Удачно ли е навлизането на пазарите в условия на рали?

Инвеститорите трябва да взимат решения най-вече въз основа на възможността от грешки

18:25 | 3 февруари 2023
Автор: Мохамед Ел-Ериан
Снимка: Michael M. Santiago/Bloomberg
Снимка: Michael M. Santiago/Bloomberg

Традиционният благоприятен старт на финансовите пазари през 2023 г., дължащ се на притока на инвеститорски фондове, който обикновено съпътства новата година, беше подсилен от данни, сочещи по-голяма възможност за „меко приземяване“ на икономиката на САЩ, а наскоро – и сигналите, идващи от Федералният резерв, пише Мохамед Ел-Ериан за Bloomberg. Общото покачване на цените беше толкова бързо и толкова голямо както за акциите, така и за облигациите, че повдига интересен въпрос за недостатъчни инвестиции от страна на играчите, които все още не са вложили парите си. Това, което трябва да направят, е в тясна връзка, но не изцяло, с техните икономически и политически възгледи.

Повечето от последните макроикономически данни са по-добри от консенсусните прогнози. Получената комбинация от намаляващи показатели за инфлация и по-малко обезпокоително развитие на растежа наклони баланса на рисковете малко повече към „меко приземяване“ и встрани от „твърдото приземяване“, характеризиращо се с рецесия или стагнация.

Това е добре дошло за пазарите, защото дава възможност за взаимно подкрепящо се рали на цените на акциите и облигациите. Това е подсилено от мнението, че поради такова икономическо развитие Фед няма да трябва да повишава лихвените проценти много по-високо, ако изобщо въобще го направи, нито ще трябва да поддържа повишените лихвени проценти непроменени до края на 2023 г. Наистина, пазарите тази седмица повишиха очакванията си за намаляване на лихвените проценти по-късно тази година, което допълнително подхранва ралито на акциите и други рискови активи.

Произтичащите движения на пазарите са впечатляващи. Едва месец след началото на годината индексът S&P 500 се повиши с почти 9%. В международен план европейските пазари се представиха още по-добре, като основните индекси се повишиха с 11% до 14%, както и развиващите се пазари, които спечелиха приблизително 10%.

Цените на обикновено по-волатилните активи също се повишиха, като технологичният индекс Nasdaq Composite се покачи с повече от 16%, а биткойнът спечели повече от 44%. Активите с фиксирана доходност не останаха изключение, като по-рисковите и по-нестабилни сегменти като високодоходните облигации поскъпват с 5%.

Това рязко, бързо и генерализирано рали изправя играчите, които не са инвестирали достатъчно, деликатен въпрос: трябва ли да се впуснат в рали, което вече отговаря на доста пазарни прогнози на анализатори за годината като цяло, или трябва да изчакат по-атрактивни входни точки?

Важна част от отговора зависи от техните икономически и политически възгледи.

Недостатъчно инвестиралите трейдъри биха били склонни да се присъединят към бурното рали, ако очакват икономическият растеж и работните места да се задържат, а инфлацията да се забави солидно и последователно към целта на Фед от 2%. Те също биха заложили на тази макроикономическа конфигурация, която би убедила Фед да спре увеличаването на лихвените проценти сега или след още едно повишение и след това да ги намали през втората половина на годината.

По този начин те биха отхвърлили индикатори, които биха облагодетелствали алтернативата - тази на изчакване на по-добри входни точки. Такива индикатори включват все още тревожни прогнозни икономически данни, включително индекси на мениджърите по поръчките (PMI) и съобщения за съкращения, както и последователните бъдещи политически насоки на Фед.

Това е меко казано деликатен баланс. Икономическите перспективи може да не са толкова гладки, колкото пазарите очакват сега, смята Ел-Ериан. Например, низходящият път на инфлацията може да достигне около 4% по-късно тази година и въпреки че свободните работни места изпреварват безработните с 1,9 пъти, има рискове от пазара на труда, произтичащи от масовите съкращения. Колкото повече компании обявяват съкращения, толкова по-голяма е възможността за присъединяване на други, включително тези, които искат да балансират разпределението на уменията на своите работници.

По-важен въпрос от недостатъчните инвестиции през тази седмица обаче е реакцията спрямо политиките на Фед, като се има предвид степента, в която пазарите са включили в оценките си политика далеч отвъд това, което централната сигнализира.

Не е достатъчно инвеститорите да вземат решение за курса си на действие само въз основа на своите икономически и политически перспективи. В днешния несигурен свят те също трябва да обмислят аспект от личните си предпочитания за риск, който някои често пренебрегват: ако в крайна сметка направят грешка, с коя ще бъдат най-малко нещастни да живеят.

Добрата новина за недостатъчно инвестиралите е, че частта от техните пари, която вече е инвестирана, се представя изключително добре досега тази година. В крайна сметка решението ще се сведе до тяхната оценка за възможна грешка, нещо, по което дори тези с общи икономически и политически перспективи може да се различават.

* Материалът не е препоръка за инвестиционно решение.