Шокът от високите лихви удари акциите през 2022 г. Какво ще движи пазара през 2023?

Взаимодействието от политиката на Фед, инфлацията, икономическия растеж и печалбите ще е водещо, смятат анализатори

11:48 | 2 януари 2023
Обновен: 12:43 | 2 януари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

2022 г. отмина. Инвеститорите на фондовата борса могат да си поемат въздух.

Трейдърите бяха разбираемо нетърпеливи да изпратят най-тежката година за пазарите на акции от 2008 г. насам, като S&P 500 се понижи с 19,4%, Dow Jones – с 8,8%, а Nasdaq Composite – с впечатляващите 33,1%, пише MarketWatch.

В допълнение към спадовете на фондовата борса, пазарът на облигации също беше ударен, като някои сегменти там отбелязват най-големите си годишни загуби в историята. Това доведе до рядък двоен удар за инвеститорите, които обикновено изграждат портфейли с акции и облигации, така че единият актив да компенсира за слабото представяне на другия.

Навлизането в новата година не премахва факторите, които доведоха до пазарните сривове през 2022 г., но пък предлага възможност на инвеститорите да оценят как ще се развиват пазарите и икономиката през 2023 г.

Шокът от агресивното увеличение на лихвените проценти на Федералния резерв в опит да се овладее инфлацията зададе тона на 2022 г. Тревогите от връщането към по-високите лихви вероятно ще останат валидни през 2023 г. и след това.

Въпреки че инфлацията – все още завишена – показва признаци, че е достигнала пик, пазарът беше раздвижен от краткотрайни ралита, охлаждани от опасенията, че продължаващите усилия на Фед за борба с нарастващите цени ще предизвикат рецесия, която ще опустоши корпоративните печалби през 2023 г.

Взаимодействието между политиката на Фед, инфлацията, икономическия растеж и печалбите ще движат пазара през 2023 г., смятат анализатори.

Фед

„Пазарът беше ръководен от Фед, като се базираше на инфлацията, която се оказа, че не е преходна“, както първоначално смятаха централните банкери, заяви Куинси Кросби, LPL Financial.

Фед изостави твърденията за „преходна инфлация“ и стартира агресивна кампания за справяне с повишаващите се цени. „Това доведе до пазар, който е загрижен за икономическия растеж“, отбелязва Кросби.

Инфлацията

Инвеститорите могат да открият някои признаци на оптимизъм в преминаването на пика на инфлацията, смятат анализатори.

Скептиците се съмняват, че забавянето на инфлацията ще бъде достатъчно, за да попречи на Фед да изпълни индикациите си, че възнамерява да повиши лихвите до над 5% и да го задържи на това ниво за известно време.

Дейвид Тепър, титанът на хедж фондовете, заяви в декемврийско интервю за CNBC, че „е склонен към къси залози“ на фондовия пазар заради действията на централните банки.

Устойчивият пазар на труда досега кара оптимистите - и служителите на Фед - да твърдят, че икономиката може да избегне т.нар. „твърдо приземяване“, тъй като паричната политика продължава да се затяга.

Инвеститорите обаче „очакват икономическа рецесия да се материализира в началото на 2023 г.“, за което са показателни прогнозният спад с три четвърти на печалбите на индекса S&P 500 и продължаващите предпочитания към дефанзивния сектор, посочва Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA. „Тежестта на рецесията остава под въпрос. Очакваме да бъде лека“, добавя той.

„Средният мечи пазар след Втората световна война продължава 14 месеца и води до спад от 35,7% от предишния връх“, пишат анализатори от Glenmede в декемврийска бележка. Те отбелязват, че настоящият мечи пазар изглежда следва подобна траектория.

„Въз основа на минали тенденции мечите пазари не достигат дъно, докато не започне рецесията, а преди края на рецесията“, добавят те.