивания в цялата индустрия, тъй като съперниците реагират.