Гулсби от Фед не е решил как ще гласува през юни

Остан Гулсби, председател на Фед – Чикаго

13:44 | 17 май 2023
Преводач: Мария Попова

Вие заявихте публично, че сте донякъде притеснен след като лихвите бяха увеличени с 500 базисни пункта и бихте искали да видите накъде ще поеме икономиката и всички го разтълкуваха като предложение за пауза през юни. Какво би ви накарало да промените виждането си? Инфлацията все още е висока. Какво още е нужно, за да решите да гласувате за още едно увеличение?

Не искам да се занимавам с хипотези и не бих се ангажирал с каквото и да е решение. Смятам, че е грешка да се ангажираме с решения седмици преди заседанието, когато предстои да получим още много информация. Аз съм един старомоден привърженик на данните.

Досегашните доказателства, съдържащи се в данните сочат, че когато налице е финансов стрес като банковия стрес, който в момента преживяваме и когато имаме значителни увеличения на лихвите, за които е нужно време, за да се усети пълното им въздействие, то тези неща трябва най-малкото да бъдат взети предвид, когато се опитвате да приземите самолета.

Мисля, че добрата новина е, че част от напрежението на трудовия пазар изчезна. Засега се справяме добре и свободните работни места намаляват, няма покачване в безработицата, а цялостната цел е понижаване на инфлацията близо до 2% без да се предизвика рецесия. Това искам аз и това е целта на Фед.