Три неща, за които инвеститорите да са благодарни

Инфлацията се забавя според последните данни, а рецесията все още не е тук

11:30 | 27 ноември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Годината е дълга и изпитателна за инвеститорите, пише Yahoo Finance.

Ето и някои от събитията, които я белязаха: 

Криптосветът беше разтърсен от редица скандали – последният пример с колапса на борсата на Сам Банкман-Фрийд.

Ако нещата бяха тръгнали малко по-различно, Банкман-Фрийд можеше радикално да промени не само екосистемата на крипто, но, както се страхуваха много дългогодишни професионалисти в индустрията, също и фючърсните пазари, които засягат всички сфери във финансите. Амбициите на FTX бяха грандиозни: компанията искаше сама да изпълнява всеки аспект от нуждите на клиентите от криптодеривати, използвайки алгоритми, а не брокери, за да помогне за изчистването на сделките. Само че нещата се развиха по съвсем различен начин;

Междувременно третото тримесечие разкри слабите резултати на компанията майна на Facebook, в следствие на което цените на акциите на на Meta се сринаха и някога недосегаемият технологичен гигант се оказа принуден да уволни 11 хиляди от служителите си.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг очерта планове за реорганизиране на екипи и намаляване на броя на служителите за първи път след рязкото забавяне на растежа в компанията майка на Facebook и Instagram. Зукърбърг каза, че Meta вероятно ще бъде по-малка през 2023 г., отколкото беше тази година;

Милиардерът Илон Мъск купи Twitter, в резултат на което цените на акциите на Tesla преминаха към режим на свободно падане. След представянето на отчета на компанията за третото тримесечие обаче американският предприемач очерта „отлично търсене за четвъртото тримесечие“ и „епичен край на годината“;

Индексите Dow Jones, Nasdaq и S&P 500 изтриха по над 20% през 2022 г. (въпреки че скоро имаше нестабилно рали на Wall Street).

Въпреки това има и причини инвеститорите да са благодарни. Ето и няколко от тях:

Рецесията все още не е факт

Изглежда, че икономистите очакваха рецесията през цялата година. До техническа рецесия обаче така и не се стигна. Дори Федералният резерв Атланта очаква икономиката да нарасне със стабилните 4,3% през четвъртото тримесечие.

Никой не иска рецесии. Инвеститорите трябва да са благодарни, че не сме в такава;

Обратът при технологичните акции, който всъщност беше положителен

Това може да изглежда странно, но инвеститорите трябва да са благодарни, че групата FAANG (Facebook/Meta, Amazon, Apple, Netflix, Google) загуби милиарди долари от пазарната си капитализация през тази година, тъй като Федералният резерв предприе мерки за повишаване на лихвените проценти.

Защо? По две причини.

Първо – инвеститорите научиха ценен урок. Дори цените на акциите на могъщите технологични компании не могат да растат непрестанно.

Второ, може да се каже, че почвата е готова за голямо покачване на цените на тези акции през следващото десетилетие, след като оценките им бяха променени и структурите на разходите бяха нулирани;

Задава се по-евтина работна ръка на хоризонта

Инвеститорите трябва да са благодарни за забавянето на инфлацията.

Последният индекс на потребителските цени показа, че инфлацията нараства със 7,7% през последните 12 месеца – най-слабото 12-месечно ускорение от края на периода през януари 2022 г.

Икономисти очакват индексът да се понижи допълнително през 2023 г.