Печелившите от високата инфлация трябва да помогнат на губещите

Подобен ход би допринесъл за по-бързото овладяване на ценовия натиск

08:30 | 29 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Трудно е да бъдеш заклещен по средата, особено когато става въпрос за инфлацията, пише Томас Блек за Bloomberg.

Пандемията предизвика значително изместване на търсенето от стоки към услуги и разруши стабилния баланс при търсенето и предлагането, който помагаше инфлацията да се задържи на средно ниво от малко над 2% в продължение на две десетилетия. Тази рязка промяна доведе до шок в цените, който основно раздели компаниите на печеливши, оцеляващи и губещи.

Последната група вероятно ще продължава да догонва увеличението на цените, поради което е възможно инфлацията да се окаже по-упорита спрямо очакванията на мнозина. За да помогнат за по-бързото охлаждане на инфлацията и завръщането към балансираното търсене и предлагане в икономиката, някои компании ще трябва да се откажат от увеличението на цените, което вече прехвърлят върху клиентите си.

Когато настъпи дисбалансът между търсенето и предлагането, някои дружества се оказаха в добра позиция, за да се възползват от прекомерното покачване на цените, което увеличи маржовете на печалба. Корабоплаването е най-добрият пример. Cosco Shipping и AP Moller-Maersk спечелиха по време на пандемията, тъй като обемът нарасна и капацитетът беше ограничен. Компаниите за потребителски стоки, производителите на превозни средства и представителите на логистичния сектор също отчетоха по-голямо търсене спрямо капацитета им да се справят, като увеличиха значително цените. (Показателят за съвкупните маржове на печалба се подобри през второто тримесечие до 15,5% - най-много от 1950 г. насам.)

Оцеляващите също имаха възможност да се справят с увеличените цени, особено ако са големи компании. Те се насочиха към свиване на разходите и подобряване на ефективността, за да се справят. Пример за това са големи търговци на дребно като Walmart, както и производители като Honeywell International и Eaton.

И следва групата, която се озова от губещата страна. Тези компании не са слаби сами по себе си, те просто се оказаха заклещени между големите играчи – които не приемат лесно увеличението на цените, и растящите разходи на суровините, от които се нуждаят. Маржовете на печалба се свиват за тях и в крайна сметка подобни дружества ще трябва да коригират дисбаланса в уравнението цена-разходи. Хилядите компании, попаднали в това положение, са една от причините инфлацията да се задържи и през следващата година, въпреки че икономиката ще започне да се справя с повишените цени на суровините.

Thomson Plastics е една от тези компании. Дружеството произвежда части за автомобили, косачки и превозни средства в три завода. Компанията прокара първото си увеличение на цените от около 7% през януари и планира да повиши цените отново през октомври.

Оперативните маржове на Thomson се сриват с над 40% дори след намаляване на разходите и предприемане на мерки за увеличаване на производителността, посочва главният изпълнителен директор Стив Дайър, в чиято компания работят около 400 души. „Понижих всички възможни разходи“, обяснява той.

Thomson ще трябва да продължи да повишава цените, тъй като свиването продължава. Междувременно Дайър отбелязва, че ще трябва да повиши заплатите на служителите си в началото на следващата година, защото поскъпването на хранителните продукти, бензина, наемите и почти всичко, което купуват, „изяжда“ възнагражденията им.

За да се забави инфлацията, цикълът на повишаване на цените трябва да приключи за някои индустрии, които се радваха на по-високи печалби на фона на поскъпването на множество суровини и стоки. Морските спедитори, например, трябва да имат много силни аргументи за повишаване на цените, след като маржовете нараснаха значително и и разходите за контейнери остават високи. AP Moller-Maersk, датският гигант в морския транспорт, увеличи оперативните си маржове на печалба с 14 процентни пункта до 41% през първата половина на тази година спрямо същия период на 2021 г. Гигантът в морския транспорт е имал оперативни маржове от само 4,4% през 2019 г. и по-малко от 1% през 2018 г.

Колкото по-бързо се възстанови балансът между търсенето и предлагането, толкова по-бързо Фед може да преустанови най-агресивния цикъл на лихвени покачвания от 80-те години на миналия век. Докато няма ясно забавяне на инфлацията, гуверньорът Джером Пауъл ще се бори да забави търсенето и в крайна сметка ще постави спирачките на компаниите да увеличават цените. Охлаждането на инфлацията и поддържането на икономическия растеж трябва да са в интерес на всички индустрии.