Израел обяви състояние на бойна готовност заради ракетни удари от Газа

Хамас заяви, че е започнал голяма операция срещу Израел

11:36 | 7 октомври 2023
Обновен: 13:09 | 7 октомври 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Израел обяви състояние на бойна готовност в събота, след като десетки ракети, изстреляни от ивицата Газа, удариха страната и екстремисти нахлуха в южните градове в безпрецедентен ход. Израел изпрати бойни самолети, за да отвърне на удара. Хамас заяви, че е започнал голяма операция срещу Израел.

Израелските служби за спешна помощ съобщиха, че най-малко 22 израелци са били убити след безпрецедентна изненадваща палестинска атака. Министерството на здравеопазването на Израел съобщи, че най-малко 545 души са били ранени при палестинските атаки.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в обръщение, че "нашият враг ще плати цена, каквато никога не е знаел". Нетаняху каза, че Израел е във война "и ние ще победим".

"Ние сме във война, не операция, не ескалация, а война", каза Нетаняху.

Сирени и гърмежи се чуха в целия регион на еврейския празник Симхат Тора и военните казаха на южните жители да стоят близо до бомбоубежищата. Избухнаха престрелки между израелски войски и проникнали есктремисти в Газа, които влязоха на мотоциклети и парапланери.

Видеоклипове от Газа се разпространяваха в социалните медии на екстремисти, които влачат телата на няколко израелски войници по улиците.

Премиерът Бенямин Нетаняху свика спешна среща на служители по сигурността, а министърът на отбраната Йоав Галант одобри извикването на резерви.

Министърът на отбраната на Израел каза, че Хамас е "направила сериозна грешка и е започнала война" срещу неговата страна.

„[Израелските] войски се бият с врага на всяко място“, добави Йоав Галант. „Държавата Израел ще спечели тази война“.

Израелските отбранителни сили (IDF) заявиха, че са преминали на бойна позиция и че десетки изтребители нанасят въздушни удари по обекти на Хамас в Газа.

Насилието избухна ден след като Хамас, която управлява Газа, каза, че „хората трябва да начертаят линия, за да сложат край на окупацията“ и добави, че Израел продължава да извършва престъпления в цялата палестинска земя и особено на свещеното място Ал-Акса в Йерусалим.

Подобно напрежение около джамията Ал-Акса постави началото на кръг от конфронтации по-рано тази година.

В предварително записана реч лидерът на бойците на Хамас Мохамед Дейф каза: „Решихме да сложим край на всичко това с Божията помощ, така че врагът да разбере, че времето на безразсъдство без отговорност е приключило. Ние обявяваме операция Ал-Акса и първият удар надхвърли 5000 ракети и снаряди за първите 20 минути."

„Ние сме в състояние на война след масивна атака от Газа срещу южната част на Израел“, каза началникът на израелската полиция Яков Шабтай в изявление, имайки предвид проникванията.

„В момента има 21 места, където действат специални полицейски сили. Целият юг на Израел е изолиран."

Русия е в контакт с Израел и Палестина, както и с арабски страни, съобщи Интерфакс, цитирайки заместник-министъра на външните работи Михаил Богданов. Москва призова за сдържаност и обеща да „разбере всички обстоятелства, да разреши всичко“.

„Това е толкова неочаквано влошаване. Ако го очаквахме, нямаше да го допуснем”, каза Богданов.

Външният министър на Полша осъди „безразборното насилие и безмилостните атаки към цивилни“, което външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли нарече „ужасяващо“. Външното министерство на Египет предупреди за опасностите от ескалация и призова за максимална сдържаност, докато турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова и двете страни да „избягват импулсивни стъпки, които биха могли да ескалират напрежението“.