Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

AI ще даде възможности на борсовите инвеститори, но не и да "бият пазара"

Ивайло Иванов, портфолио мениджър в Zor Capital, в „Бизнес старт”, 11.05.2023

12:41 | 11 май 2023
Обновен: 12:10 | 14 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

В борсовата търговия изкуственият интелект се използва от няколко години, но по-интересно е как да инвестираш в компании, които се възползват от тази технология, а не толкова как да я използваш, за да биеш пазара. Това каза Ивайло Иванов, портфолио мениджър в Zor Capital, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Процесът се случва, той не може да бъде спрян и всеки трябва да намери начин как да участва...За средностатистическия човек най-лесният начин да има достъп до развитието на тази технология е да притежава акции на компаниите, които я развиват”, сподели Иванов.  

Изкуственият интелект е технология, която изцяло променя начина, по който живеем и правим всичко и всеки имаше възможност през един десетгодишен период и повече, в които да инвестира, допълни събеседникът.

„AI технологията ще спомогне за потискане на цените в сферата на услугите, а това е положително за инвеститорите”, отбеляза Иванов.

Коментирайки кои са най-големите рискове, когато се инвестира в компании, свързани с изкуствен интелект, Иванов бе категоричен, че в момента най-големият риск е да не участваш и да не инвестираш в тази сфера.

„Ако не инвестираш там, ще си изгубиш клиентите, защото това са компаниите, които в момента се справят най-добре”.

Обикновено използваните в борсовата търговия чатботове са базирани на това какво се е случило в миналото, кое се е качило най-много през последните ден, седмица, месец или година и инвестираш в тях. Или кое е паднало най-много и инвестираш там, обясни експертът.

„Има си няколко основни концепции, които хората използват открай време и програмите не са по-различни, те са базирани на това, което се е случило в миналото”.

Коментирайки намерението на САЩ да вдигнат тавана на дълга си, Иванов каза, че ако не се вдигне този лимит, ще стане това, което се случи преди 10-12 години, когато S&P падна 20%, а златото се качи 20%.

„Възможно е таванът да не се вдигне и да видим волатилност в пазара, каквато имаше преди 12 години. ..Дори и сега това да се случи обаче, няма да е 20% спадът на акциите”, подчерта Иванов.

По думите му пазарът очаква инфлацията постепенно да намалява и това вече се случва. Много е вероятно Федералният резерв вече да е приключил с покачването на лихвените проценти и най-вероятно те ще си останат до 5-5,25 до края на годината докато инфлацията не падне под 3%.

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Възможно ли е да фалират още банки и кои са предимствата и недостатъците на краткосрочното търгуване може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.