Денят, който смая Израел: атакaта на "Хамас" разклати вярата в разузнавателните служби

Израел се готви да обяви официално военно положение след най-сериозната атака от едно поколение

08:52 | 8 октомври 2023
Обновен: 15:37 | 10 октомври 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Това беше ден, който смая Израел. Рано в събота, докато голяма част от страната спеше, бойците на "Хамас" започнаха опустошителна многостранна атака от ивицата Газа, изстрелвайки хиляди ракети по израелските градове, докато стотици бойци нахлуха в страната по суша, въздух и море.

Толкова дълбоко беше недоверието, че най-мощният апарат за сигурност в Близкия изток е бил хванат неподготвен, че часове по-късно израелските анализатори сравняваха събитията с най-големия провал на разузнаването в историята на страната: войната от Йом Кипур през 1973 г., когато Египет и Сирия шокира еврейската държава с координирана атака от север и юг.

Мащабът на провала беше подчертан от жертвите: до събота вечерта бяха потвърдени мъртви най-малко 200 израелци с повече от хиляда ранени, а десетки бяха взети за заложници от бойци на "Хамас". Израелските сили все още се бият с палестински екстремисти на 22 места в южната част на страната.

„Това е провал, който не е по-малък от войната Йом Кипур“, каза Амир Авиви, бивш заместник-командир на дивизията в Газа на израелската армия, цитиран от Financial Times. „Изненадан съм от провала не само на цялостното разузнаване, но и на тактическите сили. Дори и да бяха изненадани, бихте очаквали дивизията в Газа да свърши много по-добра работа в защитата на границата."

„За мен е шокиращо, че те успяха да го направят, без Израел или Съединените щати да го разберат“, каза Мартин Индик, бивш посланик на САЩ в Израел и сътрудник в Съвета за международни отношения, пред Bloomberg. „Неуспешна подготовка. Липса на войски по границата, провал на оградата по границата, за която платиха милиони шекели."

Това е колосален провал на разузнаването за Израел. Страната разполага с една от най-обширните и сложни разузнавателни мрежи в Близкия изток, както вътрешни, така и външни. Тя има информатори, внедрени във въоръжени групи не само в палестинските територии, но и в Ливан, Сирия и другаде. В миналото е успявала да убива лидери на есктремистите или с прецизни удари с дронове, или дори с бомби в мобилни телефони.

И въпреки това "Хамас" успя да планира и започне това внимателно координирано нападение срещу Израел привидно в пълна секретност.

Това, че Израел ще отвърне с огромна сила, е даденост. Но израелците сега се запитат защо шпионите на тяхната нация не са успели да видят това и да предупредят страната.

Представители на израелското правителство вече сигнализират, че започва голямо разследване за това как израелското разузнаване не е забелязало предстоящата масивна и добре координирана атака на "Хамас".

Около 250 души в Израел са били убити и се смята, че десетки израелци са били взети за заложници.
Израел вече отговори с вълна от въздушни удари срещу Газа, убивайки повече от 230 души, твърдят официални лица.
Насилието продължи и в събота вечерта - Тел Авив и други централни израелски градове бяха ударени от нов залп от ракети, а Израел каза, че се бие срещу екстремисти на 22 места.
Израел също ще спре доставките на електричество, гориво и стоки за Газа, според изявление от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху в събота вечер.
Нетаняху предложи правителство на единството след обявяване на военно положение. Този ход ще обедини Нетаняху и лидера на опозиционния Йеш Атид, Яир Лапид, по време на националното извънредно положение.
Съветът за сигурност на ООН трябва да се събере в неделя.

Удари по Ливан

Ливанската въоръжена групировка Хизбула и израелските военни си размениха огън по южната граница на Ливан, предизвиквайки опасения за по-широк регионален конфликт.

Хизбула пое отговорност за обстрела на израелска военна позиция в район на спорна територия близо до границата с Ливан, в окупираните Голански възвишения.

„Радарните обекти Зибдин и Рувайсат Ал-Алам бяха бомбардирани с голям брой артилерийски снаряди и управляеми ракети“, се казва в изявление, предадено от "Ал Джазира".

„Ние атакувахме три израелски окупационни обекта в окупираната зона на ливански ферми Шебаа.“

Фермите Шебаа са малка ивица спорна територия по протежение на ливанската граница на Голанските възвишения, сирийска територия, която Израел е окупирала след Шестдневната война от 1967 г. Районът е бил огнище на конфликт между Хизбула и израелските сили от десетилетия.

Израелските отбранителни сили (IDF)казаха, че са стреляли по райони в Южен Ливан в отговор, включително използвайки дрон за насочване към позиции на Хизбула в района около фермите Шебаа.

„Израелската артилерия е в процес на нанасяне на удари по района на Ливан, откъдето са произведен изстрели“, казаха от IDF малко преди 7:30 сутринта местно време в неделя.

Рано в неделя израелската армия изглежда се готви за сухопътна инвазия в ивицата Газа, тъй като операцията ѝ за освобождаване на заложници и изчистване на бойци на "Хамас", които все още са на израелска територия, набра скорост.

През нощта Израелските отбранителни сили (IDF) превзеха всички обекти в Израел с изключение на осем, държани от "Хамас", и започнаха да извършват проверки от къща на къща за всички останали въоръжени мъже.

Грандиозен провал на разузнаването

В рамките на няколко часа десетки бойци от Газа пробиха граничната ограда в Южен Израел, изненадвайки местните военни позиции.

Въоръжени мъже отвличаха и убиваха израелци в южните гранични общности, заснемайки тяхното нападение, докато напредваха на много места. В един случай телевизионен журналист от Газа представи репортаж за атака от вътрешността на Израел, почти немислим момент.

Докато изображенията на няколко хиляди ракети в небето станаха познати през годините по време на периодичните засилвания на боевете около Газа, кадрите на щурмови екипи на "Хамас", които се движат по улиците в общности като Сдерот, взривяват портите на кибуц и стрелят по преминаващи коли и пешеходци, показаха сцени, на които не са свидетели повечето израелци, за които краткотрайните атаки в градовете са станали факт от живота.

Ако е изненадващо, то е, защото наблюдението на Израел върху палестинското общество е едновременно много сложно и силно инвазивно, като наблюдението на дейността на "Хамас" е една от най-важните задачи за сигурността.

Опасявайки се от заплахи от всички страни, Израел е изградил най-сериозната разузнавателна служба в региона и е създал мрежа от информатори в палестинските територии, както и във враждебни съседи като Ливан и Сирия, както и в своя голям враг Иран. Израел също така изгради бариера с висока степен на сигурност около крепостта на "Хамас" в Газа, подкрепена от сензори за движение и простираща се дълбоко под земята.

Но въпреки това стотици палестински екстремисти успяха да пробият отбраната на Израел - чрез парапланери, мотоциклети и лодки - за да атакуват цивилни и да проникнат във военни бази в много места около ивицата Газа. Планирането на атаката остана незабелязано, въпреки че служителите по сигурността признаха, че трябва да са отнели месеци, ако не и повече.

"Хамас" показа издръжливост през годините в способността си да възстановява оръжейния си склад, дори след удари от въздуха, сушата и морето. Майкъл Милщайн, бивш служител на разузнаването на IDF, изчисли, че планирането на нападението е отнело една година, добавяйки, че то показва, че ислямисткото движение е „квази-военна“ сила.

„Това е многоизмерно усилие“, каза той. „Ако подготвяте такава операция, трябва да има сигнали . . . и те наистина успяха да направят скрит, много таен ход по трагичен начин, с голям успех."

Ави Меламед, бивш служител на разузнаването, каза, че епизодът също предполага, че Израел е „разбрал погрешно“ намеренията на "Хамас" и че стратегията на Израел да предлага частично икономическо облекчение на жителите на Газа – като разрешения за ограничен брой хора да влизат в Израел за работа – като същевременно поддържа осакатяваща блокадата на ивицата не успя да възпре въоръжените групи.

„Предполагам, че едно от изчисленията на израелското разузнаване е, че след като Израел предприема тези мерки и облекчава натиска върху хората в Газа . . . това ще избегне такъв груб ход“, каза той. „Очевидно "Хамас" има различни изчисления.“

Авиви каза, че "Хамас" вероятно е бил насърчен от политическите сътресения в Израел, където спорната съдебна реформа, наложена от крайнодясното правителство на Бенямин Нетаняху, предизвика месеци на протести, както и заплахи от хиляди резервисти да спрат да участват доброволно на служба, предизвиквайки въпроси за готовността на армията.

„Цялата тази кампания и неподчинение изпратиха силно послание към нашите врагове, че Израел е слаб“, каза той. "Те чувстват, че сме разделени."

Други анализатори казаха, че многостранната атака показва как са се развили способностите на "Хамас", който води четири пълномащабни войни с Израел. Групировката използва тактика, подобна на Хизбула, мощното ливанско движение, подкрепяно от Иран, което води едномесечна война с Израел през 2006 г.

„Това, което "Хамас" направи днес стратегически и оперативно, е всичко, което Хизбула се е обучавала да прави от 2006 г. насам“, каза Емил Хокайем, директор на регионалната сигурност в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Атаката доведе до най-големия брой на жертвите в Израел след края на палестинското въстание, известно като втората интифада през 2005 г. Мащабът ѝ и фактът, че "Хамас" твърди, че е взела десетки заложници, подтикнаха някои в Израел към призиви за пълномащабно нахлуване в крайбрежието ивица, която е дом на 2,3 милиона палестинци.

„След като разберем броя [на задържаните заложници], това ще се превърне в основния проблем в Израел и в начина, по който управляваме кампанията в Газа“, каза Звика Хаймович, бивш командир на израелските сили за противовъздушна отбрана. „Това е голямо число.“

Изпращането на войски в Газа – нещо, което Израел не е правил от 2014 г. – би представлявало сериозна ескалация на конфликта му с "Хамас" и би включвало битка в тесните улици на гъсто населения анклав, носейки със себе си огромни рискове както за цивилното население на Газа, така и за израелските сили.

Но някои израелски анализатори казаха, че се опасяват не само от това, но и от по-широка регионална ескалация, включваща ирански подставени лица като Хизбула. „Сигурен съм, че това е началото на много по-широк конфликт между нас и "Хамас"“, каза Милщайн. „Но може доста бързо да се разпространи на [други] фронтове - и ние наистина се тревожим за северния фронт", каза той.

Засега тези изчисления доминират вниманието на израелската армия. Но анализатори казаха, че след като конфликтът приключи, разследването на начина, по който е започнал, е неизбежно.

„В момента се опитваме да се съсредоточим повече върху това, което следва“, каза Авиви. „Но вярвам, че след като всичко приключи, ще прекараме години в проверка какво се е случило.“