САЩ могат да сблъскат със собствена енергийна криза или да влошат европейската

Цените на природния газ са чувствителни към международните новини, така че волатилността няма да е изненадваща тази зима

19:00 | 2 септември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Mark Felix/Bloomberg
Снимка: Mark Felix/Bloomberg

Летните горещини все още не са приключили в САЩ, но поглед към запасите им на природен газ е напомняне за повишението на цените, което може да стане факт през зимата – и дори да усложни ситуацията в Европа, пише The Wall Street Journal.

Запасите на природен газ в САЩ се увеличават с 1,7 млрд. куб. м в седмицата до 26 август, показват данни на Администрацията за енергийна информация. Това значи, че запасите са с 11,3% по-малко спрямо средното 5-годишно ниво – разлика, която се разширява през месеците от май до октомври.

Най-големият двигател за ръста на търсенето на природен газ това лято е електроенергията, която представлява близо 37-процентен дял от потреблението в САЩ. Горещото време беше сред причините за това, тъй като множество домакинства и офиси включиха климатци.

Цените на природния газ вече са на нива, регистрирани последно през 2008 г., когато САЩ произвеждаха с 43% по-малко от суровината спрямо 2021 г. Фючърсите върху природния газ на Henry Hub достигнаха за кратко цена от 10 долара за метричен милион британски термални единици (mmBtu) миналата седмица. Ситуацията е далеч по-тежка в Европа, където предходния месец фючърсите върху природния газ се търгуваха за около 70 долара за метричен милион британски термални единици на фона на ограничаването на доставките от Русия.

Ценовите движения в САЩ не са така големи, както в Европа – която е изправена пред действителна опасност от физически недостиг. Вероятно е те да бъдат и преустановени, тъй като двата пазара не са силно свързани. САЩ са най-големият износител на втечнен природен газ в света, но максималният капацитет, на който могат да изнасят към Европа и Азия, е около 364 млн. куб. м на ден – 11-процентен дял от местното производство.

Рационално или не – движенията в САЩ показват, че цените са силно чувствителни към случващото се извън страната. Това може да доведе до сурова волатилност тази зима, която няма да зависи само от условията в САЩ, но и от капризите на Кремъл.

Изчисления показват, че ако САЩ успеят да увеличат запасите си на природен газ през следващите два месеца със средния темп, с който са го правили през последните пет години, то до нивото ще е от 92,3 млрд. куб. м. Ако темпът се забави с 4% спрямо 5-годишното средно ниво – както се случва до момента, числото ще се понижи до 91,6 млрд. куб. м. От 2010 г. насам ниво от под 9,2 млрд. куб. м е било налично към октомври само веднъж.

Трябва да се вземат предвид и някои непредвидени обстоятелства. Ураган може да промени числата в друга посока – в зависимост от това дали той ще наруши производството на природен газ, или ще отслаби търсенето. Студена зима също може да изразходва бързо запасите.

Ценообразуването може да се промени, когато Freeport – терминал за втечняване на природен газ, възстанови дейността си. Работата му беше преустановена след пожар през юни. Ако Freeport беше продължил да втечнява при пълен капацитет през лятото, разликата в съхранените количества спрямо средните стойности би била 11% вместо 16. Цените на Henry Hub паднаха, след като Freeport обяви миналата седмица, че съоръжението му ще започне да втечнява и изнася природен газ едва в средата на ноември – по-късно от първоначално обявената дата през октомври.

Освен това има потенциал за ресурсен национализъм, който може да усложни ситуацията в Европа. Миналата година индустриална група, представляваща производителите, призова енергийното министерство да изиска намаляване на износа на втечнен природен газ, за да позволи на САЩ да насочат по-големи количества към собствените си хранилища. Въпреки че Министерството на енергетиката досега не е коментирало износа, министърът Дженифър Гранхолм изпрати писмо до петролните рафинерии, призовавайки ги да се съсредоточат върху изграждането на запаси в САЩ.

Дори и най-добрите приятелства могат да бъдат охладени, когато живакът падне.