Полицията нахлу в консултантска фирма, след като Китай започна антишпионска кампания

Миналия месец правителството прие неясен нов закон за борба с шпионажа, който разшири списъка на дейностите, които могат да се считат за шпионаж, засилвайки рисковете за чуждестранните фирми

16:05 | 9 май 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китай е започнал общонационална борба с шпионажа срещу консултантски фирми, обвинявайки една от световните компании в изтичане на държавни тайни и връзки с чуждестранни разузнавателни агенции, твърдят държавните медии.

По нареждане на централното правителство на Китай властите провеждат синхронизирани операции в градове, сред които финансовите центрове Пекин, Шанхай, Шънджън и Суджоу, съобщи провинциален телевизионен канал в провинция Дзянсу. Държавният телевизионен оператор не съобщи откъде е получил информацията, нито посочи времевата рамка на обиските.

Служители на държавната сигурност са посетили клона в Суджоу на Capvision, консултантска фирма със седалище в Ню Йорк и Шанхай, съобщи телевизионният оператор. Служителите на Capvision в съседния на Шанхай град са били разпитани, а някои вещи са били претърсени и иззети, се казва в информацията, в която не се посочва дали са били набелязани и други фирми.

Служителите по сигурността са установили, че Capvision е приемала консултантски проекти от чуждестранни компании, които са тясно свързани с чужди правителства, военни и разузнавателни служби, според доклад от вторник, споделен от официалния акаунт в WeChat на Централната комисия по политически и правни въпроси - висшия правен орган на Комунистическата партия.

В изявление, публикувано в акаунта ѝ в WeChat в понеделник вечерта, Capvision заяви, че решително ще се придържа към политиките за национална сигурност и ще поеме водеща роля за здравословното развитие на консултантската индустрия.

На редовен брифинг в Пекин във вторник говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин нарече проверката "нормални правоприлагащи действия", насочени към развитието на "добре регулиран" сектор.

През последните месеци Пекин предприе няколко стъпки за затягане на достъпа на чуждестранни компании до чувствителна информация на фона на нарастващото напрежение със САЩ, въпреки неотдавнашното обещание на премиера Ли Цян да създаде "широко пространство" за чуждестранните компании в Китай. Миналия месец правителството прие неясен нов закон за борба с шпионажа, който разшири списъка на дейностите, които могат да се считат за шпионаж, засилвайки рисковете за чуждестранните фирми. 

Американските консултантски фирми - често използвани от чуждестранни инвеститори и мултинационални компании за извършване на надлежна проверка и проучвания в Китай - са в центъра на вниманието. През последните седмици властите разпитаха служители в китайските офиси на американската консултантска компания Bain & Company и се насочиха към базираното в Ню Йорк предприятие за комплексни проверки Mintz Group.

"Чуждестранните компании трябва да преценят дали работата, която извършват в Китай, може да се разглежда като подкрепа за враждебна програма", казва Габриел Вилдау, управляващ директор в консултантската фирма Teneo Holdings LLC в Ню Йорк. "Информация, която на пръв поглед не изглежда чувствителна или свързана с националната сигурност, може да бъде разглеждана като такава, ако се използва в контекста на предоставяне на съвети в услуга на антикитайска програма."

Не е ясно къде са червените линии, така че всяка работа, която се намира в сивата зона, вероятно трябва да бъде извършена извън Китай, добави Вилдау. "Моето усещане от неотдавнашните инциденти е, че китайските служители и дългосрочните емигранти са изложени на по-голям риск, отколкото гостуващите изпълнителни директори", каза той.

Държавни тайни

Китайските власти неотдавна са установили, че "чуждестранни институции със сложна история" са разчитали на местни консултантски компании, за да откраднат държавни тайни, според доклада от вторник, споделен от Централната комисия по политически и правни въпроси.

Докладът цитира полицейски служител от Бюрото за национална сигурност в Шанхай, според когото Capvision е приемала и консултантски проекти в чувствителни области като националната отбрана и авангардните технологии. Това е принудило служителите на компанията да се обаждат за информация на военни предприятия и чувствителни изследователски звена - и двете области, в които Вашингтон наложи търговски ограничения на Китай през последните месеци.

В тази обстановка Пекин настоява да ограничи достъпа на чуждестранни фирми до китайски източници на данни, отчасти в отговор на поредица от доклади, изготвени от американски изследователски институции, които засилват твърдата позиция на Вашингтон по отношение на Китай, съобщи тази седмица Wall Street Journal, позовавайки се на запознати с въпроса лица.

През последните месеци китайски служби като Wind Information Co. спряха да предоставят подробни данни за компаниите в страната на чуждестранни клиенти. Администрацията за киберпространство на Китай, мощният интернет надзорник на страната, също уведоми доставчиците на данни през март да ограничат достъпа на чуждестранни клиенти до чувствителна информация като патенти и статистически данни, съобщи Journal, позовавайки се на хора, които са се консултирали с китайските власти.

Според няколко души, запознати с въпроса, базите данни на регистрите на Qichacha и TianYanCha - компании, които предоставят подобни услуги - също са били недостъпни за известно време за потребители извън континентален Китай.