Светът трябва да мисли за енергийна ефективност, а не за отказване от въглеводороди

Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg, “В развитие“, 13.10.2021

14:30 | 13 октомври 2021
Обновен: 16:02 | 18 октомври 2021
Автор: Александра Попова

През последните месеци цената на природния газ в Европа достигна рекордни върхове. В краткосрочен план хората се тревожат дали ще могат да отопляват домовете си и дали индустриалното производство ще продължи. Те искат да бъдат сигурни, че ще има достатъчно енергия за индустрията. Голяма част от тази енергия идва от изкопаемите горива. В дългосрочен план трябва да се обърне повече внимание върху намаляване на потреблението и прахосването на енергия, а не толкова върху намаляване на предлагането на въглеродни горива. Това каза Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Ако инвестираме повече в изолация на домовете си и в използването на алтернативи на природния газ, това ще ускори прехода. Важно е да се внимава обаче с търсенето - то се пренебрегва за сметка на натиска върху компаниите да продават активите си, свързани с нефт, газ и въглища преди да има готова алтернатива за енергийния преход".

В момента цените на електроенергията са невероятно високи. Цената на природния газ в Европа е 7 пъти по-висока в сравнение с миналата година. Хората с право се опасяват, че цените ще останат доста високи. Прогнозите за петролния пазар за началото на 2022 г. са за малко по-ниски цени, но е от голямо значение колко студена ще бъде зимата.

"През 2022 г. цените на електроенергията ще зависят от това до каква степен ще можем да възстановим запасите от горивата, които ще ни трябва през следващата зима. През следващите 6 месеца цените ще останат високи".

Джулиан Лий е на мнение, че енергийната криза е вследствие на комбинация от няколко фактора.

На първо място световната икономика започна да се възстановява от по-бързо от пандемията. През втората половина на тази година хората започнаха да пътуват повече и това увеличи търсенето. В Европа миналата зимата беше дълга и студена, като студеното време продължи до месец април. Вследствие на това запасите на природен газ бяха много ниски, като темпът на натрупване беше по-малък от обичайното.

"Едновременният недостиг на нефт, газ, въглища, ядрена енергия, водна и вятърна енергия се дължи основно на силното възстановяване в търсенето особено в сектора на индустриални горива. Проблемът е, че не бяха направени достатъчни инвестиции в горива като природен газ и нефт. Предлагането изостава от търсенето. Отчасти енергийният преход беше започнат от погрешната страна", смята гостът.

"Производството на петрол е по-ниско от предпадемичните нива. Страните от ОПЕК+ все още задържат сериозен обем петрол от пазарите, като увеличават предлагането му много бавно".

Повечето анализатори  коригираха очакванията си за цената на петрола в посока нагоре. В момента изглежда, че през следващите 6 месеца диапазонът 80-90 долара за барел е по-вероятният сценарий. По-малко са анализаторите, които очакват цената да достигне до 100 долара за барел, смята петролният стратег. 

"Важно е как ще реагират групата ОПЕК+, водени от Русия и Саудитска Арабия на тези цени. В началото на ноември ще се проведе заседанието на ОПЕК и тогава членовете ще решат какви обеми да пуснат на пазарите през следващите месеци. Очаква се да увеличат предлагането с 400 000 барела на ден".

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.