Дори най-големите звезди на Wall Street не успяха да предвидят колапса от 2022 г.

Очакванията за представянето на фондовата борса през следващата година не са така оптимистични

17:45 | 29 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Марко Коланович и Джон Столцфус, двама от най-шумните бичи настроени анализатори на Wall Street, бяха убедени в едно нещо в началото на 2022 г.: Федералният резерв ще се движи бавно, много бавно с плана си за повишаване на лихвените проценти. Въпреки че инфлацията вече беше достигнала 40-годишен връх, те посочиха, че увеличенията на лихвите ще се осъществяват с толкова малки стъпки, че финансовите пазари едва ли ще ги усетят, пише Bloomberg.

Така Коланович, стратег на JPMorgan, прогнозира широк ръст на пазарите. Той и екипът му фиксираха индекса S&P 500 на 5050 пункта до края на 2022 г. Столцфус, главният инвестиционен стратег в Oppenheimer, беше още по-смел: 5330 пункта.

Реалното ниво е по-ниско с над 1000 пункта.

Двамата експерти, заемащи високи постове в известни компании, са публичните лица на „заслепяването на Wall Street“. С малки изключения, най-добрите и най-умните на пазарите на акции и облигации не успяха да оценят как ускоряването на инфлацията ще преобърне света на инвестирането през 2022 г. Те не успяха да предвидят как ще реагира Фед – повишенията на лихвените проценти дойдоха с агресивен темп – и не успяха да предвидят как това ще доведе до най-лошия едновременен крах на акциите и облигациите поне от 70-те години насам.

В САЩ има 865 активно управлявани взаимни фондове с активи от над един милиард долара. Средно те загубиха 19% през 2022 г. Хедж фондовете, които обичат акциите, също бяха ударени. При облигациите средният спад за фондовете е 12%. Повечето от тях се представиха по-зле от индексите, които използват като еталони, за да преценят представянето си. Виден пример сред тях е най-големият взаимен фонд на Western Asset Management - Core Plus Bond Fund.

Кен Лийч, главният инвестиционен директор на компанията, също като Коланович и Столцфус беше убеден, че Фед няма да бърза. В края на 2021 г. той прогнозира, че е възможно дори да няма повишения на лихвите през 2022 г. Фондът на стойност 27 милиарда долара изтри 18%.

„Един 40-годишен бичи пазар прави смешни неща с вас“, посочва Уилям Айгън, инвеститор в облигации в JPMorgan Asset Management, и един от малкото експерти, предвидили задаващите се спадове. По негови думи още от края на 80-те години на миналия век хиляди трейдъри, инвеститори и анализатори са обучени да вярват, че Фед ще се намеси, за да подкрепи пазарите при нужда – което следователно значи, че винаги трябва да се използва възможността да се купува при спадове.

„Като ограбване“

Мащабът на поражението тази година беше труден за предвиждане. Имаше и непредвидени ситуации - като решението на Китай да се придържа към политиката си за нулев Covid, както и нахлуването на Русия в Украйна. „Начинът, по който това се случи, беше като ограбване“, заяви Столцфус в интервю. „Имахме ситуацията в Китай, ситуацията с Русия и след това решението на Фед да направи това, което най-накрая трябваше да се случи“, добавя той.

Лийч определя годината като „особено предизвикателна“, но отбелязва, че представянето на фонда е започнало да се подобрява. Това тримесечие той отчита ръст от 3,6%. „Признавайки промените в макросредата, ние направихме корекции в нашите широки пазарни портфейли и вярваме, че фондът е в добра позиция да се възползва от глобалното възстановяване“, заяви Лийч в изявление.

Коланович коментира представянето на портфейлите, насочени към различни пазари. Тази година те отчитат положителна възвръщаемост, отбелязва той, тъй като печелившите залози на суровини и облигации компенсират погрешните залози на акции. Преди година той и екипът му прогнозираха част от повишаването на доходността по облигациите през 2022 г., като посочиха, че доходността по 10-годишните държавни ценни книжа ще се повиши до 2,25%. Към сряда тя беше на ниво от 3,88%.

Факторът Фед

След като потребителските цени се стабилизираха до средата на 80-те години на миналия век, централните банкери имаха свободата да се съсредоточат основно върху подкрепата на икономическия растеж, работните места, акциите и облигациите.

Очакванията за подкрепа от Фед все още са живи на пазарите до известна степен. Много трейдъри прогнозират промяна в курса на централната банка. Според тях рязкото повишаване на лихвените проценти ще премине в понижаване заради задаващата се рецесия. Това доведе до множество краткотрайни ралита на пазарите, които се сриваха, след като гуверньорът на Фед неколкократно повтори, че той и бордът продължават с повишенията на лихвите, докато инфлацията не бъде овладяна.

„Това е около четвъртото рали в очакване на промяна на курса на Фед, което имаме тази година“, посочва Айген.

Объркването на пазарите

Пауъл също допусна грешки, което доведе до объркването на пазарите. През 2020 г. и по-голямата част от 2021 г. той изразяваше увереност отново и отново, че скокът на цените, предизвикан от предизвикателствата във веригите на доставка и стимулите за трилиони долари, е преходен и до голяма степен ще избледнее сам.

Тези коментари само засилиха убеждението на инвеститорите, че ерата на ниските лихви ще продължи. През юни миналата година те заложиха на пазара на облигации, че инфлацията ще се забави до около 3% през следващите 12 месеца и че в резултат на това Фед ще трябва само да повиши референтната си лихва до около 0,4% до края на 2022 г. Грешката беше голяма — инфлацията се ускори до 9% и Фед вдигна основния си лихвен процент до над 4%.

И въпреки това мнозина представители на инвестиционната общност остават уверени, че Пауъл се готви за тази промяна в курса. Консенсусът на фючърсния пазар е, че първото намаление на лихвените проценти ще се случи по-малко от пет месеца след последното увеличение.

„Ако сте били богати и известни до края на 2020 г., сте били известни поради ниските лихвени проценти“, посочва Андрю Биър, управляващ член на Dynamic Beta, чийто борсово търгуван фонд е нараснал с 21% тази година, отчасти благодарение на залог срещу облигации. „Вашият бизнес, вашето богатство, вашият успех са свързани с ниските лихви“, добавя той.

Това, според него, е затруднило инвеститори като Кати Ууд, чийто фонд ARK Innovation е в състояние на свободно падане вече повече от година, да преосмислят своя подход. Покачващите се лихви и начинът, по който те принуждават инвеститорите да отстъпят бъдещите корпоративни печалби, са особено вредни за технологичните акции. „Когато видите, че светът се променя, трябва да заемете другата позиция, защото се надявате и молите всеки ден светът да не се променя“, казва Биър.

Има някои признаци, че очакванията на Wall Street бавно се променят.

В началото на декември, когато започнаха да се правят прогнозите за предстоящата година, бързо се формира консенсус сред стратезите, който не беше виждан поне от 1999 г.: S&P 500 ще отчете годишен спад. Сред тези, които намалиха очакванията си, е Дрю Петит. 33-годишният стратег на Citigroup беше в лагера на експертите, очакващи индексът да приключи 2022 г. на ниво от над 5000 пункта. „В бъдеще печалбите ще бъдат малко по-трудни за постигане“, прогнозира той и очаква ниво на показателя от 4000 пункта до края на следващата година.

Коланович също има мечи нагласи спрямо акциите. Неговият екип очаква ниво от 4200 пункта на S&P 500. А Столцфус – на 4400 пункта. Това все още предполага двуцифрено рали оттук, но като се имат предвид очакванията от това лято, промяната е радикална. Тогава Столцфус беше толкова дързък и оптимистичен както винаги, прогнозирайки, че пазарът е готов да изтрие всички загуби от годината и да скочи до неговата цел от 5330 пункта. Това би изисквало 40% печалба за малко повече от шест месеца.

„Смятаме, че вървим в правилната посока“, каза той в интервю в края на юни.

За кратък период изглеждаше, че това може да се случи. Едно от ралитата в очакване Фед да промени курса доведоха до покачването на S&P 500 със 17%. В един момент, разбира се, Фед наистина ще промени фокуса на политиката си и едно от тези ралита ще се окаже правилно. Това е неизбежно. Но случаят не беше такъв. В края на август Пауъл се качи на сцената в Джаксън Хол и отправи кратко послание, че инфлацията трябва да бъде овладяна.

И акциите и облигациите отново започнаха да страдат.