Гепън от BofA Securities не изключва повишение през юни

Майкъл Гепън, икономически директор на BofA Securities

18:03 | 18 май 2023
Преводач: Мария Попова

Те наистина не искат да понижават лихвите. Какво знаем от историята за това какво става, когато понижават лихвите?

Историята ни показва, че както жилищният сектор се възстановява бързо, така и всички други сектори, които напоследък са имали неприятност ще имат силно възстановяване. Но историята ни казва и че, когато Фед намалява лихвите, то има някаква причина – или постигат своите цели по инфлацията, както е в случая, или има неблагоприятен обрат в икономиката и политиката се променя, за да помогне за възстановяването на активността. Така че, когато те намаляват лихвите, за това си има причина.

Те устояват на натиска на пазарните очаквания за снижаване на лихвите. Андрю Холенхорст от Citi Group твърди, че Фед силно подценява реалната инфлация и трябва да продължат с покачването на лихвите дори и на заседанието през юни. Съдейки по данните, мислите ли, че вероятността за това расте?

Ние твърдим, че не може повишението през юни да се изключи напълно. Очевидно ще трябва да прескочим много препятствия преди да се стигне до такова решение. Но все пак, аз бих казал, че вероятността за повишаване на лихвите през юни или юли е между 30 и 40%.

Наличните данни са доста силни, Фед са склонни към увеличение и вероятно са им нужни натрупани за 3-4 месеца доказателства, за да вземат това решение. За момента изглежда през юни ще има пауза, но определено, ако го счетат за нужно, увеличение може да има и през юни, и през юли.