Суровият избор за „намаляване на риска“, пред който са изправени икономиките

Нациите трябва да се стремят да засилят мултилатерализма или в крайна сметка ще им се наложи да възприемат икономическото отделяне

15:06 | 28 май 2023
Автор: Мохамед А. Ел-Ериан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От десетилетия твърдя, че щатският долар ще запази позицията си на преобладаваща валута в световната икономика. Това остава така и днес. Няма друга валута - физическа или виртуална - способна да замени долара в центъра на международната валутна система.

Глобалното влияние на долара обаче е изправено пред няколко неикономически предизвикателства, въпреки продължаващия му статут на световна „резервна валута“. Това е следствие от все по-фрагментираната международна икономическа система. Националната сигурност и геополитиката изместват икономиката при формирането на националните и международните взаимодействия.

Бавно и сигурно страните сега ще бъдат принудени да избират между два поразително различни пътя: да си сътрудничат повече за укрепване на мултилатерализма и неговата базирана на правила рамка или да възприемат икономическото отделяне като неизбежен съпровод към по-голямо смекчаване на риска от отделните държави.

Ролята на долара като резервна валута отдавна се подкрепя от три атрибута на САЩ: статута им на най-голямата икономика в света, дълбочината и широчината на американските финансови пазари и предвидимостта, произтичаща от институционалната зрялост и зачитането на върховенството на закона.

Чрез приемането на долара като средство за размяна и като средство за съхраняване на стойност, други страни постигнаха значителни печалби в ефективността, като същевременно предоставиха на САЩ възможността да се наслаждават на това, което бившият френски президент Валери Жискар д'Естен описа през 60-те години на миналия век като „прекомерна привилегия ” — по същество по-голяма власт да обменят собствената си валута за стоки и услуги от други държави, като същевременно имат достъп до по-голям пул от евтино финансиране.

Това е част от имплицитен договор: САЩ печелят в замяна на отговорно управление на системата. И все пак последният аспект на договора беше оспорван през последните 15 години от глобалната финансова криза от 2008 г., която започна в САЩ, и внезапното налагане на търговски тарифи през 2017 г.

Въпреки че тези събития разтърсиха господството на долара, те не го подкопаха фундаментално поради това, което може да се опише като „синдром на най-чистата мръсна риза“: доларът може да не е девствена резервна валута, но все още се смята за по-чиста от всяка друга валута за тази роля.

През последните две години тази ситуация стана значително по-сложна поради лошото отношение на Федералния резерв на САЩ към цикъла на повишаване на лихвените проценти и нарастващия акцент върху устойчивостта в икономическите и бизнес стратегии. Вместо да се опитва да замени напълно долара, сега има стъпка напред в усилията за изграждане на канали около него в световната търговска и платежна инфраструктура.

Китай запази водещата си роля в това, укрепвайки инициативите за създаване на нови регионални и глобални институции, разширявайки използването на собствената си валута в двустранни плащания и споразумения за заеми и обновявайки своята инициатива „Един пояс, един път“. Но не говорим само за Китай.

Строгите санкции, наложени на Русия, спомогнаха за стимулиране на по-голям интерес на страната към споразумения, които заобикалят долара. Освен това все повече нации започват да възприемат като възможно да намалят зависимостта си от американската валута с течение на времето. Те гледат как Русия е преориентирала търговията си и е заменила долара както в експортните, така и в импортните транзакции, макар и по тромави и скъпи начини.

Пред лицето на това развитие САЩ и техните съюзници по същество имат две възможности. Те могат да работят колективно, за да обновят мултилатерализма по приобщаващ начин, който да осигури подкрепа от това, което Джаред Коен от Goldman Sachs нарича „геополитически колебаещи се държави“. Това ще включва модернизиране на управлението, представителството и операциите на МВФ и Световната банка.

Или могат да изберат да приемат краткосрочните разходи и несигурността, свързани с отделянето, необходимо за истинско премахване на риска. Идеята за „намаляване на риска, а не отделяне“, предложена миналия уикенд от Г-7, може да изглежда привлекателна, но е вероятно да доведе до нестабилна средна позиция, а не до жизнеспособно ново равновесие.

От икономическа гледна точка един по-приобщаващ многостранен подход, подкрепен от стабилна система, базирана на правила, несъмнено предлага по-големи ползи в сравнение с алтернативите. Въпреки това става все по-очевидно, че икономиката вече не държи юздите в управлението на процеса на търговия и международни финанси. Налице е фундаментална промяна в отношенията между икономиката, от една страна, и комбинираните сили на националната сигурност, политиката и геополитиката, от друга.

Това е инверсия, която сега насърчава както премахването на риска, така и отделянето на трансграничните вериги за доставки и трансграничните плащания, и е такава, на която отслабената многостранна система не може да се противопостави ефективно без нови сериозни усилия.

Мохамед А. Ел-Ериан е колумнист на Bloomberg Opinion. Бивш главен изпълнителен директор на Pimco, той е президент на Queens’ College, Кеймбридж; главен икономически съветник в Allianz SE; и председател на Gramercy Fund Management.