Китай губи най-много от скъпия долар

Юанът поскъпна с 26% спрямо долара през последните 10 години

13:02 | 9 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
Юан. снимка: Xaume Olleros/Bloomberg
Юан. снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Ето изненадата за критиците на Китай като Доналд Тръмп, който нарича страната валутен манипулатор: Най-големият губещ от растящия долар няма да бъде САЩ, а Китай, пишат Рич Милър и Енда Куран в Bloomberg.

Това е така, тъй като азиатската нация  обикновено обвързва своята валута за щатската. След като доларът напредна спрямо повечето валути поради очакванията за увеличаване на лихвените проценти в САЩ, същото направи и юана. Китай страда повече обаче, тъй като нейната забавяща се икономика е два пъти по-зависима от външната търговия.

"Това е проблем", казва Юкон Хуанг от фондация „Карнеги" за международен мир и предишен директор за Китай в МВФ. "Извънредното поскъпване във време на икономическо забавяне е лошо"

Засега обаче подобна тенденция не се наблюдава. Дори напротив. Народната банка на Китай понижи референтния курс на юана спрямо долара днес до най-ниските нива от август 2011 година при 6.4140 за един долар. 

Има сигнали, че китайската централна банка стимулира отслабването на юана преди заседанието на Фед, което ще се проведе на 15 и 16 декември, посочи аналитикът на Bloomberg Intelligence Том Орлик. Вероятно предпазна мярка спрямо очаквания натиск върху местната валута. 

Трябва да се отбележи, че юанът е поевтинял с половин процент спрямо долара, откакто бе взето решението за включването му в изчисляването на кошницата на специалните права на тираж на МВФ на 30 ноември. 

Бившият финансов министър на САЩ Лорънс Самърс очаква от Китай да намалят обвързаността на юана с щатския долар, позволявайки девалвация на валутата. Но подобен ход рискува да разпали още по-сериозна политическа полемика в президентската надпревара в САЩ през следващата по-малко от година. Така например Тръмп класифицира Китай, като Нарушител Номер 1 в САЩ, обвинявайки ги в злонамерена манипулация на курса на юана. 

И все пак, внезапното поскъпване на щатския долар с 10% забавя китайския икономически растеж с почти 1 процентен пункт, почти двойно над влиянието върху САЩ, сочи компютърна симулация икономистите от Голдман Сакс. „Китай е много по-отворен за търговия, така че обменният курс има много по-голям ефект върху БВП, смята главният икономист на инвестиционната банка Ян Хатциус. 

Но се чуват и други мнения. Така например професорът от Университета на ХонКонг Ксиао Генг смята, че Китай ще се въздържа от девалвацията на юана, ако иска да избегне проблеми в и без това уязвимите финансови пазари в страната. Друга причина за поддържането на силен юан се корени и в задлъжнялостта на китайските компании в щатски долари. Така че ако Китай са избрали запазването на валутния си режим, то политиците трябва да са готови за поскъпването на юана на широк фронт, съвместно с щатския долар. 

Малко статистика – ремнимби е поскъпнал с близо 15% спрямо кошница от валути за от средата на 2014, сочат данните на търговско претегления индекс на Westpac Strategy Group в Сидни. Поскъпването се случи в момент, когато Китай вече губеше конкурентоспособност спрямо държави като Виетнам и Тайланд в резултат на по-скъпата работна сила. 

Поскъпването на юана с 26% спрямо долара през последните 10 години е второто най-забележително изменение след ръста от 31% за швейцарския франк.