Кой не се притеснява от фалит на САЩ? Пазарите

Търговците не вярват, че Конгресът е достатъчно глупав, за да допусне неизпълнение, и дори ако такова се случи, те сигнализират, че ще бъде краткотрайно и по-малко вредно, отколкото всички се опасяват

10:02 | 13 май 2023
Автор: Нир Кайсар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Консенсусът изглежда е, че пазарите ще се сринат, ако Конгресът не повиши тавана на дълга на правителството на САЩ до 1 юни, когато Министерството на финансите очаква да изчерпи парите си, с които плаща сметките на нацията.

Министърът на финансите Джанет Йелън каза, че такъв фалит би предизвикал „финансова катастрофа“. Moody’s Analytics предупреждава, че финансовите пазари ще бъдат „преобърнати“. Белият дом изчислява, че фондовият пазар ще бъде намален наполовина. В четвъртък главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън изрази тези опасения, като каза пред Bloomberg, че фалитът на САЩ е „потенциално катастрофален“ и че паниката може да се разпространи на пазари извън САЩ.

Трудно е да се намери някой, който да не е съгласен с това мнение - освен самите пазари. Финансовите пазари са безмилостно насочени към бъдещето. Ако бяха загрижени за неизпълнение на задълженията на САЩ и последствията от него, те щяха да дадат очевидни сигнали, както направиха наскоро в очакване на пандемията от Covid-19 през 2020 г., когато доходността на корпоративните и общинските облигации скочи, акциите се завъртяха лудо и инвеститорите избягаха към безопасността на държавните облигации на САЩ.

Нито един от тези сигнали за бедствие не е очевиден днес. Спредовете на доходността на корпоративните и общинските облигации спрямо паричните средства, които обикновено се повишават с 2 до 3 процентни пункта по време на нормални спадове и двойно повече по време на кризи, са стабилни. Индексът на волатилността на CBOE, най-широко цитираната мярка за волатилността на фондовия пазар, е нисък. А индексът S&P 500 се търгува при оценка, която е поне в съответствие с историческата му средна стойност и по някои показатели много по-висока.

Дори държавните облигации на САЩ, които биха били пряко замесени във фалит на САЩ, не показват никаква загриженост. Когато кредитополучателите са застрашени от неизпълнение, първият знак за опасност обикновено е скок в доходността, тъй като цените на техните облигации падат (цените на облигациите и доходността се движат в противоположни посоки). Вярно е, че доходността на едномесечните съкровищни бонове, която обикновено проследява внимателно лихвата на федералните фондове, е скромно по-висока от тази сега. Но нищо друго не е извън нормалното на пазарите на държавни облигации. Доходността на тримесечните съкровищни облигации продължава да е около лихвения процент на федералните фондове, а доходността на по-дългосрочните съкровищни облигации остава без промяна или дори леко спада.

Това не е картина на пазари, които са резтревожени за нещо, да не говорим за потенциално предстояща финансова катастрофа.

Какво обяснява несъответствието между твърдата ръка на пазарите и отчаянието, идващо от Белия дом и отвъд него? Най-простото обяснение е, че пазарите не вярват, че Конгресът е достатъчно глупав, за да предизвика дефолт. Колкото и остри да бяха политическите заплахи по време на предишни разправии с тавана на дълга, сметките винаги се плащаха. И има основателна причина: САЩ са най-кредитоспособният кредитополучател на планетата. Длъжниците изпадат в неизпълнение, защото не са в състояние - не да не желаят - да извършват плащания.

Но пазарите може да сигнализират за нещо по-противоречиво, а именно, че дори да се случи неизпълнение на задълженията, то би било по-малко вредно от опасенията, ако изобщо се случи. Наистина е трудно да си представим, че САЩ отказват да плащат дълговете си за дълго време или че подобно забавяне значително би ограничило печалбите на публичните компании или способността им да изплащат собствените си дългове. По тази причина няма голяма нужда пазарите на акции и облигации да реагират.

Що се отнася до държавните облигации, те ще останат безопасното убежище на света, независимо какво се случва, не само защото САЩ могат да се похвалят с най-голямата и най-стабилна икономика, но и защото съкровищните облигации са единственият запас от стойност, за който инвеститорите могат да се съгласят.

По ирония на съдбата една криза може само да задълбочи вярата на инвеститорите в държавните ценни книжа. Ако неплатежоспособността на САЩ разтърси пазарите, причинявайки рязък спад на цените на активите, както се опасяват мнозина, къде другаде инвеститорите могат безопасно да паркират парите си? Не забравяйте, че парите в банката се гарантират от същото правителство зад държавните облигации, а банковите депозити над федерално осигурения лимит не са по-безопасни, особено по време на криза, както откриват вложителите в регионалните банки. Преместването на пари в чужбина може да не е по-желателно, ако паниката се разпространи извън границите на САЩ, няма значение, че инвеститорите не са склонни да напускат дома си в най-добрите времена.

Независимо дали пазарите имат право да запазят хладнокръвие по отношение на драмата с тавана на дълга, страхът от фалит вероятно е по-голям риск за инвеститорите от самия фалит. Всеки спад на пазарите вероятно ще бъде временен и тези, които пренебрегват краткосрочната нестабилност, ще продължат да се възползват от нарастващите цени на активите с течение на времето. От друга страна, ако неизпълнението никога не се материализира или се окаже, че има малко или никакво въздействие, тези, които продават от страх сега, може да се поколебаят да се върнат на по-високи цени надолу по пътя, правейки решението да се откажат още по-скъпо и емоционално трудно да се коригира, тъй като пазарната тенденция се повишава.

На годишната среща на Berkshire Hathaway Inc. миналия уикенд Уорън Бъфет отбеляза, че неплатежоспособността на САЩ „вероятно би била най-глупавият акт, който Конгресът някога е извършвал“.

„Но в крайна сметка“, заключи той, „според мен няма шанс те да не увеличат тавана на дълга.“

Пазарите не могат да бъдат по-съгласни.

Нир Кайсар е колумнист в Bloomberg Opinion, който отразява пазарите. Той е основател на Unison Advisors, фирма за управление на активи.