Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако Фед постигне целта си, може да не се стигне до стаглфация

Ивайло Пенев, изпълнителен директор на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, в "Клуб Investor", 24.09.2022

22:30 | 24 септември 2022
Обновен: 00:52 | 25 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Хората се притесняват от стагфлация, защото каквото и да направят централните банки, ще влошат един от основните параметри. Фед каза, че е склонен да толерира по-слаб растеж и по-висока безработица, но е фокусиран в свалянето на инфлацията до таргета от 2%. Което значи, че ако САЩ успее реално с тази си цел, може би ще се размине, а и светът, само с една класическа рецесия, без да се стига до стагфлация. Това коменитра Ивайло Пенев, изпълнителен директор на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

САЩ са в рецесия. Последните данни за БВП на еврозоната показаха, че тя още не е, но предполагам, че съвсем скоро и еврозоната ще влезе в рецесия, каза гостът. "Икономическата действителност няма как да не влезе в полезрението на инвеститорите при техните решения, като освен рецесия, тук започва да се говори за стагфлация - един феномен, който значи нисък растеж, висока безработица и висока инфлация. Така че хората определено са притеснени и ние го виждаме отчетено и във финансовите пазари. И акции, и облигации, двата основни класа активи, са спаднали с над 10% във всички развити страни, както и в развиващите се".

"Дъното при дълговите книжа очевидно още не е достигнато, тъй като очакванията за лихвите ще накарат инвеститорите да избягват облигациите, поне докато не видим наистина някакви сигнали на прекъсване покачването на лихвите и дори да се заговори за тяхното сваляне". 

Акциите още не са направили нови дъна, което е интересно, посочи Пенев. "Показват известна сила, но говорейки за това как се представят самите компании, като бизнес, а не като цени, ако изключим (напр. в щатския индекс S&P 500) енергийните компании, в последния сезон на отчетите почти всички компании бяха на нулата като ръст на печалбите. И мисля, че на следващия сезон на отчетите, който започва скоро, те реално ще покажат и някакви спадове на печалбите".

"Успехът на Фед зависи от това дали ще си върне вярата на пазара, че може да държи нещата под контрол. Защото до преди година те твърдяха, че ценовите покачвания са временни. Ако те върнат доверието на пазарите в способността си да контролират инфлацията, това ще помогне. Ако не го върнат, дори и да продължат да вдигат лихвите, инфлацията може да продължи да расте. Естествено, има и други фактори". 

Европа е закъсняла, тук е много по-трудно, каза още събеседникът. "Имаме икономика, която е много силно и много пряко засегната от войната в Украйна. Нямаме собствени енергийни ресурси, а зависим изцяло от вноса им, а те са скъпи по целия свят. Тук положението е по-сериозно. Рискът за южните икономики стои. Много малък беше прогресът след това, което се случи с гръцкия дълг през 2011-2012 година. Затова вдигането на лихвите беше обявено заедно с една програма, която бе насочена специално към това италианският външен дълг да не пропадне в ценова бездна". 

Ефектът от силния долар, което за нас значи слабо евро, е, че внасяме инфлация, поясни Пенев. "Освен самата инфлация, която е нормална за европейската икономика, внасяйки суровините, които са масово котирани в долари, ние внасяме и допълнителна инфлация". Гостът допълни, че предвид отчетения скок на производствените цени, не се вижда "сценарий, при който, поне някаква част от тези ръстове, след три до шест месеца, да не се появят и в цените на дребно. Слабото евро със сигурност има инфлационен ефект върху Европа и естествено върху всички нас, като потребители". 

Относно цените на суровините изпълнителният директор на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт коментира, че макар петролът и газът да паднаха от най-високите си стойности, те още са на много високи нива. "Конкретно в петролния сектор има дискриминация от много години насам".

"Правителствата призовават открито пред медиите големите петролни и газови компании да добиват повече суровина, а после, това, което правят в кабинетите си, докато са сами, е просто да отказват нови разрешителни за нови кладенци и тръбопроводи. Дори и войната да приключи и всичко да се върне в нормалния си ред, има един дефицит в петролния и газовия сектор, който дълго време ще стои". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.