Големите банки на Wall Street реализират печалба от 1 трлн. долара за десетилетие

Поразителен е не само мащабът на печалбата, но и способността на индустрията да преодолява скандалите и отново да процъфтява

18:30 | 27 декември 2022
Автор: Макс Абелсън,Хана Левит
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Малик Диоп усеща, че на Wall Street нещо се променя. Той се присъединява към Morgan Stanley в мрачните дни на 2009 г., когато големите банки се опитват да изплатят спасителните заеми на данъкоплатците и да отклонят обществения гняв. Четири години по-късно обаче гневът е отшумял и амбицията е взела връх.

"За пръв път имах чувството, че работата и кариерата не се определят от контекста на финансовата криза", казва Диоп. "Сега вече сме отминали това време. И дойде моментът да сключваме нови сделки." През следващите години издигането му до управляващ директор проследява нов бум. Той помогна за организирането на многомилиардна сделка със SoftBank Group, чиито главоломни инвестиции определиха една епоха, а след това приключи огромно сливане на SPAC в разгара на този подем.

Big Banks
Банковите гиганти са на път да достигнат 1 трилион долара за десетилетие. Общата печалба на шестте най-големи американски банки се ускорява

Диоп не е знаел това, но е изиграл малка роля в нещо почти неразбираемо доходоносно: Първото десетилетие с трилион долара за шестте банкови гиганта в САЩ. Това не е 1 трилион долара общ приход, а чиста печалба.

Подобна печалба не изглеждаше възможна преди началото на десетилетието, когато Wall Street беше обект на глобално протестно движение, а политиците от двата края на спектъра се вълнуваха от спасителни мерки или се стремяха да разбият твърде големите, за да фалират кредитори. 

Big Banks
Полицията в Ню Йорк извежда протестиращите от лагера "Окупирай Wall Street ". Ню Йорк. Ноември 2011 г. Снимка: Питър Фоли/Bloomberg

Вместо това те набъбнаха, изпреварвайки корпоративна Америка до такава степен, че JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. и дори закъсалата Wells Fargo & Co. са на път да реализират по-голяма печалба за тези 10 години от всички публични компании в САЩ, с изключение на няколко, според данни, събрани от Bloomberg. Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley не изостават много. А заедно те са готови да спечелят още повече през следващата година.

Докато голяма част от световното внимание беше насочено към богатствата, натрупани в Силициевата долина, банките набираха скорост. Няма един начин да се обясни как са успели да го постигнат: волатилността повиши търговските печалби на Wall Street, инвестиционни банкери като Диоп се възползваха от бума в сключването на сделки, а Доналд Тръмп увеличи печалбите си, като намали данъците. По същия начин няма една-единствена реакция в индустрията на този важен етап.

Big Banks
Как го направиха банките. Голямата година за печалба беше 2021 г., но и останалите не бяха лоши

"Понякога съществува усещането, че фактът, че са реализирали толкова голяма печалба, е по някакъв начин ужасен, а аз просто не мисля, че случаят е такъв", каза Бетси Дюк, бивш управител на Федералния резерв, която председателстваше борда на Wells Fargo до 2020 г. "През последните 10 години срещу финансовата система беше хвърлено почти всичко, което може да се хвърли върху нея. Тези банки не само оцеляха, но и процъфтяха."

През десетилетието на обществен гняв към банките, по-строги правила, геополитически хаос, пандемия и някои коварни пазарни колебания, банките "успяха да се справят с всичко това и не само да се справят, но и да спечелят 1 трилион долара", каза Дюк.

Аналитичните оценки показват, че шестте банки бързо се доближават до това постижение - 1 трилион долара за 10-годишен период - и че ако не достигнат крайъгълния камък в края на този месец, ще го направят някъде през първите няколко седмици на 2023 г. Поразителен е обаче не само мащабът на печалбата, но и способността на индустрията да преодолява скандалите и да процъфтява наново.

Преди десет години JPMorgan, която сега е най-печелившата и ценна американска банка по пазарна капитализация, беше на прицел след фиаското с търговията с London Whale. Wells беше на върха на голямата шесторка, най-ценната и единственият член на групата, който привличаше повече от 20 млрд. долара. Макар че по-късно печалбите ѝ се сринаха заради разкритията за злоупотреби с потребителите, анализаторите смятат, че през 2023 г. тя отново ще достигне това ниво.

Това, което не се е променило през тези години, е цялостният облик на бизнеса: Банките продават акции и облигации, търгуват с финансови инструменти, консултират корпоративни поглъщания, управляват богатство, извършват плащания и отпускат заеми. През 2013 г. някои търговци вече оплакваха поемането на риск в стил казино, което Дод-Франк от 2010 г. заплашваше, макар че Вашингтон все още изработваше точните правила.

Плащане за скандали
За да излязат от сянката на глобалната криза, банките трябваше да платят. През 2014 г. Bank of America се съгласи на рекордно споразумение за 16,7 млрд. долара, за да сложи край на разследванията на недобросъвестни ипотечни практики, като изпревари JPMorgan с 13 млрд. долара. Дотогава някои банки бяха започнали да извличат нови печалби, които ги вкараха в неприятности. 

Big Banks
Lehman Brothers подава молба за защита от банкрут. Тълпа от зрители се събира пред централата на Lehman Brothers в Ню Йорк през септември 2008 г. Снимка: Марио Тама/Getty Images North America

Служителите на Wells Fargo, подложени на натиск да постигнат целите за продажби, откриват милиони сметки на клиенти, които не са ги поискали - най-известният от поредицата скандали, които в крайна сметка обхващат повечето от дейностите на банката. В Малайзия пък Goldman Sachs приключи с набирането на милиарди долари през 2013 г. за държавния инвестиционен фонд, известен като 1MDB, които след това бяха разграбени от група, включваща бившия министър-председател.

"Най-голямото ми съжаление през последното десетилетие е, че не спрях сделката с 1MDB", казва бившият партньор на Goldman Робърт Мас, отговарящ за спазването на законодателството. "Всеки въпрос беше проверяван, в някои случаи многократно, но в крайна сметка отговорите, които получавахме, ни удовлетворяваха." Мас, който сега преподава философия в колежа "Хънтър" в Ню Йорк, заяви, че фирмата е била "подведена от собствените си хора, които са участвали в подкупа, по начин, в който нямахме причина да се съмняваме и не можехме да опровергаем". Той не е сигурен дали си е взел някакви поуки, "освен да бъде по-малко доверчив".

Големината на печалбата прави тези грешки да изглеждат като хълцане. Един човек, на когото индустрията може да благодари, е Тръмп, който се подиграваше на банките по време на предизборната кампания, преди да постави двама възпитаници на Goldman начело на данъчната реформа, която помогна за трансформирането на корпоративните печалби. Банките, които бяха свикнали да плащат три от десет долара на правителството, се оказаха принудени да плащат по-малко от един от пет за 2018 г. Оттам нататък данъчните им сметки намаляха.

Тази година отбеляза нов интензитет на растежа на Wall Street. Банките, които през 2017 г. бяха спечелили по-малко от 70 млрд. долара, през 2018 г. спечелиха 120 млрд. долара благодарение на намаляването на данъците, повишаването на лихвените проценти и скока в банкирането на дребно и сключването на сделки. Общите им активи, които години наред се колебаеха около 10 трилиона долара, започнаха да нарастват.

Big Banks
Президентът Доналд Тръмп говори заедно с директора на Националния икономически съвет Гари Кон и министъра на финансите Стив Мнучин в Trump Tower в Ню Йорк през август 2017 г. Снимка: Дрю Ангерер/Getty Images

Според топ адвокатът на Wall Street Х. Роджън Коен всичко това не би трябвало да е изненада. "Банките могат да се разглеждат като винаги печеливши с няколко изключения заради ролята им в икономиката", казва Коен, който сега е старши председател на Sullivan & Cromwell LLP. "Те са посредници. Те вземат и отпускат заеми."

Десетилетието беше много динамично за банкерите. Разходите за персонал на шестте компании, които в началото на епохата се колебаеха около 148 млрд. долара, преди да спаднат за няколко години, през 2019 г. скочиха до 154 млрд. долара, без значение, че общият брой на служителите им всъщност е намалял. Джейми Даймън, шефът на JPMorgan, който вече се беше превърнал в милиардер, в крайна сметка щеше да получи толкова голям пакет от заплати, че консултантска фирма каза на акционерите да гласуват против него.

"Една от целите на доброто общество е всички, включително хората на дъното, да имат достатъчно, за да оцелеят и да се развиват", казва Мас, бивш партньор в Goldman, който сега изследва етиката. "Нямам нищо против на хората да се плаща добре за производството на продукти и услуги, които увеличават общото ниво на богатство в обществото, но само когато съчетаваме това с подходящо данъчно облагане и достатъчна социална сигурност, за да могат тези на дъното да просперират." Той добави, че не е достатъчен експерт, за да каже дали сегашните данъци и социални защити са в правилния размер.

Малко неща промениха пейзажа на Wall Street толкова дълбоко, колкото пристигането на пандемията през 2020 г. За да избегне икономическия катаклизъм, правителството разгърна програми за подпомагане на потребителите и предприятията, а Фед изкупи активи за трилиони долари. Пазарният хаос върна волатилността, за която търговските зали жадуват. Корпорациите се наредиха на опашка, за да вземат заеми, да увеличат капитала си или да купят отслабени конкуренти.

Нещата се променяха и в банките. Когато през май полицията уби Джордж Флойд, Диоп е залят със съобщения от съученици и колеги.

"Беше добронамерено, но в същото време да получаваш 20 обаждания, защото си единственият човек, който се е изправил и е там, е тежко", казва той. "Изтощително да бъдеш черен приятел на всички в този момент".

През септември същата година новината, че Джейн Фрейзър ще стане първата жена, която ще ръководи една от големите американски банки, е посрещната от колегите ѝ с радостни възгласи, но и с разочарование от това колко време е отнело.

Big Banks
Джейн Фрейзър по време на изслушване в Сената във Вашингтон през септември. Снимка: Ал Драго/Bloomberg

"Опитах се да променя индустрията отвътре навън в трите най-големи банки и не успях - имам много белези от тези битки, които да покажа", каза Ан Кларк Уолф, бивш изпълнителен директор в Citigroup, JPMorgan и Bank of America, която миналата година основа Independence Point Advisors. "За 10 години в една голяма банка главният изпълнителен директор не прекара и 10 минути с мен - а аз бях сред най-старшите жени."

В началото на 2020 г. анализаторите пишат некролози за рекордите на Wall Street. Вместо това банките помогнаха да се предизвика бумът на компаниите с празни чекове, известни като SPAC. По-късно, след като регулаторните органи се стреснаха и цените се понижиха, инвеститорите останаха с натрупани средства.

Печалбите през 2021 г. също бяха подпомогнати от един счетоводен ход: Благодарение на правителствената намеса банките се почувстваха достатъчно добре за икономиката, за да освободят част от резервите, които бяха заделили в случай на влошаване на кредитите. През 2021 г. шестте големи банки реализираха повече печалби, отколкото през 2013 и 2014 г., взети заедно. Дори когато Русия нахлу в Украйна тази година, хаосът помогна на трейдърите да се противопоставят на очакванията за трудни времена.

Равносметката на печалбите от последните 10 години затъмнява тези от предходното десетилетие, дори ако се вземат предвид инфлацията и сливанията на големите банки по време на финансовата криза.

И все пак други корпоративни титани, особено в Силициевата долина, се справиха твърде добре, за да може Wall Street да претендира за монопол върху успеха. Само Apple Inc. спечели повече от половин трилион долара. Microsoft Corp., Berkshire Hathaway Inc. и Alphabet Inc. изпревариха JPMorgan, следвани от Exxon Mobil Corp., която изпревари Bank of America и Wells Fargo.

Банките приписват част от печалбите си на иновациите, след като инвестираха в технологични платформи и подобриха предложенията си, включително възнагражденията по кредитните карти. Те също така помогнаха на компаниите да се възползват от капиталовите пазари, за да развият икономиката. И задържаха част от печалбата, като през последното десетилетие увеличиха капиталовите си буфери с повече от 200 млрд. долара, за да направят повторението на 2008 г. по-малко вероятно. 

Критиците биха възразили, че банките не са се справили сами. Много от тях нямаше да оцелеят през 2008 г., ако не беше помощта на данъкоплатците, а тези буфери са резултат от по-строгите капиталови правила, които понякога се въвеждат въпреки острите възражения на банкерите. Освен това друга държавна намеса подкрепи икономиката по време на пандемията, което доведе до тези рекордни печалби. Сред другите удари: някои банки се фокусираха върху по-тесен кръг клиенти, ограничавайки възможностите за много общности, и бавно прехвърляха повишенията на лихвите върху спестителите, залагайки на това, че клиентите няма да избягат при по-малките си конкуренти.

В крайна сметка съдбата на банките зависи от състоянието на техните клиенти, казва Коен. Епичните им печалби ще намалеят, "ако икономиката се влоши, истински спад", каза той.

Кариерата на Диоп показва потенциалните капани. Двете големи ипотечни компании, за чието извеждане на публичните пазари той помогна по време на пандемията, са спаднали с повече от 50 %, засегнати от по-високите лихвени проценти и икономическите проблеми.

Дори когато пазарите бяха оживени, Диоп се притесняваше как ще изглеждат нещата, когато настроението се промени. "Но не можеш да бъдеш настрана от всяка сделка", казва той. Тази година той напусна Morgan Stanley и стана изпълнителен директор в Hoorae, медийната компания, управлявана от актьора и продуцент Исса Рей, неговата сестра.

"Всъщност вече малко ми липсва", казва той. "Липсва ми да разбера какво ще последва."