Мъск превърна „провала“ на Tesla в победа

Когато става дума за Tesla, критиката е малко повече от второстепенно шоу

20:25 | 24 февруари 2023
Автор: Матю Уинклър
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Всеки, който потърси в Google фразата „Tesla се провали“ веднага бива залят от предполагаемите недостатъци на мултинационалната компания за автомобили и чиста енергия, свързани с въглеродния неутралитет, електрическите превозни средства, културата на работното място, бизнес практиките, безопасността на труда и най-вече нейния противоречив главен изпълнителен директор Илон Мъск.

Когато става дума за Tesla, подобна критика е малко повече от второстепенно шоу. Никой друг производител на автомобили не се доближава до представянето на американския концерн, което включва отбелязване на рекордни приходи всяка година, откакто започна да отчита финансови резултати през 2007 г. С пазарна стойност от 659 млрд. долара към петък (24 февруари), Tesla струва повече от Toyota Motor Co., Mercedes- Benz Group AG, Volkswagen AG, BMW AG, General Motors Co., Stellantis NV и Ford Motor Co. взети заедно, пише в коментар за Bloomberg Матю Уинклър.

И докато всички смятаха, че залитането на Мъск по отношение на Twitter Inc. ще навреди на Tesla, резултатите доказват обратното. Сега Tesla превръща всеки 100 долара от приходите си в 26 долара печалба след приспадане на производствените разходи - най-големият брутен марж, откакто базираната в Остин, Тексас, компания започна да продава повече от 50 000 автомобила годишно през 2015 г.
Маржът на

Маржът на печалба на Tesla надминава тези на конкурентите ѝ. Графика: Bloomberg 

Tesla отбелязва и най-висок марж на печалба сред 10-те най-големи автомобилни производители, осигурявайки си огромно конкурентно предимство, като ѝ позволява да инвестира повече пари в подобряване на своите автомобили и разработване на нови продукти от конкурентите, показват изчисления на Bloomberg.

Мъск отново привлича вниманието през последните седмици, като казва, че Tesla ще разкрие повече подробности за своята по-малка, по-евтина платформа за електрически превозни средства от следващо поколение в Деня на инвеститорите на 1 март. Като се има предвид доминацията на компанията в електромобилната индустрия, когато погледнем пазарния ѝ дял, е разбираемо, ако конкурентите на Tesla се страхуват от наближаването на въпросния ден.

Не е чудно, че 30 анализатори дават оценка „купувай“ на акциите на Tesla, което е рекорд за компанията. Bloomberg Recommendation Consensus Rating, който количествено определя прогнозите на анализаторите, разкрива, че никой друг автомобилен производител не е бил толкова категорично подкрепян по отношения на перспективите при книжата.

Може би причината, поради която анализаторите са влюбени в Tesla, е, че тя непрекъснато доказва, че съмняващите се в нея грешат. Годишните продажби на водещия седан Model 3 са се увеличили 278 пъти до 493 310 броя през 2022 г. от по-малко от 2000 броя през 2017 г., изчислява Bloomberg. Доставките на Toyota Prius, бащата на хибридните технологии в индустрията, междувременно падат с 66 на сто през същия период.

Твърде много от критиците на Tesla са фокусирани върху „лудориите“ на Мъск. За тях успехът на Tesla на борсата и премиум оценката ѝ дори с миналогодишния неуспех се дължи единствено на безмилостното търсене от легиона „фенове“ на Мъск и същите хора, които смятат, че биткойнът все още ще достигне 1 млн. долара и ще прекрои глобалната финансова система.

Малцина си направиха труда да споменат, че Tesla, която загуби 670 млрд. долара пазарна стойност миналата година, все още остава два пъти по-скъпа от Toyota, когато стойността на продажбите на къси позиции и сривът на борсата достигнаха своята кулминация.

Това е така, защото пазарният дял на Tesla остава стабилен. С повече от 3,6 милиона превозни средства по пътищата, Tesla представлява 20% от всички електрически превозни средства, задвижвани батерии. През 2017 г. делът ѝ беше 13%. Кой би предположил през 2017 г., че Tesla Model S ще достигне 1 млн. изминати мили? Но това се случи през 2022 г. и може да доведе до включване в „Книгата за рекордите на Гинес“.

„Tesla има най-вълнуващия продукт спрямо която и да е друга компания на Земята като цяло“, посочва Мъск на 25 януари, след като компанията публикува тримесечните си резултати. Хипербола? Разбира се, но е трудно да се спори с резултатите, които със сигурност не крещят „Tesla се провали“, заключва Матю Уинклър.