Мъск беше прав, че конкурентите на Tesla ще загубят милиарди долари

Rivian и Lucid са пример за това

16:51 | 1 март 2023
Автор: Крис Брайънт
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Benjamin Fanjoy/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Benjamin Fanjoy/Bloomberg

Стартъпите за електрически превозни средства, които се надяват да станат следващата Tesla, забравят първото правило в бизнеса: продавай продукта си за повече, отколкото ти струва да го създадеш, пише Bloomberg.

 „Гладни за капитал“ компании като Rivian и Lucid все още губят купища долари от всяко превозно средство, докато бавно увеличават производството. Това ги излага на по-голям риск един ден да се наложи да привличат акционерите за още пари.

Те трябва да вземат под внимание подхода на съперничещия стартъп Fisker – изнасянето на производството към производител по договор се оказа по-малко рисковано и инвеститорите изглежда одобряват неговата стратегия за намаляване на активите.

Решението на Rivian и Lucid да копират "вертикално интегрирания" план на Tesla - изграждане на превозни средства и разработване на основни технологии сами - помогна за генерирането на огромен ентусиазъм на инвеститорите на дребно, поне първоначално, и техните превозни средства спечелиха възторжени отзиви. Но загубите им се увеличиха миналата година, тъй като колите струват твърде скъпо за производство и те не могат да повишат цените достатъчно, за да компенсират.

Ръководителят на Tesla Илън Мъск предупреди преди година, че Rivian ще получи шокиращо отрицателна брутна печалба - имайки предвид парите, които остават след изваждане на директни вложения като труд, логистика, материали и амортизация на фабрично оборудване от приходите.

Изявленията на Мъск невинаги са точни, но в този случай той беше прав. Производствените разходи на Rivian бяха почти три пъти по-високи от приходите ѝ през 2022 г., причинявайки брутна загуба от 3,1 милиарда долара, според данни, публикувани във вторник, докато годишната брутна загуба на Lucid е един милиард долара. След отчитане на разходите за проучване, продажба и административни разходи, двойката отчете оперативни загуби от съответно 6,9 милиарда долара и 2,6 милиарда долара.

Производството на

 Производството на електромобили струва твърде много на тези компании. Графика: Bloomberg

2022 г. беше ужасна година за ефективното функциониране на нова фабрика за автомобили. Недостигът на части и логистичните проблеми създадоха допълнителни разходи и доведоха до спиране на производствените линии. Всичко това се случи на фона на ускорение на инфлацията.

Фабриките, построени за производство на десетки хиляди превозни средства годишно, са крайно неефективни, когато малка част от този брой слиза от производствената линия; генерирането на малко приходи е по-лошо за потреблението на пари, отколкото да не продадете нищо. Ниските обеми на продажби също ограничават способността на производителите да сключват добри сделки с доставчици.

Съвсем наскоро нарастващите лихвени проценти и намаляващото търсене от страна на клиентите затрудниха производителите на електромобили да компенсират тази неефективност чрез повишаване на цените, а Tesla засили натиска, като намали цените за превозните си средства.

Мащабът и продължителният характер на техните отрицателни брутни маржове далеч надхвърлят всичко, което Tesla е преживяла в ранните си дни – нейният брутен марж спадна за кратко до минус 17,5% при пускането на седана Model S през 2012 г., но скоро се възстанови. Брутната печалба на Tesla сега е около 25%.

Брутните маржове на Rivian и Lucid поне се движат в правилната посока, отчасти защото по-високите обеми на продажбите позволяват трудът и другите фиксирани разходи да бъдат разпределени между повече единици, цената на няколко ключови суровини падна напоследък и тъй като те започнаха да обработват последните поръчки с по-добри цени. Но те не се подобряват достатъчно бързо.

Стартъпите плащат

 Стартъпите плащат повече за производството на електромобили, отколкото получават след продажбата. Графика: Bloomberg

Rivian каза на инвеститорите във вторник, че не очаква да постигне положителен брутен марж до 2024 г. Междувременно Lucid отказа да посочи времева рамка за постигане на положителен брутен марж; въпреки това насоките за производство за 2023 г. от до 14000 превозни средства, публикувани миналата седмица, са доста под нивата, при които са постижими положителни маржове. (Когато стана публична чрез компания за придобиване със специална цел (SPAC) през 2021 г., Lucid прогнозира положителни брутни печалби до следващата година.)

Rivian и Lucid все още могат да се похвалят с многомилиардни парични буфери. По-засегнатите производители на електромобили бяха принудени да предприемат драстични действия. Nikola умишлено забави производството на своите тежкотоварни електрически камиони, за да спести пари и миналата седмица предупреди, че може да остане без пари през следващите 12 месеца.

„Колкото повече (електрически) камиони продаваме, толкова по-голяма е брутната загуба в краткосрочен план“, беше категоричното заключение на компанията през ноември.

Едно изключение от тази история за неволите на производителите на електромобили е Fisker. Възлагайки производството на Magna International, стартъпът смята, че може да построи повече от 40000 превозни средства през 2023 г., първата си пълна година на производство, като същевременно постига брутен марж до 12%, според прогнозата, публикувана в понеделник. Изненадващата увереност на Fisker доведе до ръст на цените на акциите с 30%.

Fisker се

 Fisker се представя по-силно от останалите компании в сектора. Графика: Bloomberg

С по-малко от 750 милиона долара в брой в края на декември, Fisker беше принудена да следва подход за щадящи активи и все още има какво да доказва - досега е произвела само 56 автомобила и все още не ги е сертифицирал за продажба.

Големите технологични и софтуерни инвестиции на Rivian и Lucid все още може да се окажат полезни, след като се разширят - това се случи с Tesla - но те са предназначени да изгарят пари дотогава. Последствието е цена на акциите, която е много по-ниска от това, което инвеститорите са платили.