Великобритания рискува рецесия и загуба на работни места, ако лихвите достигнат 6%

Дори и без рецесия средносрочните перспективи за растеж на Обединеното кралство сочат към забавяне на растежа с 1% годишно

15:17 | 18 юни 2023
Обновен: 15:17 | 18 юни 2023
Автор: Филип Олдрик, Либи Чери
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономисти предупреждават, че икономиката на Обединеното кралство е изправена пред рязка рецесия и загуба на работни места, ако лихвените проценти достигнат нивото от 6%, което според финансовите пазари може да се очаква.

Бюджетитена домакинствата отново са подложени на все по-голямо напрежение, докато разходите за ипотечни кредити нарастват, а нарастващите корпоративни несъстоятелности показват, че фирмите, особено по-малките, които осигуряват по-голямата част от заетостта, се борят да се справят с по-високите разходи за заеми. докатотъй като разходите за ипотечни кредити се увеличават, а растящите корпоративни фалити показват, че фирмите, особено по-малките, които осигуряват по-голямата част от заетостта, се борят да се справят с по-високите разходи за заеми.

Britain 01
Преди повече от 22 години лихвите на Английската централна банка за последен път бяха на ниво от 6%

Досега Обединеното кралство е преживяло кризата с разходите за живот, без да изпадне в рецесия. Наскоро Международният валутен фонд дори повиши перспективите за растеж. Сега обаче икономистите се опасяват, че Английската централна банка няма да има друг избор, освен да предизвика спад, за да ограничи инфлацията, която се понижава по-бавно, отколкото гуверньорът Андрю Бейли и неговите колеги очакваха.

Пазарите предвиждат още едно повишение с четвърт пункт през следващата седмица до 4,75%, а през идната година лихвите да достигнат 5,75%, а може би дори 6%. Това би било 22-годишен връх и би увеличило средната ипотечна вноска с 250 паунда (321 долара) на месец, според фондация Resolution - пет пъти повече от спестяванията от неотдавнашния спад на цените на енергията. 

Нийл Хъдсън, анализатор на пазара на недвижими имоти в BuiltPlace, е изчислил, че при 6 % лихва собствениците на жилища ще изразходват почти една четвърт от доходите си за разходи по ипотеката, като през 2020 г. този дял е бил 17 %. За тези, които трябва да преипотекират при по-високите лихвени проценти, или за тези, които са с проследявани договори, кризата с разходите за живот ще се почувства по-тежка, отколкото по време на шока с цените на енергията.

Britain 02
Ипотечните лихви в Обединеното кралство отново се повишават. Кредитите се оценяват според очакванията на Английската централна банка (BOE) за повишаване на основния лихвен процент до 5,75 % през тази година.

"Ако Банката наистина повиши лихвите толкова, колкото пазарите очакват, ще има рецесия", каза Джерард Лайънс, главен икономист в фонд мениджъра Netwealth. Ерик Бритън, главен изпълнителен директор на Fathom Consulting, се съгласи: "Рецесията е на дневен ред, ако лихвите достигнат 6%."

Ипотечните кредитополучатели вече страдат от 12-те увеличения на лихвите, които Английската централна банка извърши от 2021 г. насам, поставяйки основния лихвен процент на най-високото му ниво от 2008 г. насам. Това, заедно с тревогите на финансовите пазари, доведе до повишаване на цената както на ипотечните, така и на бизнес кредитите, като както Бритън, така и Роб Ууд, главен икономист за Обединеното кралство в Bank of America Merrill Lynch, заявиха, че корпоративният сектор е близо до критичната точка.

Те се опасяват, че рязкото увеличаване на броя на несъстоятелността ще доведе до повишаване на безработицата и ще предизвика втора вълна от съкращения, тъй като компаниите, които в момента трупат работна ръка поради недостиг на работници, ще ги освобождават. В този момент потребителските разходи ще се сринат и спадът ще бъде неизбежен. Цените на жилищата ще рухнат, тъй като хората, които вече не могат да изплащат ипотеките си, ще се превърнат в принудителни продавачи.

Britain 03
Безработицата спадна, тъй като възможностите за работа погълнаха завръщащите се работници

Меган Грийн, която следващия месец ще се присъедини към комисията за определяне на лихвените проценти на Английската централна банка, заяви тази седмица пред парламента, че "рязкото" прекратяване на "трупането на работна ръка ... би имало значителни последици за потребителското доверие и за потреблението и би могло да предизвика рецесия".

Тъй като компаниите освобождават персонал, който са задържали, безработицата внезапно ще се покачи, каза Рагурам Раджан, бивш главен икономист на Международния валутен фонд и професор по финанси в University of Chicago Booth School of Business. 

"В такъв случай безработицата ще се увеличи повече, отколкото бихте искали, тъй като тези неща се движат нелинейно. Безработицата е ужасна за търсенето и катастрофална за жилищата, защото безработните хора, които не могат да плащат ипотечните си вноски, ще продават".

Това е мрачен сценарий, който Великобритания може да избегне. Повечето икономисти смятат, че лихвените проценти ще достигнат върхови стойности под нивата, които пазарите са оценили. Сегашните притеснения сред инвеститорите бяха предизвикани, след като докладът за пазара на труда показа, че инфлационният натиск остава много по-силен от очакваното, а данните, които трябва да бъдат представени през следващите няколко седмици, може и да изненадат в негативна посока.

Въпреки това перспективите поставят министър-председателя Риши Сунак в трудна позиция преди изборите, които се очакват през следващата година. Макар че той споделя решимостта на Английската централна банка да овладее бясно растящите цени, горчивото лекарство на рецесията може да му нанесе вреда на изборите.

Britain 04
Петгодишна пауза. Очаква се производството да се върне на нивата от 2019 г. едва в средата на 2024 г.

Повишаването на лихвените проценти е почти толкова голямо ограничение за това, което правителството може да предложи на избирателите, колкото и за домакинствата. Либералдемократите призоваха за създаване на фонд за подпомагане на ипотечните кредити в размер на 3 млрд. паунда, който да помогне на кредитополучателите в затруднено положение, но всеки процентен пункт увеличение на лихвите увеличава разходите за обслужване на държавния дълг с 20 млрд. паунда. Със само 6,5 млрд. паунда на разположение през март, министърът на финансите Джереми Хънт няма възможност за действие, без да наруши фискалните си правила. 

Дори и без рецесия, според оценките на Английската централна банка средносрочните перспективи за растеж на Обединеното кралство сочат към забавяне на растежа с 1% годишно, което е достатъчно бавно, за да може жизненият стандарт да изостане от този на страните от Г-7.

Тъй като по-високите разходи по заемите притискат домакинствата, потребителските разходи ще намалеят, а заедно с тях ще се понижи и инфлацията на потребителските цени. Според Ууд обаче този процес ще бъде по-бавен, отколкото при предишни цикли, тъй като в момента много хора ползват ипотечни кредити с фиксиран срок. Според него потребителските разходи ще се свият само с 0,5%. Ако днес същият дял кредитополучатели са с плаващи лихви, както по време на финансовата катастрофа през 2008 г., въздействието ще бъде три пъти по-силно.

Въпреки че много хора ще пострадат, общото икономическо въздействие ще стане катастрофално само ако хората започнат да губят работата си и потребителското търсене се свие в много по-широк мащаб, каза Ууд.

Поради тази причина Ууд и Бритън смятат, че този път причината за рецесията ще бъде в корпоративния сектор. Анализът на Fathom показва, че 12 % от публично търгуваните британски компании вече са технически "зомбита", които не могат да плащат лихвените разходи от приходите си. Този дял ще се удвои при лихви от 6%, казва Бритън. В този момент една четвърт от регистрираните на борсата предприятия ще се борят за оцеляване.

Официалните правителствени данни от петък показват, че несъстоятелността е достигнала нов връх, като е нараснала с 40 % в сравнение с миналата година. "Лихвените проценти и инфлацията ще продължат да създават предизвикателства за бизнеса през лятото и могат да се превърнат в повратна точка за онези предприятия, които все още се справят", заяви Ники Фишър, президент на R3, британската търговска организация за несъстоятелност и преструктуриране.

Според Нареш Агарвал, асоцииран директор в Асоциацията на корпоративните финансови експерти, предприятията с много дългове, като например тези, подкрепени от частни капитали, и тези в чувствителни към лихвените проценти сектори като недвижимите имоти, вече изпитват затруднения при получаването на кредити.

"По-големите предприятия, които са в добро състояние, сега са много по-предпазливи по отношение на кредитния риск по веригата за доставки", добави той.

Britain 05
Инфлационният показател, който тревожи Английската централна банка, е на 31-годишен връх. Основната инфлация скача през април до най-високата си стойност от 1992 г. насам

Централните банки се опитват да намерят идеалния баланс между затягането на финансовите условия дотолкова, че да намалят инфлацията, и това да не стигнат толкова далеч, че да предизвикат срив. Постоянно високите цени и заплати обаче продължават да оказват натиск върху Английската централна банка да повиши лихвите още повече, което увеличава риска от "политическа грешка" да се нанесе повече вреда, отколкото е необходимо, каза Джордж Бъкли, европейски икономист в Nomura. 

В такъв случай според Бъртън Английската централна банка ще може да обвинява единствено себе си за това, че в началото на миналата година не е действала достатъчно бързо срещу инфлацията.

" Английската централна банка я остави твърде дълго и беше твърде неясна по отношение на това, което се опитваше да постигне", каза Бритън. "Една дълбока рецесия ще се разглежда като провал."