Сценариите за фалита на САЩ варират от местни проблеми до "паниката" на Даймън

Държавните ценни книжа на САЩ, един пазар на стойност $24 трлн., служи като глобален бенчмарк за разходите по заеми и като жизненоважно обезпечение за финансиране на паричните пазари - представлява основна част от притежаваните активи по света

19:35 | 23 май 2023
Автор: Кристофър Ансти, Лиз Капо Маккормик
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Клиентите на инвестиционните банки отправят към Уолстрийт въпроси за това какво ще се случи, ако през следващите седмици американското министерство на финансите изчерпи парите си и направи немислимото - не успее да извърши дължимите плащания по държавните ценни книжа, които са в основата на световната финансова система.

Докато часовникът тиктака до 1 юни - датата, на която министърът на финансите Джанет Йелън съобщи, че нейното министерство може да изчерпи наличните си средства, в понеделник все още нямаше обявена сделка между президента Джо Байдън и председателя на парламента Кевин Маккарти за повишаване на тавана на федералния дълг.

Пазарните участници отдавна предполагат, че ако Министерството на финансите не разполага с достатъчно парични средства по време на партийното противопоставяне за лимита на дълга, то ще даде приоритет на плащанията на лихви и главници по публично държаните държавни ценни книжа. Този пазар на стойност $24 трлн. служи като глобален бенчмарк за разходите по заеми, служи като жизненоважно обезпечение за финансиране на паричните пазари и представлява основна част от притежаваните активи по света.

Това предположение обаче никога не е било проверявано, а служителите на Министерството на финансите отдавна изразяват публично съмнение дали приоритизирането е осъществимо. Така че, предвид интензивността на настоящия спор, пазарните участници разработват различни сценарии.

US Default
Паричният баланс на Министерството на финансите на САЩ спада. Министерството изчерпва паричните си средства за изплащане на задължения

Едно от мненията е, че въздействието може да не е толкова пагубно. В края на краищата, след кризата с лимита на дълга през 2011 г., пазарните участници са разработили процедура за справяне с това, че Министерството на финансите обявява, че не може да извърши плащане на лихва или главница.

Но пък JPMorgan Chase & Co. предупреди по-рано този месец, че достигането до ръба на пропастта е опасно и има непредвидими последици.

"Колкото повече се приближавате до нея, толкова повече ще настъпва паника", заяви председателят на JPMorgan Chase & Co. главният изпълнителен директор Джейми Даймън в интервю за телевизия Bloomberg на 11 май. "Другото при пазарите е, че както винаги помним, паниката е единственото нещо, което плаши хората - те вземат ирационални решения."

И дори ключовата група, която помогна за съставянето на извънредните процедури - спонсорираната от Банката на Федералния резерв на Ню Йорк Група за пазарни практики на съкровищните облигации (TMPG), издаде свое собствено предупреждение.

"Макар че практиките, предвидени в този документ, биха могли в краен случай да намалят някои от негативните последици от ненавременното плащане по съкровищния дълг за функционирането на съкровищния пазар, TMPG смята, че последиците от забавянето на плащанията все пак биха били тежки", се казва в плана за действие от декември 2021 г.

По-широкообхватни смущения на финансовите пазари бързо биха насочили вниманието към Фед, който по време на спора за лимита на дълга през 2011 г. състави предпазно предложение от възможности за предотвратяване на системен срив. При прегледа им през 2013 г. тогавашният член на борда Джером Пауъл определи два от тях като "отвратителни" - като същевременно спря да казва, че ще ги отхвърли.

Тези два варианта включваха изкупуване от Фед на необслужвани държавни ценни книжа или замяната им с такива, които не са в неизпълнение, в баланса му.

Пауъл, който сега е председател на Фед, през последните месеци неведнъж е отправял посланието, че "никой не бива да предполага, че Фед може да защити икономиката", ако Конгресът не се заеме с лимита на дълга.  

Ето някои от сценариите, които биха могли да се развият.

Възможности на Фед
Централната банка на САЩ е натоварена със задачата да поддържа финансовата стабилност и в случай на сериозни сътресения наблюдателите на Фед предполагат, че голяма част от наръчника, разработен при бившия председател Бен Бернанке, все още е в сила.

В допълнение към инжектирането на краткосрочна ликвидност на финансовите пазари Фед може да се откаже и от настоящата си програма за количествено затягане, свързана с намаляване на притежаваните от него държавни ценни книжа, писаха през януари Робърт Пърли и Бенсън Дърам от Piper Sandler & Co. Оттогава Перли е ръководител на отдела за пазарите на Фед в Ню Йорк.

Що се отнася до процеса на неизпълнение на задълженията, според плана за действие при извънредни ситуации, изготвен от пазарните участници, Министерството на финансите ще информира до 22:00 ч., че няма да извърши плащане, дължимо на следващия ден. Падежът на ценна книга, по която е дължимо плащане на главницата, ще бъде удължен с един ден. 

Вероятно понижаване на рейтинга
Това съобщение ще бъде предадено по Fedwire - мрежа, създадена за разпределяне на плащанията на Министерството на финансите по дългови ценни книжа.

Пропуснато плащане по държавен дълг ще доведе до понижаване на държавния рейтинг, заяви в интервю Уилям Фостър, старши кредитен служител в Moody's Investors Service. За Moody's това би означавало понижаване на рейтинга на САЩ от ААА до АА1.

"Възможно е да има пропуснато лихвено плащане, което да се забави с няколко дни", каза Фостър. "Но няма да има загуби за инвеститорите, а това е важно", каза той, основавайки се на предположението, че във Вашингтон бързо ще се стигне до сделка за повишаване или отлагане на тавана на дълга.

Забавените плащания по конкретни ценни книжа не предизвикват по-широко състояние на неизпълнение на всички дължими задължения - нещо, известно като разпоредба за кръстосано неизпълнение.

"Локално" въздействие
Ето защо е възможно непосредственото въздействие да бъде донякъде ограничено.

"Вероятно е да видим локализирани размествания в случай на пропуснато плащане", ако това се случи, написаха в петък лихвените стратези на JPMorgan, ръководени от Джей Бари, в отговор на въпроси и запитвания на клиенти относно техническо неизпълнение.

Стратезите на RBC Capital Markets, които също писаха в петък, заявиха, че "се съмняват", че понижаването на рейтинга ще предизвика принудително пренасочване на средства от страна на мениджърите на фондове към държавни ценни книжа.

В същото време Блейк Гуин и Изаак Брук от RBC предупредиха, че "бек-офис проблемите", свързани със забавянето на плащанията, "могат много лесно да се прехвърлят във фронт-офиса, причинявайки смущения в ликвидността и функционирането на пазара".

"Най-голям риск"
От TMPG отбелязаха, че някои пазарни участници "може да не са в състояние да приложат" плановете за действие при извънредни ситуации, "а други биха могли да го направят само със значителна механична намеса в процесите си на търговия и разплащания, което само по себе си би създало значителен оперативен риск".

Това е динамика, която Робърт Туми, управляващ директор в Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансови пазари, водещата американска асоциация на брокерите-дилъри, инвестиционните банки и мениджърите на активи, посочи по-рано тази година.

"В реално време какво ще бъде въздействието върху пазара, е много отворен въпрос", каза той в интервю. "Най-големият риск е, че не знаем какво ще се случи с ценообразуването" и с желанието за закупуване на държавни ценни книжа, каза той.

Това наистина беше основното притеснение на Пауъл по време на спора за лимита на дълга през 2013 г. В случай че инвеститорите избягват държавните ценни книжа, правителството може да установи недостатъчно търсене на аукциона за дълг - което би било катастрофално, тъй като Министерството на финансите разчита на продажбата на нов дълг, за да изплати падежиращите ценни книжа.

Неуспешен търг
"Реалният риск е от провален аукцион - това е загубата на достъп до пазара на всяка цена", каза Пауъл през 2013 г., според стенограма на Фед от дискусиите на политиците.

Йелън, която беше заместник-председател по време на дискусиите на Фед през 2011 г. и 2013 г., в интервю за NBC в неделя отказа да уточни какво ще се случи, ако Министерството на финансите наистина се окаже без пари в брой.

"Ако таванът на дълга не бъде вдигнат, ще трябва да се вземат трудни решения", каза тя.