Инфлацията в САЩ се забавя над прогнозите, давайки възможност на Фед да намали темпото

Догодина потребителските цени ще се забавят, но пътят към инфлационната цел на Фед може да включва рецесия и безработица

18:05 | 10 ноември 2022
Обновен: 18:15 | 10 ноември 2022
Автор: Рийд Пикерт
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в САЩ се понижи през октомври с повече от прогнозираното, което носи надежда, че най-бързото нарастване на цените от десетилетия насам отслабва и дава възможност на представителите на Федералния резерв да забавят рязкото повишаване на лихвените проценти.

Индексът на потребителските цени се повиши със 7,7% спрямо предходната година, което е най-малкият годишен напредък от началото на годината и представлява спад спрямо 8,2% през септември, сочи доклад на Министерството на труда от четвъртък. Основните цени, които не включват храните и енергията и се считат за по-добър основен показател за инфлацията, нараснаха с 6,3%, отстъпвайки от 40-годишния връх през предходния месец.

Основният индекс на потребителските цени нарасна с 0,3% спрямо предходния месец, докато общият индекс на потребителските цени се повиши с 0,4%. И двете увеличения, както и месечните повишения, бяха под осреднените оценки на икономистите.

Макар че забавянето на основните цени е добре дошла новина, инфлацията остава твърде висока, за да бъде удобна за Фед. Председателят Джером Пауъл, който по-рано този месец заяви, че длъжностните лица трябва да видят последователен модел на по-слаба месечна инфлация, също така посочи, че лихвените проценти вероятно ще достигнат по-висок връх, отколкото политиците са предвиждали по-рано.

Спадът на измерителите на цените на медицинските услуги и на употребяваните автомобили ограничи основния показател. По-високите разходи за подслон допринесоха за повече от половината от нарастването на общия индекс на потребителските цени.

Доходността на държавните ценни книжа се понижи, докато фючърсите върху американските акции нараснаха, а доларовият индекс се срина. Трейдърите се доближиха до оценката за повишение на лихвените проценти от страна на Фед през декември с половин пункт, а не със 75 базисни пункта, и намалиха до под 5%, където според тях ще бъде пикът през следващата година.

Осреднените оценки в анкета на Bloomberg сред икономисти предвиждаха месечно повишение на индекса на потребителските цени с 0,6% и на основния индекс с 0,5%.

Представителите на Фед ще разполагат с още един доклад за индекса на потребителските цени и за работните места преди края на двудневната си политическа среща в средата на декември.

Междувременно повишената инфлация продължава да тежи на американските домакинства и на икономиката като цяло. Високите цени намаляват ръста на заплатите и карат мнозина да затягат коланите си или да разчитат на спестяванията и кредитните карти, за да продължат да харчат. 

Инфлацията и цялостното представяне на икономиката изиграха роля в междинните избори във вторник, въпреки че според социологическите проучвания социалните въпроси се оказаха по-голям фактор, отколкото предполагаха предизборните проучвания. В четвъртък сутринта резултатите не бяха ясни, но изглеждаше, че републиканците ще спечелят малко мнозинство в Камарата на представителите. 

Кампания на Фед
Макар че Фед започна най-агресивната кампания за затягане на коланите от 80-те години насам, пазарът на труда и потребителското търсене, макар и с известно охлаждане, се оказаха до голяма степен устойчиви. Жилищният пазар обаче бързо се влоши на фона на рязко покачващите се лихви по ипотечните кредити.

Очаква се през следващата година растежът на потребителските цени да продължи да се забавя, макар че някои икономисти очакват пътят обратно към инфлационната цел на Фед да включва както рецесия, така и повишаване на равнището на безработица. 

Инфлацията се отразява на икономиките в световен мащаб, стимулирайки най-агресивното и синхронизирано затягане на паричната политика в света от 40 години насам и повишавайки рисковете от глобален спад.

Разходите за подслон - които са най-големият компонент на услугите и съставляват около една трета от общия индекс на потребителските цени - нараснаха с 0,8% през миналия месец, което е най-много от 1990 г. насам. Ускорението бе подхранвано от най-големия скок на разходите за престой в хотел от повече от година насам.

Въпреки че данните от частния сектор сочат стабилизиране - или дори спад - на наемите в редица градове в страната, има забавяне между промените в реално време и отразяването им в данните на Министерството на труда. Bloomberg Economics изчислява, че компонентите, свързани с наемите на жилища, ще достигнат своя връх през следващите два до три месеца, след което ще започнат да се забавят.

Като се изключат храните, енергията и подслонът, индексът на потребителските цени се понижи с 0,1%, което е най-слабото отчитане от май 2020 г. насам.

Разходите за храна се забавиха, а цените на употребяваните автомобили спаднаха с 2,4%. Цените на бензина се увеличиха с 4%. Същевременно разходите за здравно осигуряване спаднаха с рекордните 4%, което доведе до най-рязкото понижение на общите разходи за медицински услуги от 1971 г. насам.

Компаниите казват: 

"Не мисля, че цените ще се понижат до нивата отпреди пандемията, но наблюдаваме облекчаване на цените." - Дара Хосровшахи, главен изпълнителен директор на Uber Technologies Inc.

"Със сигурност няма да се опитваме да повишаваме цените през този период. Но определено през последните около 12 месеца демонстрирахме, че при нас има почти 6% увеличение на цените и не виждаме лоялността и трансакциите да отслабват." - Хауърд Шулц, главен изпълнителен директор на Starbucks Corp.

"Предвид допълнителния инфлационен натиск, който изпитваме, сме в процес на прилагане на около 2,8% допълнително увеличение на цените в менюто." - Матю Кларк, главен финансов директор на Cheesecake Factory Inc.

Въпреки че Фед определя целта си от 2% въз основа на отделен измерител на инфлацията от Министерството на търговията (ценовия индекс на разходите за лично потребление), индексът на потребителските цени се следи отблизо от политиците, търговците и обществеността. Предвид колебливостта на цените на храните и енергията основният индекс обикновено се смята за по-надежден барометър на базисната инфлация.