Песимистичните прогнози за глобалната икономика може и да не значат катастрофа

Лихвените проценти в основните икономики вероятно ще си вземат почивка от възходящия марш, който направи 2022 г. толкова стряскаща

10:09 | 14 януари 2023
Автор: Даниел Мос
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Новата година бе посрещната с многобройни разговори за рецесията. От Вашингтон до Сингапур тревогата за спад се засилва. Макар че има основателни причини да сме мрачни по отношение на перспективите пред световната икономика, не е задължително 2023 г. да бъде отписана. Тя дори може да се окаже сравнително добра, като се има предвид преобладаващият песимизъм.

Важните предпоставки, които са помрачили перспективите, вероятно ще се разсеят. Повторното отваряне на Китай ще бъде несигурно и може да затрудни търговията, преди да я подкрепи. Светът се нуждае от Китай, който е на крака, дори и да не се доближава до цифрите, характерни за разцвета му през първото десетилетие на века. До края на годината сила № 2 на планетата ще бъде по-стабилна от сега.

Лихвените проценти в основните икономики вероятно ще си вземат почивка от възходящия марш, който направи 2022 г. толкова стряскаща. Политиците започват да говорят за тази перспектива - нещо, което допреди няколко месеца щеше да се смята за безразсъдно. Протоколът от декемврийското заседание на Федералния комитет по операциите на открития пазар предупреди да не се предвиждат намаления в скоро време. Въпреки нежеланието на официалните лица да отчетат подобна промяна, тя е естествена следваща стъпка след паузата.

Притесненията относно икономическата нестабилност са разбираеми. Годината беше навършила само няколко часа, когато Южна Корея, основен износител, отчете пореден спад в доставките. Министър-председателят на Сингапур Ли Хсиен Лун току-що беше завършил изявлението пред съгражданите си, че 2023 г. ще бъде предизвикателство, тъй като САЩ и Европа са изправени пред рецесия. Когато градът-държава изпрати такъв сигнал - обърнете внимание.

Централните банкери ни казаха, че безработицата трябва да се повиши, за да се ограничи инфлацията. Пазарите на облигации започнаха седмицата с печалби, които напомниха за началото на 2001 г., когато Фед бързо намали лихвите, тъй като икономиката отслабна. Тогава опасенията за спад бяха основателни, както и сега. И все пак осеммесечната рецесия, започнала през март същата година, беше слаба в сравнение със спадовете от 2007-2009 г. и 2020 г. Продължителността ѝ беше малко под средната от Втората световна война насам, отбеляза експертната група, която определя възхода и падението на американските бизнес цикли. (Германия, както и Япония, също изпаднаха в рецесия.)

Говорейки за Фед от миналото, бившият председател Алън Грийнспан, който организира изненадващо намаляване на лихвите в първите дни на 2001 г., заяви наскоро, че рецесията този път е "най-вероятният резултат". Колкото и примамливи да са мрачните прогнози, важно е да се помни, че през 2001 г. световната икономика отбеляза ръст от около 2,5%. Въпреки че никога не е приятна, рецесията не е задължително да бъде краят на света, ако наистина сме се запътили към нея. Може би сме белязани от тежестта на последните два спада.

През 2001 г. Китай отбелязваше зашеметяващи цифри. Страната беше на път да се превърне в работилницата на света, но през последните няколко години суперлативите секнаха. Критиките към подхода на Пекин към пандемията през последните 12 месеца бяха язвителни. От световен двигател Китай се превърна в изоставащ производител. Но сега президентът Си Дзинпин премахва контрола върху Covid. "Макар че заглавията за общественото здраве ще бъдат негативни още месец-два или дори малко повече, силното икономическо възстановяване е на път", пишат Вей Хе и Томас Гатли от Gavekal Dragonomics.

Перспективите по отношение на паричната политика обаче са по-трудно определими. Дори и една пауза би била голям проблем след най-бързото затягане на паричната политика в световен мащаб от едно поколение насам. Макар че служителите на Фед изглеждат единни в отпора си срещу по-малко безмилостния подход, САЩ може да се окажат по-скоро изоставащ, отколкото водещ индикатор. При цялата шумотевица около индийската икономика като една от опорните точки на XXI в. това, което казва и прави Резервната банка на Индия, се забелязва сравнително малко. Време е това да приключи. Едно от най-показателните решения през последните няколко седмици дойде от Джаянт Рама Варма, дългогодишен ястреб в политическия комитет на РБИ, който стана скептичен. Варма изрази несъгласие с повишението на лихвите от страна на банката през декември. Последната стъпка представлява "неоправдан риск за икономическия растеж", заяви той пред Bloomberg News.

Възможно е повече хора да споделят мнението на Варма, ако вече не го споделят, особено ако инфлацията се оттегли още малко. Резервната банка на Австралия неотдавна разкри, че през декември е била обсъждана пауза, въпреки че управителният съвет е предпочел увеличение с четвърт пункт. Прогнозираното повишение в Южна Корея този месец вероятно ще бъде последното. Това са окуражаващи признаци, дори и да произтичат от по-слаба активност.

Предстои корекция на курса. Когато дойде 2024 г., нещата ще изглеждат по-добре. По пътя ще има само някои неравности.