Йената на 24-годишно дъно

Рут Карсън, Bloomberg news

09:47 | 14 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Кои са следващите нива, които трябва да следим дали японската йена ще стигне?

Пореден ден и поредно дъно за йената. Японската валута проби на 135 за долар, нивото, което всички следяха. Все още е в зоната на опасност, макар че леко се повиши след това.

Следващото ниво, което мнозина следят е 140 за долар.

Най-важното е да разберем мащаба на загубите на йената. Ще ви дам контекст. В началото на годината бяхме на 110 за долар, а сега сме на 135. Това е 24-годишно дъно.

Докато BoJ определи монетарната си политика, ще имаме още разпродажби на йената. Според стратезите на Rabobank е много трудно да се намерят хора, които са оптимисти за йената.

Чуваме, че инвеститори и филми да се оплакват от силния долар и щетите за печалбите. Да се готвим ли за още по-силен долар?

Да, много интересно е да се проследи. Не само корпоративна Америка, но и компаниите от цял свят – от Австралия до Европа също ще страдат от това. На пазарите има толкова голяма волатилност.

Доходността по американските държавни облигации расте. Толкова е трудно да се намери убежище другаде освен в световната резервна валута. Доларът е смятан за убежище.

Deutsche Bank и Credit Agricole казват, че в момента е трудно да намериш друго освен долара, така че гответе се да стане още по-скъп.