Пауъл: Можем да си позволим да анализираме данните

Джером Пауъл, председател на Фед

18:30 | 22 май 2023
Преводач: Мария Попова

Наистина считам, че насоките за бъдещето могат да бъдат от полза, когато членовете на Фед имат съществено променена или по-ясна визия за вероятното развитие на политиката в сравнение със заинтересованата общественост. Бих се съгласил с реалната долна граница, когато е нужно да осигурим допълнителни стимули като дадем индикации, че смятаме да запазим политиката облекчена за по-продължително време отколкото очаква обществото. Това вече се е случвало.

Бих добавил също, че цената на комуникацията е погрешната интерпретация и може да ограничи гъвкавостта. Затова смятам, че трябва да използваме пестеливо  насоките за бъдещето, когато посоката на политиката ни е разумно добре разбрана, или пък обратното – когато толкова зависи от несигурни бъдещи елементи, че наистина не може да се каже нещо конструктивно за бъдещето.

Добър пример за това е заседанието на Фед през март 2020, когато затварянето заради пандемията едва започваше, а нивото на несигурността беше невъобразимо. Тогава решихме да не обявяваме икономическите си прогнози, защото сметнахме, че публикуване на каквато и да е прогноза по-скоро би попречило, отколкото помогнало за ясната комуникация.

Точно обратното е както казах преди малко, когато насоките за бъдещето са полезен и ефикасен инструмент по време на настоящия цикъл на затягане, тъй като финансовите условия се затегнаха още преди реалното повишаване на лихвите. Имаше две години на затягане от заседанието ни през септември 2021 до 20 март тази година, когато кредитните условия се бяха повишили с 200 базисни пункта, още преди да вдигнем реално лихвите. И това в голяма степен се дължи на нашата комуникация.

В настоящия контекст, до скоро беше съвсем ясно, че по-нататъшното затягане би било наложително, нашите насоки за бъдещето го казаха. Но сега вече сме изминали значителна част от пътя на затягане на политиката и позицията ни е в полза на рестрикциите. Изправени сме пред несигурност относно забавените последици от затягането до този момент и за мащаба на затягането при кредитите заради скорошните банкови трусове.

И  така, днес нашите насоки са ограничени до идентифицирането на факторите, които следим докато правим оценка на това до каква степен е уместно едно по-нататъшно втвърдяване на политиката, за да върнем с времето инфлацията към 2%. Както заявих на последната си пресконференция, тази оценка се променя докато напредваме от заседание на заседание.

След като стигнахме до тук, можем да си позволим да анализираме данните и променящата се прогноза и да направим внимателни оценки.