Забраната за Micron показва ограничените възможности на Си да отвърне на САЩ

Пекин се опитва от години да намери отговор на американските санкции, мита и контрол върху износа, който да направи Китай да изглежда твърд, без да плаши чуждестранните компании

10:47 | 24 май 2023
Обновен: 11:14 | 24 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ходът на Китай да забрани продуктите на Micron Technology Inc. отбеляза най-смисленото отмъщение досега срещу американския контрол върху износа. Сега въпросът е дали президентът Си Дзинпин ще преследва още по-големи цели, рискувайки да удари собствената си икономика.

До тази седмица Пекин не беше отговорил реципрочно на действията на САЩ за ограничаване на достъпа на Китай до модерни чипове и други технологии, които президентът Джо Байдън каза, че могат да бъдат използвани за модернизация на военните. Китай многократно изобличава действията като „дългата ръка“ на американската хегемония, като същевременно предприе малко смислени действия срещу американски компании.

Решението за Micron, идващо малко след като лидерите на Г-7 публикуваха комюнике, обещаващо да се противопоставят на „икономическата принуда“ на Пекин, изглежда отбелязва промяна в мисленето. Действието може да доведе до материални щети на фирма, която получава 11% от приходите си от Китай, според данни, събрани от Bloomberg.

Щетите за китайската индустрия обаче са минимални, тъй като тя лесно заменя чиповете памет на Micron с подобни продукти от местни доставчици, както и южнокорейските Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc. Истинският тест ще бъде дали Китай предприема някакви стъпки срещу американски компании като Qualcomm Inc. и Intel Corp., които произвеждат чипове, използвани в китайски смартфони и сървъри, които са много по-трудни за подмяна.

Засега това се смята за малко вероятно поради щетите, които може да нанесе на вътрешната верига за доставки на Китай, като навреди на растежа на нацията в момент, когато икономическото ѝ възстановяване е несигурно. Чуждите компании вече бяха изплашени от репресиите срещу консултантските компании, както и от редица рискове, произтичащи от повишеното напрежение между най-големите икономики в света.

„Подходът за ограничаване на американски фирми като Micron възнамерява да изпрати сигнал, че Пекин е готов да понесе известна болка, докато се състезава със САЩ“, каза Джа Ян Чон, доцент по политически науки в Националния университет на Сингапур. „Но Пекин е доста внимателен да ограничи щетите за себе си.“

Китайският министър на търговията Уан Вентао в понеделник се опита да увери чуждестранния бизнес, че Китай ще защити интересите и правата им, показвайки известни усилия за ограничаване на щетите. Той трябва да се срещне тази седмица както с министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо във Вашингтон, така и с търговския представител на САЩ Катрин Тай в Детройт, някои от първите срещи на високо ниво от месеци, след като отношенията се влошиха заради свалянето на китайски шпионски балони над САЩ.

Новият посланик на Китай в САЩ Си Фън каза, след като пристигна да поеме поста във вторник, че отношенията между двете най-големи икономики в света са изправени пред „сериозни трудности и предизвикателства“.

„Надяваме се, че Съединените щати ще работят заедно с Китай за увеличаване на диалога, за справяне с различията и също така за разширяване на нашето сътрудничество“, каза той след пристигането си в Ню Йорк.

Си се опитва от години да намери отговор на американските санкции, мита и контрол върху износа, който да направи Китай да изглежда твърд, без да плаши чуждестранните компании. Докато мащабните октомврийски ограничения на Белия дом върху модерните полупроводници бяха насочени към блокиране на Пекин от цяла индустрия, ходът за Micron просто ограничава китайските операции на една единствена американска фирма. Пекин също така си даде много гъвкавост за това как да приложи решението.

Агенцията за киберпространство подчерта колко рискови са чиповете Micron за критична информационна инфраструктура като центрове за данни или облачни изчислителни услуги. Но Micron продава повечето от своите чипове за по-малко чувствителна потребителска електроника, включително смартфони и преносими компютри. Анализаторите на Jefferies подчертаха това разграничение в изследователска бележка, като казаха, че въздействието на китайското решение ще бъде „доста ограничено“.

„Китай всъщност не плаща разходи за това“, каза Евън Медейрос, който е работил за Китай в Съвета за национална сигурност по време на администрацията на Обама и сега е професор по азиатски изследвания в университета Джорджтаун.

„Действието срещу Micron показва, че китайците се опитват да намерят инструменти за отмъщение, които не им причиняват повече вреда, отколкото полза“, добави той. "Това дори не е око за око."

Все пак някои анализатори виждат Micron като първия от много ходове, след като Си нарече защитата на индустриалната сигурност „приоритет на приоритетите“ на високопоставена среща по-рано този месец. В същото време САЩ и Европа преминават към „намаляване на риска“ във веригите за доставки, за да избегнат разчитането на Китай за критични материали.

„Micron ще бъде първата фирма, но предстоят много“, каза Хенри Гао, професор по китайско търговско право в Singapore Management University. „Виждате този вид оправдания за националната сигурност за различни въпроси в Китай, откакто президентът Си встъпи в длъжност. По принцип той казваше, че сега всичко е национална сигурност."

Електрически превозни средства

Една област, в която Китай би могъл да отмъсти допълнително, е секторът на електрическите превозни средства, според Йонгвук Рю, асистент, специализиращ международни отношения в Училището по публична политика на Лий Куан Ю в Националния университет на Сингапур.

„Електромобилите са една област, в която китайските фирми могат доста лесно да заменят американските продукти и да генерират ползи за местни фирми като BYD“, добави той, предполагайки, че Tesla Inc. може да бъде цел. Базираният в САЩ производител има операции в Китай, включително гигафабрика в Шанхай.

Китай събра набор от правни инструменти, за да отговори на санкциите на САЩ през последните години, като например обявяването на списък с „ненадеждни субекти“ в средата на 2019 г. През 2020 г. страната наложи неуточнени санкции срещу отбранителното подразделение на Boeing Co., Lockheed Martin Corp. и Raytheon Technologies Corp., след като САЩ одобриха продажба на оръжие на Тайван на стойност 1,8 милиарда долара и последваха това с още санкции, глоби и забрани за пътуване.

И все пак Китай не можеше да наложи тези наказания, тъй като нито една от санкционираните компании или лица не е в Китай. Пекин избягва да налага санкции на Pratt & Whitney, друго дъщерно дружество на Raytheon, или самия Boeing, като и двете имат значителен бизнес в Китай.

„Отвръщане на удара“

Вместо това Китай е склонен да използва мита, за да накаже чужди правителства за решения, които пресичат неговите така наречени червени линии, като същевременно избягва ограничения, които застрашават неговите вериги за доставки.

След като Австралия призова Световната здравна организация да разследва произхода на Covid-19, например, Китай наложи вносни мита или забрани за продукти като вино и омари, но се въздържа от санкции за критичния внос на австралийска желязна руда.

Си също внимава да не атакува тайванските фирми Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Hon Hai Precision Industry Co. заради териториални спорове със самоуправляващия се остров. TSMC доставя на Китай критични чипове, от които страната се нуждае, докато Hon Hai наема стотици хиляди работници в Китай, за да сглобяват джаджи за Apple Inc.

Действията срещу Micron изглеждат „целенасочени и политически“, каза Джерард Ди Пипо, старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, който е работил повече от десетилетие в американското разузнаване.

„Ако сте Китай и искате да изберете забележителна цел в приоритетен сектор, която можете да изплашите и замените без много щети, Micron изглежда отговаря на изискванията“, каза той. „Като цяло китайското правителство е доста неохотно да отмъсти на американските фирми, защото смятат, че правителството на САЩ ще отвърне на удара.“