Професор Кристоф Рюл за световната енергийна криза, част 3

Професор Кристоф Рюл, старши научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет

18:30 | 16 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Колко мрачна ще бъде зимата в Европа? Тази сутрин Хавиер Блас пусна туит, в който каза, че след една година цената на електроенергията ще бъде свръх висока. Разкажете ми за вашата версия на зимата в родината ви в Германия?

Не мисля, че ще бъде толкова мрачна, колкото хората си измислят. Бихте могли да се отчаете, защото когато направите преобразуване на текущите цени днес във Франция, цените на електроенергията са еквивалентни на 1000 долара за барел петрол, ако ги пресметнете.

Но мисля, че това, което виждаме вече е огромен спад на търсенето на природен газ, особено в Германия в сравнение с миналата година. Виждаме, че Русия е наистина засегната.

Току-що погледнах цифрите в Русия през миналия месец от 7 юли до 7 август в сравнение с преди година. Износът на газ от Русия за Европа е намалял с почти 70 или 68%.

Това е причината, поради която сега те направиха обрат във войната. Те знаят, че това е загубено и е загубено завинаги. И затова не бива да се изключва възможността да го спрат през зимата.

Виждаме цифри, които казват, че програмите за попълване на запасите в Европа, включително в Германия са на нивото на петгодишната средна стойност. И проблемът е, че дори и да достигнат до пълни запаси до ноември, това ще им отнеме повече от два месеца и половина.

А зимата в Европа е от три месеца и половина до четири месеца, така че все още ще се нуждаят от руски газ в този случай, независимо дали ще се стигне до това.

Но аз мога да ви кажа, парадокс от малкото селце, откъдето съм в Германия, преди да дойда при Вас, никога не съм виждал хора да струпват толкова много дърва пред малките си къщи. Не можеш да имаш електрически печки и всичко останало.

Най-важното е, че от социологическите проучвания на мнението на Севера, 70 процента от населението в общи линии подкрепя плана за спиране на вноса.

С други думи давайте, пълна блокада. Не капитулирайте!

Не включвайте "Северен поток 2"!