Баркин от Фед: Ще решим като наближи заседанието

Томас Баркин, президент на Фед Ричмънд

12:32 | 18 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Продажбите на дребно тази сутрин се оказаха смесени, но все пак позитивни. При индустриалното производство е доста силно. Какво  ви говори това за положението, в което е икономиката и дали сте направили достатъчно, за да забавите ръста и намалите инфлацията?

Търсенето се охлажда, но още не е изстинало. Това видяхме днес. Имаме пик на всички индикатори на търсенето за януари. Но февруари, март и април са с доста изравнени като ниво на инфлацията например при продажбите на дребно – това е знак, че съчетанието на вдигането на лихвите, намаляването на спестяванията на потребителите, фискалните стимули – се отразява на търсенето.

Слизаме от 9% инфлация на около 5%. Нисковисящият плод бе откъснат. Необходимо ли е още въздържание, за да я намалим или поне да започне да пада към вашата цел от 2%?

Има нещо убедително във всичко, за което вече говорих. Свиването на кредитирането. Целта е да се намали търсенето и инфлацията. Мисля, че това е убедително.

Лично аз се опитвам все още да се убедя в това. Все още основната инфлация виждам да е 4% на месечна база, което налага да се работи при около 5% годишна лихва. И все още се опитвам да видя, че търсенето намалява. Което ще понижи и инфлацията с темпове според очакванията.

Тогава каква ще бъде тактиката ви? Ще трябва ли да отидете на заседанието през юни с намерението да повишите лихвите? Или ще искате да направите пауза, да видите какво става и пак да започнете отначало? Дори и някои да казват, че не искате да спирате и пак да тръгвате?

Харесва ми възможността, включена в меморандума, в изявлението от последното ни заседание. В този период, този още този месец, ще имаме пълен месец на данни. Стои въпросът за тавана на дълга и какви последици може да има. Стои въпросът за затягането на кредитирането и колко може да е голямо.

Това дава време и възможности да се реши или да се направи повече, или да се чака.

Има възможности и в двете посоки.

Значи не сте решили още какво искате на заседанието на 14 юни?

Следя информацията. Следя тавана на дълга. Следя свиването на кредитирането. Ще решим като наближи заседанието.