Шпионите отново започнаха да предупреждават за заплахата Китай

Кен Маккалъм, генерален директор на британската МИ5, заяви пред BBC, че китайският шпионаж е достигнал "епичен мащаб".

09:15 | 24 октомври 2023
Автор: Матю Брукър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шпионите трябва да действат в сянка, а не да дефилират пред световните медии като момчешка група. Ако не друго, гледката на ръководителите на службите за сигурност на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, които делят една сцена в Калифорния, ни напомня колко радикално се е променил светът от времето на тайнствеността и прикритието по време на първата Студена война.

Китайският промишлен шпионаж представлява "безпрецедентна заплаха" за иновациите в страните от "Петте очи", заяви Кристофър Рей, директор на Федералното бюро за разследване, на първата публична среща на върха на алианса за обмен на разузнавателна информация в Станфордския университет. Кен Маккалъм, генерален директор на британската МИ5, заяви пред BBC, че китайският шпионаж е достигнал "епичен мащаб". Майк Бърджис, ръководител на Австралийската разузнавателна организация за сигурност, обвини китайското правителство, че е ангажирано с "най-продължителната, мащабна и сложна кражба на интелектуална собственост и опит в човешката история".

Уловката и заблудата са основни инструменти на тайните служби. Така че, когато те станат публично достояние по такъв безпрецедентен начин, естествено е да се запитаме дали дневният им ред трябва да се приема за чиста монета, или в него има нещо повече, отколкото се вижда на пръв поглед. Търговските умения със сигурност биха изисквали поне някаква тайна цел. Накратко, каква е тя в случая?

Движението към по-голяма прозрачност продължава от известно време. . В Обединеното кралство, например, Маккалъм от MI5 направи първото си публично обръщение през 2020 г. и оттогава предоставя годишна актуализация.

Това отчасти отразява усилията за възстановяване на общественото доверие след щетите, нанесени от разкритията на Едуард Сноудън преди десетилетие, смята Дан Ломас, доцент в Университета в Нотингам. Това е и функция на променящата се информационна среда, в която нарастващата сила на социалните медии затруднява органите да формират наративи и да противодействат на дезинформацията. За да запазят обществената подкрепа, разузнавателните служби вече трябва да обясняват какво правят и защо. Както при информацията, така и при военните технологии и технологиите, свързани със сигурността.

Циниците веротно ще свият рамене - в края на краищата, китайските кражби на интелектуална собственост продължават от десетилетия. Ние обаче сме минали през DVD-та. Сега залогът е много по-висок. В разгара на Студената война критичната информация, която можеше да повлияе на баланса на силите, беше в по-малко ръце и по-податлива на държавен контрол. Иновациите, които ще определят бъдещето на човечеството - в области като изкуствения интелект, квантовите компютри и синтетичната биология - сега са разпръснати в хиляди често по-малки компании. Затова и срещата на върха на "Пет очи" се проведе в Силициевата долина, която е опора на американските иновации.

Следователно най-непосредствената целева аудитория на "Петте очи" са самите компании. Притесненията са свързани с потенциален пробив във военните технологии, който ще направи по-старите системи остарели, каза Кристиан Густафсон, заместник-директор на Центъра за разузнаване и изследвания в областта на сигурността "Брунел" в Лондон. Би било жалко, ако едно определящо епохата предимство бъде загубено заради случайни контакти в LinkedIn или небрежно споделяне на USB портове. Негласното искане е технологичните компании да се вслушват в службите за сигурност и да им сътрудничат. Китай има ясно предимство тук, тъй като еднопартийната му система дава на правителството много по-голямо влияние върху частния сектор.

Освен това по-важната цел може да бъде да се повлияе на общественото мнение и да се отвърне на смесените послания, излъчвани от политиците. Възгледът за Китай като системна заплаха и заплаха за сигурността едва ли е нов или противоречив. Езикът, използван в Калифорния, е близък до този на Интегрирания преглед на Обединеното кралство "Refresh 2023" (с предговор от министър-председателя Риши Сунак). Въпреки това правителствата гледат на Китай и като на пазар и бизнес възможност, а това усложнява нещата. Управляващата Консервативна партия във Великобритания се разцепи заради Китай; в Канада министър-председателят Джъстин Трюдо беше обвинен по-рано тази година, че е пренебрегнал твърденията за китайска намеса в изборите.

Целта на намесата на "Петте очи" е да се възстанови яснотата: Китай е страна, управлявана от партия, която е непримиримо враждебна към либералните ценности на отворените общества и възнамерява да преработи глобалния ред, основан на правила, по начин, който е по-благоприятен за авторитарните режими.

Това винаги е било така, макар че оптимистите можеха да не вярват в годините, когато Китай се развиваше бързо благодарение на същата тази доминирана от САЩ система. В епохата на Си Дзинпин вече не е възможно да се поддържа тази илюзия, особено след обявеното миналата година партньорство с Русия "без граници".

Нито едно от тези неща не е повод за празненства. Един свят, в който разузнавателните служби не изпитват нужда да се обръщат директно към обществеността, вероятно би бил по-добър. "Ще разберете кога успяваме - като нищо ще попаднем в заглавията на вестниците", както каза Маккалъм през 2020 г. Междувременно те имат послание, което си струва да бъде чуто.