Високата британска инфлация сочи още повишения от BoE

Лизи Бърдън, Bloomberg

13:45 | 24 май 2023
Преводач: Мария Попова

 

Инфлацията във Великобритания се е понижила до едноцифрена стойност, но все още надвишава всички прогнози като базовите цени продължават да се покачват. Да научим подробностите с Лизи Бърдън от Bloomberg, Лондон. Как да тълкуваме данните?

Спадът е от 10,1% до 8,7% и се връщаме към едноцифрените стойности, но икономистите очакваха 8,2%, а Bank of England очакваше 8,4%. Това отново повдига въпроси около икономическите прогнози и моделиране на централната банка. Темата беше повдигната в Парламента и вчера от главния икономист Хю Пил.

Управителят Андрю Бейли каза, че това отчасти се дължи на предположението, че инфлацията ще се понижи толкова бързо колкото се повиши, а не стана така. Спадът се дължи почти напълно на базови ефекти. Повишението в сметките за енергия от около 50% през миналата година също се включва в сравнението на годишна база. Но инфлацията при храните продължава да е на исторически връх и, макар да се е понижила, тя ще обремени най-бедните британци. Да си спомним, че Андрю Бейли говори за производителите на храни, които се опитват да защитят своите маржове.

Тревожно е и, че ако извадим енергията и храните и разгледаме базовата инфлация, там се очакваше спад, но тя всъщност се е покачила. Това е наистина тревожно за Комисията по паричната политика. Като резултат от тези нови данни, инвеститорите включват в оценките си пик на лихвите от 5,5% вместо досегашните 5%.