В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Байдън говори за размразяване с Китай, но твърдият подход ще продължи

Д-р Румена Филипова, председател и съосновател на Института за глобални анализи, "В развитие", 23.05.2023 г.

14:40 | 23 май 2023
Обновен: 10:16 | 25 май 2023
Автор: Даниел Николов

Един от основните въпроси в геостратегически план е да не се сближават Русия и Китай прекалено много. Би могло даже да има известни реверанси от Вашингтон към Пекин, ако това допринесе за положително развитие на войната в Украйна. Но в дългосрочен план основната тенденция е за противопоставяне между САЩ и Китай, коментира д-р Румена Филипова, председател и съосновател на Института за глобални анализи, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Има много реално и силно противопоставяне между САЩ и Китай... Имаше реверанс особено към позицията на Франция и други европейски държави в комюникето на Г-7 с целта да се развиват конструктивни взаимоотношения с Китай, без това да води до ескалация и конфронтация. Но ако прегледаме реалните мерки, които се вземат, и резултати от срещата, виждаме, че твърдият подход ще продължи, дори да не се назовава Китай. Много важно е съобщението за създаването на платформа за координация срещу икономически натиск."

Въпреки че отново не назовава Китай, такава платформа би помогнала на държави да устояват на натиск от Пекин, ако решат да установят или задълбочат отношенията си с Тайван, каза Филипова.

"Ще има повече солидарност за подкрепа на дадена държава, която е обект на ответни икономически или политически мерки от страна на Китай. Тази платформа ще се занимава с подготовка и изготвяне на общи отговори."

Развитието на ситуацията около Тайван и агресивната позиция на Пекин ще зависи до голяма степен от конфликта в Украйна. Китай разполага с голяма военна мощ, но тези способности никога не са били тествани в реална обстановка, напомни Филипова.

САЩ сключиха отбранителен пакт с Папуа Нова Гвинея, което цели да ограничи влиянието и агресивните намерения и политики на Китай в Тихоокеанския регион. Малки държави и острови изведнъж стават изключително важни и ще имат все по-важна роля в противопоставянето срещу Китай, каза Филипова.

На срещата на лидерите на страните от Г-7 в Япония бе даден явен сигнал, че няма да има разколебаване в помощта за Украйна, коментира Филипова. Солидарността на Запада се прояви и в обявените програми за обучение на украински пилоти на американски изтребители F-16, което сигнализира, че такива самолети може да бъдат предоставени на Киев в близко бъдеще. Това ще е дълъг процес и не е известно кога или колко машини могат да бъдат изпратени, но важното в момента е да се тества какво оборудване може да бъде предоставено на Украйна, без да се предизвика прекалено агресивна реакция от Москва, смята Филипова. По подобен начин първоначално нямаше нагласи за изпращане на тежко въоръжение, но в първите месеци на 2023 г. Киев започна да получава танкове за пролетната си офанзива.

Според Филипова Киев разбира много добре, че ако използва това въоръжение за агресия и атаки срещу руска територия, такива действия ще застрашат бъдещата подкрепа от Запада.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.