Американските компании ограничават инвестициите в очакване на действията на Фед

Съкращенията на инвестиции засегнаха всички отрасли с изключение на минната промишленост и сондажите

18:25 | 9 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Бизнес инвестициите изглежда са ранна жертва на високата инфлация в САЩ и повишаването на лихвените проценти, пише Reuters.

Нежилищните инвестиции в основен капитал, които според Министерството на търговията представляват съвкупност от разходи на предприятията за нови сгради и ремонти на съществуващи такива, се понижиха с 0,1% на годишна база през второто тримесечие. Това се отрази неблагоприятно на брутния вътрешен продукт, който е най-широкият измерител на икономическото производство на САЩ. То сложи край и на серията от седем тримесечия, през които БВП се увеличаваше с огромни темпове, които средно бяха повече от два пъти по-големи от историческия принос на тази категория за растежа.

Съкращенията засегнаха всички отрасли с изключение на минната промишленост и сондажите.

Икономистите следят отблизо как инфлацията ще засегне различните части на икономиката. Потребителските разходи отслабнаха в условията на по-високи цени, но все пак допринесоха за растежа през второто тримесечие.

И дори когато компаниите ограничиха строителството на нови сгради и други разширявания, те продължиха да наемат служители. През юли растежът на работните места в САЩ се ускори, а пазарът на труда в САЩ вече се е възстановил до нивото отпреди пандемията. Междувременно напрежението върху глобалните вериги за доставки намаля през миналия месец до най-ниското си ниво от януари 2021 г., според нюйоркския Федералния резерв.

Отслабването на бизнес разходите "е по-скоро пауза, отколкото признак за структурна слабост", казва Андрю Хънт, ръководител на Центъра за недвижими имоти към Университета Маркет в Милуоки.

Според Хънт скокът на наемите и разходите за строителство в началото на тази година - част от вълната от увеличения на цените, които доведоха инфлацията до четиригодишен връх - е накарал някои предприятия да отложат добавянето на нови площи. Но той прогнозира, че това отдръпване ще бъде временно. Той отбеляза, че търсенето на площи е толкова голямо, а наличните площи са толкова малко, че процентът на незаетите площи е под 5%, а на някои пазари на практика няма свободни площи.

"Хората си казаха: "Нека да видим дали Фед ще направи това, което каза, че ще направи, както и да видим как ще се стабилизират нещата през есента."

Фед повиши лихвените проценти на всяка от срещите си, започвайки от март, включително на последните две срещи за определяне на политиката на Фед, на които бяха увеличени с три четвърти от процентните пунктове. Значително по-големият от очаквания ръст на заплатите за юли, данните за който бяха публикувани в петък, поставя в играта трето увеличение в този размер за следващото заседание на Фед през септември.

CBRE Group Inc., която следи тенденциите в областта на индустриалните имоти, също смята, че намаляването на бизнес разходите е временно и е концентрирано само в някои части на индустриалния сектор. Компанията за недвижими имоти отбеляза в неотдавнашен доклад, че през второто тримесечие в национален мащаб е било извършено рекордно голямо ново промишлено строителство на площ от 626,6 млн. кв. фута - почти една трета от него вече е била отдадена под наем.

"Миналата година беше най-успшената година за индустриален лизинг досега - над 1 млрд. фута в САЩ", каза Джон Морис, президент на логистичния бизнес за Америка в CBRE.

"Изглежда, че тази година няма да е толкова успешна", каза той, като отбеляза, че според техните прогнози ще бъдат наети 850 милиона квадратни метра. Това все пак ще бъде втората по големина година в техните регистри.

Морис каза, че забавянето изглежда е концентрирано в по-малките компании, а не в големите фирми за електронна търговия и търговия на дребно, които привличат най-голямо внимание с инвестициите си в гигантски складове. Наемането на най-големите складове - тези с площ над 700 000 кв. м - е нараснало с 25% през първата половина на тази година в сравнение с 2021 г., каза Морис, докато наемането на складове с площ 50 000 кв. м или по-малко е намаляло с 21%.

"Ако се замислите кой обикновено наема по-малките сгради", е по-вероятно това да са компании с по-малък мащаб, каза той, като добави, че тези фирми може да са по-чувствителни към разходи като нарастващите наеми.

Крейг Майер, президент на отдел "Индустриални площи" за Северна и Южна Америка в Jones Lang LaSalle Inc., заяви, че нарастващите разходи са ограничили инвестициите в индустриални площи. Но той остава оптимист.

"Говорим с всички наши брокери за това какво ще се случи до края на годината. И всичките им проекти изглеждат стабилни", казва той.