Пазарите в Азия се готвят за нова криза в стил 90-те заради силния долар

Рязкото отслабване на йената и юана спрямо щатската валута е нарастващ риск за целия регион

08:15 | 27 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарите в Азия рискуват повторение на кризата от 90-те години на миналия век, тъй като две от най-важните валути за региона се сриват под натиска на безмилостната сила на долара, пише Bloomberg.

Юанът и йената отслабват на фона на растящото несъответствие между ястребовите нагласи на Федералния резерв и решенията на централните банкери в Китай и Япония да не повишават лихвите. Някои азиатски държави се насочиха към валутните си резерви, за да смекчат щетите от поскъпването на долара, но поевтиняването на юана и на йената влошават ситуацията за всички, заплашвайки репутацията на региона като предпочитано място за рисковия капитал.

„Юанът и йената са големи опори и тяхната слабост рискува да дестабилизира валутите, използвани при търговията и инвестициите, в Азия“, коментира Вишну Варатан, Mizuho Bank Ltd. „Вече се доближаваме до нивата на стрес от времето на глобалната финансова криза в някои аспекти, следващата стъпка ще бъде азиатската финансова криза, ако загубите се задълбочат“, посочва той.

Йената и

Йената и юанът отслабват спрямо долара през последните месеци. Графика: Bloomberg 

Китай е най-големият търговски партньор на страните от Югоизточна Азия в продължение на 13 поредни години, става ясно от изявление на Пекин. Япония, третата по големина икономика в света, е основен износител на капитали и кредити.

Поевтиняването на валутите на двете най-големи икономики в региона може да прерасне в пълномащабна криза, ако разтревожи чуждестранните инвеститори и доведе до изтичане на капитали от Азия. Инвеститорите вече започнаха да изтеглят пари от региона. Глобалните фондове са изтеглили около 44 милиарда долара от фондовия пазар в Тайван през тази година, 20 милиарда долара от борсата в Индия и 14 милиарда долара от корейски акции, показват данни на Bloomberg. От облигационния пазар в Индонезия са изтекли 8,2 милиарда долара.

„По-голямата заплаха“

„Валутният риск е по-голяма заплаха за азиатските страни от лихвените проценти“, заяви Таймур Байг, главен икономист в DBS Group Ltd. в Сингапур. „В крайна сметка държавите в цяла Азия са износителки и можем да видим повторение на 1997 г. или 1998 г. без огромните съпътстващи щети“, обяснява той.

Силата на Пекин и Токио е още по-ясно изразена на финансовите пазари. Юанът има над 25-процентен дял в теглото на азиатските валутни индекси, показва анализ на BNY Mellon Investment Management. Йената е третата най-търгувана глобална валута, така че нейната слабост има огромно въздействие върху останалите азиатски валути.

Нарастващият потенциал спадовете при йената и юана да се прехвърлят върху останалите валути в региона е видим от факта, че цените им са все по-близки на фона на поскъпването на долара. 120-дневната корелация между йената и валутния индекс на MSCI за развиващите се пазари се повишава до над 0,9 пункта през миналата седмица – най-високото ниво от 2015 г. насам.

Корелацията на

Корелацията на йената с валутите на развиващите се страни е най-високата от 2015 г. насам. Графика: Bloomberg 

Заплахата от разпространение на стреса стана още по-сериозна след ускореното отслабване на валутите. Йената премина нивото от 145 йени за долар за пръв път от над две десетилетия в четвъртък. Различията в политиките на ЯЦБ и Фед се изостриха, след като централната банка на САЩ повиши лихвените проценти в рамките на пето поред заседание предишния ден. Японската валута възстанови част от загубите си след намесата на властите, но малцина експерти смятат, че мерките ще направят нещо повече от това да отложат неизбежния нов спад в цената спрямо долара.

Юанът поевтиня под седем юана за долар по-рано този месец под натиска на ястребовия Фед и на забавящия се растеж в Китай заради политиката на Пекин за нулев брой на заразени с Covid-19 и кризата на имотния пазар. Китайската валута задълбочи спадовете си в понеделник, въпреки че централната банка на страната направи по-скъпи залозите срещу нея чрез употребата на деривати.

Психологическите граници  

Конкретни нива – като 150 йени за долар, могат да доведат до сътресение от мащаба на азиатската финансова криза от 1997 г., смята пазарният ветеран Джим О'Нийл, бивш главен икономист в отдела за валути на Goldman Sachs. Според други скоростта на спадовете е по-важна, отколкото конкретните нива.

Рязкото поевтиняване на йената и на юана „може бързо да се превърне в бреме за останалите валути в региона“, заяви Анинда Митра, BNY Mellon Investment Management в Сингапур.

Разбира се, няма гаранции, че допълнителни загуби на юана и йената спрямо долара ще доведат до финансови катаклизми. Държавите в региона са в много по-силна позиция, отколкото бяха в навечерието на азиатската финансова криза в края на 90-те години на миналия век. Те имат по-големи валутни резерви и по-малки експозиции към заемите в долари.