Джейми Даймън каза, че се нуждаем от големите банки

Джейми Даймън, председател и директор на JPMorgan Chase

14:30 | 17 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Купихте First Republic. Вече сте разгледали сте добре какво има в нея. Какво открихте?

Разгледахме я добре преди да я купим.

Това е успокояващо. Но какво открихте?

Имаме хора, които в продължение на дълго време работиха денонощно, за да проучат нещо подобно. В действителност, те направиха някои неща наистина добре. Говориха с клиенти. Получавам обаждания и имейли... и казват страхотно, страхотна култура, страхотни клиенти. Кредитът им е неопетнен. Това е добре.  

Всичките им пазари са в много добра форма. Хеджирали сме всички търговски експозиции. Сега имаме хиляди хора, които проучват какво е най-доброто. Искаме най-доброто и от двете. Това което предстои за тях и за нас. Няма никаква изненада там.

Трябваше да осмислим нещата за акционерите. Но тази идея, че това е нещо невероятно.. Истината е, че трябваше да го направя. Но също така го направихме, за да асимилираме банката по начин, който е много безопасен за системата.

И това не струваше незастраховани депозити, не доведе до спад на FTSE. Струваше на FTSE възможно най-малко. Но също така искам да отбележа, че не бих имал нищо против, ако въведат правила, които да улеснят регионалната банка да купи голяма банка. И другото за големите банки е, че ...Знам, знам...

Но работата с големите банки е, че ни трябват здрави големи банки с най-добрите банкови система в света. И искаме ...

Вие сте много големи!

Да, но не сме. Банките стават все по-малки и по-малки, като част от глобалната система. Поглеждат банките и казват, че са големи.

Когато погледнете банковата система обаче, какво остана в нея? Ипотеките не са в нея, много частни кредити не са в нея, определени  търговски функции не са в нея.

Много неща са извадени от там. Имате Apple, имате нео банките. Трябва да бъдете малко по-внимателни, когато казвате банкиране per se.