Лидерите на Фед искат да продължат курса на затягане

Ришаад Саламат, Bloomberg

11:00 | 11 август 2022
Обновен: 12:02 | 11 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Президентът на Фед Минеаполис Нийл Кашкари и неговият колега от Чикаго Евънс реагираха на смекчаващата се инфлация като казаха, че това не променя пътя на централната банка към още по-високи лихви през 2023г. В дискусията Кашкари каза, че иска лихвата да стигне 4,4% до края на следващата година. На друг форум Евънс се съгласи, че инфлацията е „неприемливо висока“.

"Идеята, че ще спрем да повишаваме лихвите догодина, когато инфлацията се очаква да е далеч от целта ни не е реалистична. По-вероятно е да повишим донякъде лихвите и после да седнем да говорим, докато не се убедим, че инфлацията пак е тръгнала към двата процента. Едва тогава бих се замислил за намаляване на лихвите", каза Кашкари.

"Мисля, че ще бъде 3,75-4%. Нещо като 4% лихва по фондовете в края на следващата година", каза Евънс.

Двама бивши служители на JPMorgan бяха осъдени в Чикаго за манипулация на цените на златото. Бившият директор на бизнеса с ценни метали на банката Майкъл Ноуак и колегата му Грег Смит бяха обявени за виновни за използване на фалшиви поръчки, за да влияят на цените между 2008 и 2016г. Двамата може да бъдат осъдени на десетилетия затвор.

Доналд Тръмп отказа да отговаря на въпросите на главния прокурор на Ню Йорк по разследване на измама с оценки на активи. Бившият президент се позоваваше на правото си да не говори според Петата поправка, за да не се самообвинява. Разследването трябва да установи дали организацията му не е манипулирала оценките на активите, за да си осигури благоприятни условия за банкови кредити и застраховки. Разпитът бе направен 2 дни след като ФБР обискира дома на Тръмп във Флорида.

Президентът на Шри Ланка в оставка Раджапакса ще посети Тайланд, но няма да иска политически убежище там. Това твърди Министерството на външните работи. Раджапакса избяга от Шри Ланка след като разярени демонстранти щурмуваха резиденцията му през юли и го принудиха да подаде оставка няколко дни по-късно. Външният министър на Тайланд каза, че правителството не смята, че визитата ще създаде някакви проблеми. Не знаем кога ще се проведе тя.