Дните, които убиха годината: Спадът на S&P 500 за 2022 г. се дължи на пет сесии

Акциите са напът да изпратят най-тежката си година от 2008 г. насам

19:01 | 31 декември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Само в рамките на пет търговски сесии са генерирани над 95% от загубите на индекса S&P 500 през 2022 г., показва анализ на съоснователя на Datatrek Никълъс Колас, съобщава MarketWatch. Акциите са напът да изпратят най-тежката си година от 2008 г. насам.

Колас описва сесиите като „петте дни, които убиха годината“. До два от тях се стигна след разочароващи данни за инфлацията, докато другите загуби бяха предизвикани от слаби корпоративни печалби и коментар на гуверньора на Федералния резерв Джеръм Пауъл.

13 септември (-4,3%)

В най-лошия ден за акциите от 2020 г. насам, публикуването на отчета за индекса на потребителските цени в САЩ за август доведе до паника сред трейдърите, когато данните показаха по-голямо ускорение от очакваното.

Основната инфлация достигна 8,3% за 12-е месеца до август, докато базовата инфлация – която не отчита волатилните цени на хранителните и енергийни продукти – се ускори до 6,3%.

Икономистите и анализаторите бяха особено разтревожени от базовата инфлация за месеца, която достигна 0,6% - двойно повече от очакваните 0,3%.

18 май (-4,0%).

Гигантът за търговия на дребно Target пропусна очакванията за печалбa за първото тримесечие с голяма разлика, повишавайки притесненията относно способността на потребителите в САЩ да се справят с инфлацията –  ден, след като Walmart изрази подобни опасения.

В допълнение към натиска върху пазара, по време на събитие, организирано от Wall Street Journal, Пауъл призна, че „може да има известна болка“, тъй като Федералната комисия за отворен пазарповиши лихвените проценти.

13 юни (-3,9%)

Разпродажбите през този ден бяха предизвикани от публикуването на данни за индекса на потребителските цени, тъй като числата за май надхвърлиха очакванията. S&P 500 завърши сесията в територия на мечи пазар за първи път през 2022 г., като се понижи с 21,8% от рекордните върхове, достигнати в началото на януари.

29 април (-3,6%)

Спадът на пазара през този ден също беше предизвикан от разочарование в корпоративните печалби. Този път обаче фокусът беше върху електронната търговия, което доведе до разпродажби на акциите на много от технологичните гиганти.

Amazon.com пропусна очакванията за печалба за първото тримесечие, като същевременно намали насоките си. Акциите приключиха деня със спад в цените от 14% - най-големият в рамките на сесия от 2006 г. насам. Акциите на Apple, Microsoft и Alphabet също рязко поевтиняха.

5 май (-3,6%)

Пазарите се сринаха ден, след като Пауъл увери инвеститорите, че Фед няма да повишава лихвите с повече от 50 базисни пункта. Разбира се, това изявление не се оказа положително, тъй като централната банка продължи да повишава лихвените проценти със 75 базисни пункта на следващите четири последователни заседания.

Според Колас инвеститорите могат да извлекат някои полезни уроци от петте тежки сесии през тази година.

Инвеститорите ясно бяха разбрали до пролетта, че упорито високата инфлация ще принуди Фед да повиши референтния си лихвен процент по-агресивно, отколкото се допускаше. Освен това завишените очаквания за корпоративните печалби допринесоха за болката, тъй като потребителските разходи в САЩ се свиха.

Цените на американските акции много по-често се понижаваха, отколкото се повишаваха през тази година – отклонение от историческия модел след Втората световна война, при който се случва обратното. S&P се понижава в рамките на 142 сесии през 2022 г., а отчита ръстове през 107 сесии (към петък, 30 декември). Индексът е напът да завърши 2022 г. със спад от над 20%.