В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пикът на инфлацията в еврозоната ще е между 11 и 12%, а спадът няма да е рязък

Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst, 03.11.2022

16:15 | 3 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

През 2023 година рецесията е почти на 100% сигурна. Щатската икономика е в много по-добра кондиция в момента и тя би излязла от евентуална рецесия много по-бързо от еврозоната и Великобритания. Това каза Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Намираме се в безпрецедентна ситуация - рядко толкова отрано се предвижда рецесионен цикъл в икономиките. Това е в резултат и на политиката на централните банки, които са доста рестриктивни в последните няколко месеца, каза гостът. "Всички знаем за повишението на лихвите в САЩ, в Европа и във Великобритания. Ние смятаме, че до голяма степен тези рецесионни очаквания ще се сбъднат в началото на 2023 година. Развитите икономики, като САЩ, ЕС и Великобритания ще изпаднат в рецесия. Вероятно ЕС вече е в рецесия в края на 2022 година. Водещите индикатори, като производствените индекси, отбелязаха спад почти навсякъде под 50 базисни точки. Също така виждаме, че много от индексите, които прогнозират бъдещото развитие на икономиките също спадат. 

През 2023 година рецесията е почти на 100% сигурна. Щатската икономика е в много по-добра кондиция в момента и тя би излязла от евентуална рецесия много по-бързо от еврозоната и Великобритания. Въпреки че Пауъл вчера отбеляза, че мекото приземяване става все по-илюзорно и най-вероятно и икономиката в САЩ ще изпадне в рецесия, което означава отрицателен ръст на БВП. Колко дълбока и продължителна ще е тя, предстои да видим, каза Бекяров. От вчерашното заседание на Фед стана ясно, че няма да има намаление на лихвите поне до 2024 година, което означава вдигане на лихвата до около 5%, като това е, де факто, пикът, до който могат да достигнат лихвите, а между най-високото ниво на лихвата и първото намаление "исторически има само 6 месеца", но все още "може да наспъпи някаква промяна на пазарните нагласи, ако следващите месеци данните за инфлацията покажат намаление". 

Що се отнася до еврозоната - тя се бори с други проблеми, като енергийната криза. Инфлацията в еврозоната отбеляза 10,7% по данни за октомври, отчетени в началото на тази седмица. Тя все още расте, добави събеседникът. Композицията на инфлацията показва, че почти по всички параграфи тя се покачва, като при енергията е най-осезаемо. "Но именно тук можем да очакваме и най-голям спад в бъдеще, защото знаем, че енергийните ресурси и природния газ отбелязаха доста голям спад през последния месец - месец и половина". 

"Нашите анализатори предвиждат пик на инфлацията между 11 и 12% и постепенно намаление. Но намалението няма да е рязко, като инфлацията ще остане на високи нива през 2023 година и вероятно ще се завърнем към нивата, които таргетира ЕЦБ, в началото или средата на 2024 година. Една от причините е енергийната криза, която все още не е решена. В Европа запасите от газ са запълнени над 95%, но какво ще стане през следващата зима, когато запасите бъдат изразходвани, а инфраструктурата още е повредена и все още няма достатъчно LNG терминали, които да захранят европейските потребители". 

Европа се бори с различни рискове, подчерта Бекяров. "На последното си заседание ЕЦБ намекна, че борбата с инфлацията е от първостепенно значение, но не трябва да се изключва и възможната рецесия", централната банка се опасява да не би прекаленото вдигане на лихвите да задълбочи тази рецесия. Намекна се, че на следващото заседание през декември, вероятно ще се увеличат лихвата само с 0,5%. 

"В България не можем да провеждаме собствена монетарна политика, а нашата икономика е свързана дълбоко с европейската. Германия е наш основен търговски партньор, както и другите европейски страни. От тази гледна точка очакванията за България не са по-различни от това, което ще се случи в Европа и в европейските икономики. Възможно е през първото и второто тримесечие на 2023 година да видим ръст на БВП близък до нула, а дори и отрицателни стойности". 

Структурно инфлацията в България е по-висока от тази в еврозоната. Ние се намираме много близо до 20%, но около 20% вероятно ще е пикът на инфлацията и в България. Позитивизъм дават и по-ниските цени на електроенергията, които отбелязваме в момента, каза събеседникът.

"Всички тези рискове пред глобалната икономика ще доведе до ръст на волатилността на финансовите пазари, на което станахме свидетели във Великобритания. Бяха на ръба да изпаднат във финансова криза. Положителното нещо, което можем да кажем, е, че след оставката на Тръс пазарите възстановиха доверието си. Но Великобритания е изложена на рисковете много силно и там вероятно ще е най-висока инфлацията. Британската икономика остава най-податлива на рискове, а британският паунд е една от валутите, които е възможно да бъде най-засегната от бъдещи рецесионни процеси във Великобритания". 

 Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.