Модел на Tesla вече струва по-малко от конвенционален автомобил

Цената на Model 3 вече е по-ниска с почти 5 хил. долара спрямо средната цена на нов автомобил, продаван в САЩ

13:12 | 22 февруари 2023
Автор: Том Рандал
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

След няколко намаления на цените през последния месец цената на седана Model 3 на Tesla е с 4930 долара по-малко спрямо средната цена на нов автомобил, продаван в САЩ. Това е най-ниската цена, която Tesla някога е имала спрямо типичния автомобил в САЩ, показва нов анализ на Bloomberg.

Никога не е било толкова евтино да си купиш Tesla.

Ситуацията е подобна и за по-скъпия спортен автомобил Model Y на Tesla, който започна годината със спад на цената от 13 хиляди долара. Дори преди тези понижения на цената той беше третият най-продаван SUV в САЩ миналата година след Toyota RAV4 и Honda CR-V.

Цената на

 Цената на Tesla спрямо средната цена за нов автомобил в САЩ. Графика: Bloomberg

Първото намаление на цените на Tesla на 12 януари беше рязко и внезапно и продължава да отеква. Ford бързо го последва и понижи цените на своя електрически Mustang Mach-E. Lucid Group понижи цените със 7,5 хиляди долара, а Rivian Automotive също обяви намаления.

В същото време цените на автомобилите с бензиново гориво се движат в обратна посока. Средната цена на ново превозно средство се е повишила с над 10 хиляди долара от началото на пандемията до 47920 долара през януари. Това се дължи на недостига на компютърни чипове, инфлацията на суровините и умишлените решения на производителите да поддържат ниски запаси и високи цени, докато харчат много за разработване на електрически автомобили.

След още две намаления на цените на Model 3 цената на най-евтиния автомобил на Tesla започва от 42990 долара. Това не включва данъчен кредит от 7500 долара в САЩ за електрически превозни средства, който влезе в сила през януари, което за тези, които отговарят на условията, би намалило цената до 35500 долара - почти 12500 долара по-малко от средната цена, плащана за ново превозно средство в САЩ.

Години наред инвеститори и анализатори залагат кога електрическите автомобили ще достигнат ценови паритет с тези на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Трудно е да се определи точно кога е достигната тази финална линия, тъй като зависи от това кои типове автомобили се сравняват и дали се вземат предвид икономиите на гориво. Но както и да се измерва, Model 3 очевидно е преминал границата.

Постоянно променящите се цени на Илон Мъск са уникални в света на автомобилите и той може също толкова лесно да промени курса, вместо да продължи да ги понижава. Но Tesla увеличава производството в новите си заводи в Остин, Тексас и близо до Берлин, и разширява капацитета си в Шанхай. Ако търсенето не поддържа темпото, може да са необходими повече намаления на цените, за да се привлекат нови купувачи.

От друга страна, Bloomberg съобщи, че Tesla преоборудва своите производствени линии за Model 3. Последният път, когато се случи нещо подобно – Tesla освежи интериора на Model S и Model X от по-висок клас през януари 2021 г., цените също паднаха до рекордно ниски нива спрямо средните за САЩ. Веднага след тези подобрения Tesla повиши цените с 12% до 15% и продължи да ги повишава през следващите 18 месеца.