Covid-19 засилва търсенето на по-голяма жилищна площ у нас

В края на 2020 г. тристайните апартаменти изпреварват двустайните като дял от общите покупки в София

20:30 | 18 февруари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Коронавирусната криза е засилила търсенето на жилища с по-голяма площ и къщи с дворове у нас. През последното тримесечие на 2020 г. закупените тристайни апартаменти в София са повече от двустайните, а четиристайните жилища имат дял от 11%. За сравнение, през 2019 г. 60 на сто от закупените жилища са били двустайни, а 37% - тристайни, докато четиристайните почти не са присъствали в търсенето на купувачите. Това показват данни на Bulgarian Properties, съобщени от изпълнителния директор на компанията Полина Стойкова по време на онлайн конференция, организирана от Камарата на професионалните оценители.

„На пазара дойде търсене на апартаменти, които не бяха типични до момента – с три спални, заради нуждата от още една стая в резултат на работата от вкъщи, породена от пандемията, и повече жилищна площ“, каза Стойкова.

Според Богомил Николов, инвеститор в проекта GORA, търсенето на по-голяма жилищна площ е тенденция на пазара у нас през последните няколко години, а коронавирусът само е ускорил процесите.

Увеличават се запитванията за партерни апартаменти в затворени комплекси в града или близките райони, докато в предишни години партерните имоти и тези на последните етажи са били изключени от критериите на средностатистическите купувачи. През 2020 г. броят на сделките с партерни апартаменти е нараснал с 20% на годишна база, сочат данни на „Явлена“, оповестени от изпълнителния директор на компанията Изабела Клисарска.

Миналата година селските къщи са се превърнали в хит, като купувачите са се ориентирали към имоти с по-малка нужда от довършителни работи и по-голяма готовност за директно ползване. През последното седеммесечие на 2020 г. в "Явлена" отчитат 3000 запитвания за селски къщи, като ръстът спрямо края на 2019 г. е пет пъти.

По данни на Bulgarian Properties интересът към селски къщи през 2020 г. е нараснал с 20%, а средната им цена е достигнала 36 640 евро. „Купуват се готови за ползване къщи, които са ремонтирани или са ново строителство, а хората заделят по-голям бюджет за покупка на подобни имоти от средно 30 хил.-40 хил. евро“, посочи Стойкова.

Засилено е търсенето и на парцели за строителство с директен достъп до път и изградена инфраструктура, които позволяват проектите да бъдат задействани възможно най-скоро, допълни Клисарска.

Спад при наемните и ваканционните жилища

Наемният пазар на жилища е пострадал по-тежко от коронавирусната криза, отколкото този на покупко-продажби, като през второто полугодие на 2020 г. наемите на едностайни апартаменти са намалели със 7%, а тези на двустайните и на тристайните жилища са отбелязали спад от съответно 6% и 12%, сочат данните на "Явлена".

„Още през първите дни след обявяването на извънредното положение наемателите инициираха преговори за предоговаряне на условия по вече сключени договори за наем. Тези преговори продължиха и след кризисните месеци и се стигна до опрощаване на наем за определен месец“, каза Клисарска.
Наемателите са се пренасочили от по-големи към по-малки жилища или изцяло са освободили апартаменти, тъй като много хора, работещи в големите градове, са се върнали по родните си места благодарение на възможността да работат от вкъщи и това е довело до ръст на предлагането, допълни тя. Клисарска обаче смята, че наемите са достигнали дъното си през миналата година и тази година спадът ще бъде преустановен.

Ваканционните имоти също са били засегнати от коронавирусната криза, тъй като през предходни години половината от търсенето на имоти в курорти като Слънчев бряг и Банско е идвало от чужденци, които през 2020 г. бяха ограничени да пътуват.

В резултат на това през миналата година обемът от сделки в Слънчев бряг е намалял, а цените са останали непроменени на ниво от 490 евро на кв. м със стабилно търсене от български купувачи, съобщи Стойкова.

„Ски курортите традиционно са по-предпочитани от българските купувачи, като само в Банско има спад на сделките, а в Боровец и Пампорово нивата се запазват спрямо 2019 г. При цените няма драматични промени“, допълни тя.

Силно начало на годината

В началото на 2021 г. търсенето на жилища е активно с повече сделки в сравнение с началото на 2020 г., съобщи Стойкова. „Миналата година не се оправдаха очакванията за спад на цените, те регистрираха ръст между 2% и 5% в големите градове. Сделките намаляха, но това се дължи основно на пролетното затваряне, когато спадът беше с 20%, а през останалите месеци пазарът навакса изоставането си“, отбеляза тя.

Срокът на реализация на градски имоти е между три и четири месеца, а отстъпките от офертните цени са незначителни, сочат нейните наблюдения. При ваканционните имоти продавачите са по-склонни да приемат по-големи корекции на цените до 10%.

Според Клисарска коректно определената цена е от основно значение за бързата продажба на жилищния имот. „Когато се стартира от адекватна пазарна цена, сроковете за реализация може да са в рамките на няколко дни и да няма отстъпки от офертната цена или те да са под 1%. Там, където имаме нереалистични очаквания на продавачите, престоят на офертата на пазара се увеличава, а отстъпките може да надхвърлят 10%“, допълни тя.

Богомил Николов съобщи, че апартаментите в проекта GORA са били продадени в рамките на строителството на зелено от порядъка на година и десет месеца, а отстъпките от офертната цена са били максимум 2%.

По статията работи екип на investor.bg