Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Очаква се петролът да е $80 за барел през 2024 г., а ОПЕК+ цели по-висока цена

Николай Шуманов, финансов анализатор, в "Бизнес старт" 18.01.2024 г.

12:05 | 18 януари 2024
Автор: Георги Месробович

Очаква се средната цена за барел през 2024 г. да бъде $80, като ОПЕК ще се опитат да задържат това число между 80 и 90 долара. Цена под $70 за барел не би била изгодна за членките на ОПЕК+, тъй като Русия има нужда да поддържа войната си, а за държавите от Персийския залив петрола е огромен източник на доходи. Евентуално включване на Иран във военни действия би се отразило значително на петролния пазар и в такъв сценарии е възможно разрушаване на петролна инфраструктура, заради военни действия, това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В началото на 2024 г. цените на петрола се движат в тесен диапазон и изглежда, засилващите се геополитическите трусове, не повлияват на цените поне на този етап, каза Шуманов. Военните действия не прекъсват доставките и не разрушават петролна инфраструктура, което създава относително спокойствие на пазарите и държи цената ниска. Евентуално включване на Иран във военни действия би променило това, но гостът не очаква страната да се включи без съюзници в лицето на Русия или Китай.

Повечето прогнози гласят, че средната цена за барел през 2024 г. ще бъде $80, като ОПЕК ще се опитат да задържат това число между 80 и 90 долара. Цена под $70 за барел не би била изгодна за членките на ОПЕК+, тъй като Русия има нужда да поддържа войната си, а за държавите от Персийския залив петрола е огромен източник на доходи. Цена над $100, обаче би накарало запада да търси алтернативи.

Гостът не очаква САЩ да скъса връзките си с останалите играчи, ако засили отношенията си с Венецуела.

„САЩ освен един от най-големите потребители на петрол е и най-големият производител в момента. Подобряването на връзките с Венецуела са важни за тях от главно геополитическа перспектива. Отделно няма как да не повлияе, защото ако бъдат дигнати някакъв тип санкции и бъде подпомогнато производството във Венецуела, тя е един от най-големите производители и след Саудитска Арабия с най-много запаси на суров петрол, ако не ме лъжат данните. Ако там се вдигне производството, това ще окаже натиск за цената надолу.“

Политиката на ОПЕК+ не се очаква да бъде променена, но се очаква лек спад в търсенето, което може да измени нещата. Гостът смята, че излизането на Ангола от организацията не оказа съществено влияние, като Нигерия с нова рафинерия ще компенсира липсата на Ангола.

След изявление на Министърът на енергетиката в Индия, гостът очаква петролното потребление на страната да расте, а това на Китай да остане на същите нива, след последни данни, които казват, че икономиката на Китай има забавен растеж.

„Индия – вече сме убедени, че те ще бъдат, в близко бъдеще, новото икономическо чудо на света. Те може доста да увеличат потреблението си, така че да видим ръст благодарение на тях.“

Желанието на Европа да бъде енергийно независима от изкопаеми горива ще бъде трудна задача, като гостът смята, че трябва да се прави плавно, за да не докара нов шок на европейските икономики.

„В краткосрочен план може да доведе повече до негативи, отколкото до позитиви. В дългосрочен план, ако преходът бъде направен плавно – малко по-спокойно, не толкова агресивно, очаквам да окаже натиск върху търсенето и да спадне търсенето от по-развитие страни, но страни, които в момента са в процес на развитие като Индия – там очаквам търсенето на изкопаеми горива да се увеличи, така че то ще се компенсира.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.