По-ниската инфлация едва ли ще разколебае Фед за още едно голямо повишение

Все още е твърде рано да се каже, че инфлацията се движи значимо и трайно надолу, твърят от Фед

11:29 | 13 септември 2022
Автор: Джонел Марте
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в САЩ вероятно се е забавила за втори пореден месец през август, тъй като цените на бензина продължиха да падат, но това вероятно няма да е достатъчно, за да спре Федералния резерв да предприеме още едно голямо увеличение на лихвите по-късно този месец.

Индексът на потребителските цени във вторник, който ще бъде публикуван по време на тихия период преди заседанието на централната банка, е последният важен доклад, който те ще получат, преди да вземат решение. 

Икономистите прогнозират повишение от 8,1% през август спрямо година по-рано, което би било второ поредно забавяне. Анализаторите на Bank of Montreal виждат повишение от 8,3%, а тези на Wells Fargo са сред прогнозиращите 7,9%. 

Fed Jumbo

Това едва ли ще промени залозите на инвеститорите, че централната банка на САЩ ще повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта за трети пореден път, когато служителите ще се срещнат след седмица, опитвайки се да потушат най-лошата инфлация от едно поколение насам. Тези очаквания се затвърдиха в четвъртък, след като председателят на Фед Джером Пауъл повтори, че политиците няма да отстъпят, и в петък, когато някои официални лица изразиха подкрепата си за още един голям ход.

Макар че намаляването на ръста на цените би било добре дошло, то все още ще сочи към инфлация, която е твърде висока за удобството на Фед, каза Сара Хаус, старши икономист в Wells Fargo & Co. "Това е стъпка в правилната посока, но пред нас остава дълъг път", каза Хаус.

Тревожен за представителите на Фед е и фактът, че извън бензина ръстът на цените в икономиката е необуздан и широко разпространен. Макар че общият индекс на потребителските цени се очаква да отбележи първия си месечен спад от първите месеци на пандемията, основният показател - който изключва волатилните цени на храните и енергията - все пак се очаква да нарасне.

"Все още е твърде рано да се каже, че инфлацията се движи значимо и трайно надолу", заяви Кристофър Уолър от Фед в реч в петък, като добави, че подкрепя "още едно значително" увеличение на лихвените проценти този месец.

Пауъл и колегите му заявиха, че решението им ще се основава на "съвкупността" от икономически данни, с които ще разполагат, когато се съберат на 20-21 септември. Това включва последните доклади за работните места, които показаха по-добър от прогнозирания ръст на заплатите през юли и август. Подобряването на потребителските нагласи и изненадващото нарастване на броя на свободните работни места също свидетелстват за устойчивост на домакинствата и постоянно силно търсене на работна ръка.

Инфлацията
Представителите на ФЕД се насочват към различен измерител на инфлацията, известен като ценови индекс на разходите за лично потребление, който през юли се повиши с 6,3% спрямо година по-рано - три пъти повече, отколкото централната банка би искала да бъде. Политиците обаче преглеждат данните за индекса на потребителските цени, за да се ориентират накъде се движи инфлацията.

Цените ще трябва да се понижат значително повече от очакваното и в редица компоненти, включително "лепкави" мерки като подслон, за да убедят представителите на Фед да се откажат от по-малък ход от 50 базисни пункта този месец, каза Тифани Уайлдинг, управляващ директор и икономист за Северна Америка в Pacific Investment Management Co.   

"Ако видите, че те се връщат надолу също толкова бързо и драматично, това би намалило много натиска върху Фед", каза Уайлдинг. Това обаче изглежда малко вероятно, тъй като други доклади сочат значително увеличение на наемите, каза тя.

Някои представители на Фед, които говориха през последните дни, подчертаха, че биха искали бързо да придвижат лихвените проценти до рестриктивно ниво, което забавя икономическия растеж и охлажда търсенето, и да ги оставят там за известно време. Президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че по-мекото отчитане на инфлацията през август може да не промени курса на централната банка.  

"Аз клоня към 75, а докладът за работните места беше сравнително добър миналия петък", каза Булард в интервю за Bloomberg News късно в четвъртък. Макар че ръстът на потребителските цени може да се забави, "не бих позволил една точка от данните сякаш да диктува какво ще правим на тази среща. Така че на този етап клоня по-силно към 75".