Акциите ще загубят още, когато икономическите страхове ударят и облигациите

Goldman предупреждава за потенциална преоценка при корпоративния дълг, което рискува да задълбочи краха на фондовия пазар

08:00 | 29 септември 2022
Автор: Вилдана Хайрич,Кейти Грайфелд
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Колкото и налудничаво да звучи, цялата суматоха, която разтърсва Wall Street през последната седмица, все още остави облигационните пазари относително невредими, пише Bloomberg.

Това е лоша новина за трейдърите, които купуват акции по време на спадове (т.нар. стратегия "buy the dip"), надявайки се, че сътресенията във финансовия свят скоро да достигнат своя връх.

Въпреки че са по-високи, отколкото преди последното увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв, рисковите премии при облигациите от инвестиционен клас остават скромни в сравнение със скорошните пазарни напрежения – и засилващия се хаос на облигационните и валутните пазари.

Сега Goldman Sachs предупреждава за потенциална преоценка на корпоративните облигации, което рискува да задълбочи краха при акциите, тъй като текущите оценки на печалбите показват „неоправдано висока вероятност“, че икономиката на САЩ ще избегне дълбока рецесия.

Предупреждението на банката изглеждаше напълно приемливо във вторник, тъй като редица служители на Фед сигнализираха, че работата им по укротяване на ръста на цените далеч не е приключила.

Натискът върху маржовете се увеличава, а безмилостните движения на пазара заплашват да изтрият 60 млрд. долара от корпоративните печалби. Междувременно по-мрачният климат за набиране на капитал изглежда почти неизбежен, тъй като доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до 4%.

За пазарните стратези на Wall Street, които търсят признаци на капитулация в условията на мечия пазар, това предполага, че нещата трябва да се влошат, преди да се подобрят. 

"Преоценката на пазара на облигации просто ще бъде още една тежест за акциите", смята Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group.

Въпреки че доходността скочи до многогодишни върхове на фона на масовата разпродажба на държавни облигации, спредовете на американските облигации с инвестиционен клас в момента са близо до 150 базисни пункта. Това е по-ниско от нивата, отбелязани през юли, и далеч от 370-те базисни пункта, наблюдавани през март 2020 г.

Междувременно премиите за риск при "джънк" облигациите се движат около 520 базисни пункта, под най-високото им ниво, отчетено през юли.

Относителната устойчивост контрастира със сътресенията, обхващащи други класове активи. На валутните пазари паундът, еврото и йената се сриват под тежестта на необуздания щатски долар. Доходността по държавните облигации скочи до десетилетни върхове. В Обединеното кралство доходността по 30-годишните облигации нарасна до над 5% във вторник за първи път от 2002 г. насам, пораждайки опасения за зараждаща се криза на доверието в дълговия пазар.

Разбира се, броят на корпоративните дефолти е все още относително нисък. И дори след поредица от ултраагресивни повишения на лихвените проценти, новите данни от вторник, включително поръчките за основни капиталови стоки и потребителските настроения, показват, че икономиката може да издържи на допълнително затягане, поне засега.

И все пак оценките на акциите все още предполагат здравословна перспектива за печалбите, която може да бъде трудна за постигане.

Печалбите на компаниите от S&P 500 се очаква да нараснат с 6,4% до 239,40 долара на акция през 2023 г., според прогнози на анализатори, анкетирани от Bloomberg Intelligence.

Всичко това предполага, че пазарът все още отчита „неоправдано висока вероятност за меко кацане (на американската икономика), оставяйки място за ревизии в посока надолу през следващите месеци“, пише в бележка до клиенти стратегът на Goldman Сиена Мори.

По-бавният ръст на печалбите, съчетан с по-високата цена на капитала, ще навреди на най-слабите компании, особено на пазара активи с висока доходност, според Goldman. Стратезите на Barclays Plc очакват вълната от понижения на рейтингите на пазара на сини чипове в САЩ.