Какво е общото между колапса на Credit Suisse и опазването на околната среда?

Преди да бъде спасена от швейцарския си конкурент UBS, Credit Suisse тихо се превърна в основен играч на неясен пазар

19:22 | 23 март 2023
Автор: Наташа Уайт
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Сривът на Credit Suisse не е тревожен само за световната финансова система. Това е банкова криза, която също има реални последици за борбата за опазване на околната среда, пише Bloomberg.

Преди да бъде спасена от швейцарския си конкурент UBS, Credit Suisse тихо се превърна в основен играч на неясен пазар, който претендира да помогне на развиващите се страни да облекчат дълговото си бреме в замяна на защита на природата. Известни като суапове „Дълг срещу околна среда“, сложните финансови инструменти помагат на правителствата да преструктурират дълга си, за да наберат пари, които могат да бъдат използвани за финансиране на усилията за опазване на околната среда.

Credit Suisse беше единственият организатор на подобна зелена сделка за 364 милиона долара, която реализира през 2021 г. заедно с The Nature Conservancy, благотворителна организация, за Белиз. Миналата година банката сключи друга сделка за 150 милиона долара за Барбадос.

Сделките вероятно са били добър източник на печалби за банката, смята Даниел Муневар, служител по икономическите въпроси в Конференцията на ООН за търговия и развитие. Сделката в Белиз представляваше „безплатни пари за Credit Suisse, защото те не носят никакъв риск“, обяснява той. Част от сделката беше застрахована от US International Development Finance, която се съгласи да покрие ефективно плащанията, ако Белиз не изпълни задълженията си. Credit Suisse помогна за проектирането на подобен инструмент за Барбадос, този път подкрепен от Inter-American Development Bank и TNC.

Длъжностни лица от Белиз, Барбадос и TNC казаха, че проблемите на Credit Suisse няма да окажат влияние върху съществуващите им споразумения за „дълг срещу околна среда“. Но каквито и да било нови сделки за замяна на дългове, които Credit Suisse може да е подготвила, „няма да се случат скоро“, посочва Муневар.

Въпреки че подобни суапове съществуват от 80-те години на миналия век, през последните години Credit Suisse помогна за съживяването на интереса към инструментите и за първи път ги отвори за институционален капитал. Банката събра пари за Белиз и Барбадос от пенсионни фондове, включително шведските Alecta и Nuveen, подразделение на TIAA на САЩ, чрез издаване на т.нар. „сини облигации“, обвързани със сделките.

За да направи това, Credit Suisse разработи сложни структури, включващи множество „дружества със специално предназначение“ (“special purpose vehicles”, SPV), отговорни за плащанията, които остават отделно от банката след приключване на сделката, твърди инвеститор, пожелал да запази анонимност. Тези SPV вероятно ще изолират кредитополучателите и инвеститорите от всякакви последствия от продажбата на Credit Suisse, посочва лицето.

Заплетената структура предизвика критики от експерти по държавния дълг заради високата цена и липсата на прозрачност. А непрозрачните условия на споразуменията за Белиз и Барбадос – първите по рода си – означават, че външни анализатори ще се затруднят да преценят какво точно следва.

UBS, която отказа да коментира бъдещето на тези споразумения на Credit Suisse, посочи, че планира да свие подразделението на придобитата банка за инвестиционно банкиране.

„Credit Suisse стои зад структурите за тези сделки, които осигуряват осезаеми ползи, както и тяхната прозрачност“, заяви банката в изявление. В него се добавя, че тя продължава да оперира по установения ред тези сделки.

Няколко други държави сигнализираха, че се интересуват от замяна на „дълг срещу околна среда“. Габон, четвъртата най-залесена нация в света, предложи преструктуриране на стойност 700 милиона долара. Еквадор работи по сделка за 800 милиона долара, съобщи Ройтерс, а Шри Ланка обмисля сделка за един милиард долара. Анализаторите очакват глобалният пазар на суапове „дълг срещу околна среда“ да надхвърли 800 милиарда долара.

Инструментът може да бъде ключов за бедните страни, които се борят да намерят начин да изплатят дълга си. Тридесет и седем страни с ниски доходи в момента са във или са изложени на висок риск от дългови затруднения, посочват от Световната банка. Общо 18 развиващи се пазари имат деноминиран в долари държавен дълг, който се търгува на затруднени нива, според данни на индекса на Bloomberg.